vinter_pan
Foto: Sigtuna kommun

Brist på flygtekniker – Nu vill kommunen starta utbildning

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun har ansökt om att få bedriva en yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) för flygtekniker. Ansökan har lämnats in till myndigheten för yrkeshögskolan och syftar till att möta det stora behovet av utbildade flygtekniker på arbetsmarknaden, särskilt i och runt Arlanda flygplats.

centrum_artikel_host

Enligt en rapport från Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) finns det en betydande brist på flygtekniker och flygmekaniker i Sverige. 74 procent av flyg- och helikopterunderhållsverkstäderna planerar att anställa nya flygtekniker under de kommande åren. Sigtuna kommun, där Arlanda flygplats är en viktig del av den lokala arbetsmarknaden, vill därför möta efterfrågan på arbetskraft genom att erbjuda en YH-utbildning till flygtekniker.

Om ansökan blir godkänd planerar Sigtuna kommun att ta emot 24 elever per år från och med hösten 2024. Utbildningen skulle vara ett komplement till den befintliga utbildningen i flygteknik vid Arlandagymnasiet. Enligt Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun, är målet att öppna fler jobbmöjligheter för invånarna och möta efterfrågan på arbetskraft i det lokala näringslivet.

Ansökan om att bedriva YH-utbildningen är ett exempel på hur Sigtuna kommun lyssnar på företagens behov, enligt Annika Bröms, näringslivschef i kommunen. Företagen har ett påtagligt behov av utbildade flygtekniker, och rätt kompetens är avgörande för att flygplanen ska kunna flyga, vilket i sin tur är viktigt för hela näringslivet.

Enkäter bland eleverna på Arlandagymnasiets nuvarande utbildning till flygmekaniker visar att ett tiotal avgångselever varje år planerar att söka vidare till högre utbildning inom flygteknik, men tvingas söka sig till andra orter. I en färsk enkät uppger också 90 procent av eleverna på gymnasieutbildningen att de är positiva till en YH-utbildning till flygtekniker på Arlanda.

För att kunna starta YH-utbildningen krävs det dock godkännande från både myndigheten för yrkeshögskolan och Transportstyrelsen. Även fler lärare behöver anställas, även om lokalerna, materialet och en del av lärarkompetensen redan finns tillgänglig genom den befintliga gymnasieutbildningen.

Enligt erfarenhet från tidigare YH-utbildningar är jobbmöjligheterna goda efter avslutad utbildning enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun.

Fotnot: Denna text genererades med hjälp av en textrobot

storemore_helsida
connys_helsida

Långa lastbilar kan få köra genom kommunen

Nyheter En banbrytande förändring i svensk vägtrafik kommer träda i kraft den 1 december när lastbilar får en utökad längd på upp till 34,5 meter. Detta innebär att fordonen nu kan bli nästan tio meter längre än tidigare tillåtet.

pantamera_avc_helsida
oppethus_dec

Polisen varnar nu för bildelsstölder

Nyheter Ett ökande antal stölder av airbags, rattar, navigationsutrustning och byggmaskiner skapar oro i Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna. Företagsbilar och fordon med kostsamma verktygsuppsättningar är särskilt utsatta för denna typ av brott.

defacto_helsida
joes-helsida

Ny rapport: Så robust är Sigtuna kommun

Nyheter Sigtuna är på 19:e plats i länet av 26 kommuner och 97 i riket av 260 kommuner när WSP släpper sin årliga ranking över kommunernas förmåga att hantera kriser och motstå förändringar i en osäker omvärld.

slottsby_helsida
nrh_sigtuna

Var tredje elev tar inte gymnasieexamen

Nyheter En ny genomgång av statistik från Skolverket avslöjar att i Sigtuna kommun klarade endast 70 procent av eleverna att ta gymnasieexamen inom tre år. Denna siffra speglar en nationell trend där nästan 30 procent av eleverna i hela landet inte når examen inom samma tidsram.

vinter_helsida
ica_helsida

Trafikolycka på E4:an vid Arlanda

Blåljus En trafikolycka som involverar fyra personbilar inträffade på E4 vid trafikplats 181 Arlanda i riktning mot Stockholm. Polisen kontaktades om händelsen och är på plats.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
oppethus_out
nrh
ica_outsider
slottsby_outsider
connys
storemore_out
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
vinter_outsider
swedol_outsider