centrum_panorama_hostshopping
Foto: Arkiv/Jamshid Jamshidi

Brotten som ökade och minskade förra året

Brottsförebyggande rådets statistik för 2023 visar att butiksstölder och bidragsbrott ökar kraftigt i kommunen

centrum_artikel_host

Brottsförebyggande rådet (Brå) släppte nyligen sin anmälningsstatistik för 2023 och Newsworthy har sammanställt siffrorna för Sigtuna kommun. Här är några av de brott som sticker ut med ökningar och minskningar jämfört med 2022.

Ökande Brott:
Butiksstölder: I Sigtuna kommun har butiksstölder noterat en betydande ökning under 2023. Det är värt att nämna att ökningar här kan vara kopplade till förändringar i butikernas anmälningspolicy eller användning av väktare. En ökning kan också tyda på att fler fall upptäcks, vilket ofta har en stor inverkan på statistiken i mindre kommuner.

Bidragsbrott: Antalet anmälningar för bidragsbrott har också ökat betydligt. Det är viktigt att notera att variationer här kan vara resultatet av stora ärenden som utreds under lång tid och som leder till många anmälningar.

Kortbedrägerier: En annan kategori med en påtaglig ökning är kortbedrägerier. Denna ökning kan indikera en ökad aktivitet inom detta område och kräver uppmärksamhet från såväl myndigheter som allmänheten.

Minskande brott:
Knivlagsbrott: Statistiken visar en minskning i antalet anmälda knivlagsbrott. Det är en positiv indikation, men det är viktigt att påpeka att förändringar här kan reflektera polisens prioriteringar och arbetsstrategier.
Narkotikabrott: Narkotikabrotten har minskat i antal anmälningar. Denna typ av brott är ofta relaterad till polisens spaningsarbete, och stora förändringar kan spegla förändringar i polisens arbetsmetoder snarare än en faktisk minskning av brottsaktiviteten.
Drivmedelsstölder: En minskning i antalet drivmedelsstölder har observerats. Det är viktigt att överväga att förändringar i dessa siffror kan bero på olika faktorer, inklusive polisinsatser och säkerhetsåtgärder inom branschen.

fritidsbanken_helsida
pantamera_avc_helsida
brobygget_2024

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

Skyfall förväntas i kommunen idag

Notiser Meteorologerna har utfärdat en varning för skyfallsliknande regn i Sigtuna kommun och övriga delar av södra Svealand och norra Götaland. Enligt prognoserna kommer kraftiga skurar att bildas under eftermiddagen, vilket kan ge stora mängder regn lokalt och orsaka översvämningar.

mp_tack_helsida

SSHL satsar på ny belysning som en del av energieffektiviseringen

Nyheter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) har genom finansiering från EU tagit ett stort steg mot hållbarhet och energieffektivisering. Med stöd från Signify och EU-projektet "Eco2 Schools as New European Bauhaus Lab" har skolan sett märkbara förbättringar i både energieffektivitet och studiemiljö.

connys_helsida
centrum_host_helsida

Sommarlovsbiljetten är igång

Nyheter Under sommarperioden 5 juni till 27 augusti reser ungdomar mellan 12 och 18 år gratis med SL-trafiken. Initiativet med lovkortet är ett steg från Region Stockholm för att uppmuntra miljövänliga resor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
mp_tack_outsider
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
fritidsbanken_outsider
brobygget_outsider
centrum_outsider_host