vinter_pan
Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv och Christer Wikström, näringslivschef på Sigtuna kommunFoto: Daniel Iskander

Bottennotering för kommunens företagsklimat-Från 9:a till 38:a sedan 2009

Sigtuna kommun är 38:e bästa företagarkommunen men det är samtidigt den sämsta placeringen för kommunen sedan 2009.

centrum_artikel_host

2009 var Sigtuna kommun rankade som nia i landet enligt Svenskt Näringslivs företagsranking. Sedan dess har man 2011 varit uppe som sjua men därefter är tappet ner till 36 2015 och 38 2016.
– Om jag var politiker eller tjänsteman i Sigtuna skulle jag försöka tar reda på vad som ligger bakom det här för att kunna åtgärda. Man behöver helt enkelt jobba på dialogen mellan kommunen och företagen, säger Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv i Stockholm.

”Måste prioritera näringslivet”
Annika Bröms som är nybliven sigtunabo träffade nyligen oppositionsrådet Olov Holst (M) för att diskutera företagande, hon har ofta kontakt med både lokalpolitiker och tjänstemän samt är engagerad i föreningslivet. Att hon nu brinner extra mycket för det lokala är ingen hemlighet. När hon analyserat Sigtunas siffror konstaterar hon att kommunpolitiker och tjänstemännens attityd gentemot företagandet är på väg ner.
– Det politiska ledarskapet i en kommun måste visa att näringslivsfrågorna prioriteras så att det är helt uppenbart för alla som jobbar i kommunen. Det handlar om förståelsen för det samhällsekonomiska kretsloppet, att det är genom växande företag i en kommun som jobb skapas och pengar till den gemensamma välfärden genereras. Det behövs lyhördhet och ett genuint intresse att bli bättre och förstå företagens villkor för att nå dit, fortsätter Annika Bröms.

Ett annat ”problem” som Svenskt Näringsliv anser att Sigtuna har är att kommunal verksamhet upplevs som konkurrens i näringslivet samt att det råder kompetensbrist. Företagare, politiker och media har fått svara på frågor om näringslivet under våren. Noterbart är att inget enkätsvar rankar Sigtuna som topp 40. Närmast var Allmänhetens attityder till företagande som kom in på plats 41 av 290 kommuner.

Träffar företagare
I ett pressmeddelande på morgonen från Sigtuna kommun framgår att man arbetar för att bli ännu bättre. Bland annat har man genomfört fokusgrupper med företagare för att ta reda på hur det står till:
– Det är tydligt att företagarna vill ha en bättre dialog med kommunen. Under handläggningstiden av exempelvis ett bygglov så vill företagarna få information såväl innan som under och efter att ärendet handlagts. Detta arbetar vi nu för. Vi tittar också på hur vi kan göra för att förkorta handläggningstiden. Vi utreder bland annat hur de enklare ärendena ska kunna tas om hand på ett effektivare vis, uppger Christer Wikström, näringslivschef, och Ewa-Louise Lilja, näringslivsutvecklare, i pressmeddelandet.

Något som fått positiv respons har varit de företagarträffar man genomför fyra gånger per år och där företagare fått träffa både varandra och kommunens tjänstemän. Wikström konstaterar att kommunen ska vara i topp i den här typen av ranking. I kommunen finns det 4800 registrerade företag.

Av grannkommunerna rankas Väsby som sexa, Sollentuna kommer in som ny tvåa och Upplands-Bro som 41:a. Väsby har legat på Topp 15 sedan 2011.

vinter_helsida

Supersnabbladdare öppnar på OKQ8 i Arlandastad

Näringsliv Skellefteå Kraft lanserade en supersnabbladdare med två laddpunkter. Det här initiativet är en del av en stor plan för att bygga ut elbilsladdningsinfrastrukturen i Sverige. Målet är att skapa landets största nätverk med 800 laddpunkter fördelade över 300 OKQ8-stationer senast 2026.

joes-helsida
ica_helsida

KICKS inviger lager i Rosersberg

Näringsliv KICKS Group har tagit ett stort steg framåt i sin logistikstruktur med invigningen av sitt högautomatiserade omnilager, en investering på 200 miljoner som nu är i full drift i Rosersberg.

wenngarn_helsida

Minskad tillgänglighet från Arlanda de senaste fem åren

Näringsliv En nyligen genomförd undersökning av tillgängligheten till Arlanda flygplats avslöjar en oroande trend för turismen till Sverige. Enligt analysen, utförd av Copenhagen Economics i samarbete med SEO Economic Research på uppdrag av Visit Sweden, Region Stockholm och Swedavia, har tillgängligheten till Arlanda från utlandet minskat med hela -25 procent mellan 2018 och 2023.

connys_helsida

Norwegian fortsätter satsningen på Arlanda

Näringsliv Norwegian Airlines meddelar en betydande expansion av sitt linjenät på både Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport inför sommarprogrammet 2024. Sammanlagt lanserar Norwegian sex nya linjer, varav två är helt nya destinationer.

storemore_helsida

Stark efterfrågan för resor med Norwegian

Näringsliv Norwegian redovisar starka trafiksiffror för oktober med 2,1 miljoner passagerare och en imponerande kabinfaktor på 86,1 procent. Efterfrågan på flygresor var särskilt hög under höstlovsveckorna i Norden, då många reste till olika destinationer i Europa. Det är värt att notera att 99,4 procent av planerade flygningar genomfördes, vilket visar på hög regularitet.

oppethus_dec
defacto_helsida
nrh_sigtuna
pantamera_avc_helsida

Meliva tar över Märsta Närvård

Näringsliv Meliva, en ledande vårdgivare i Sverige, har nyligen välkomnat två nya verksamheter, Kvartersakuten Mörby Centrum och Märsta Läkarhus/Märsta Närvård, till sitt nätverk.

Tufft för småföretagare i kommunen

Näringsliv Förutsättningarna för små företag i Sigtuna är sämre än i de flesta andra kommuner i landet, enligt en kartläggning av Småföretagarnas Riksförbund med hjälp av Småföretagarindex.

Stockholms Handelskammare: Arlanda kan förlora på SAS-försäljning

Näringsliv Stockholms Handelskammare oroas över konsekvenserna av Sveriges planer att avveckla sitt ägande i SAS och varnar för att Arlanda flygplats kan förlora ännu fler direktlinjer till affärskritiska destinationer. Flygplatsen har länge tappat mark gentemot konkurrenter som Kastrup och Vanda, där flygbolag och stater har investerat kraftfullt.

Weldegiorgis vann europeisk kocktävling

Näringsliv De pittoreska omgivningarna vid Rungstedgaard i Danmark var platsen för en kulinarisk uppgörelse den 7 oktober när Copper Skillet, världens främsta tävling för konferenscentralkockar, nådde sin europeiska höjdpunkt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

vinter_outsider
pantamera_out
connys
storemore_out
ica_outsider
oppethus_out
swedol_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
wenngarn_outsider
joes_outsider