vinter_pan
Foto: Riksbanken

Bottennotering i näringslivsranking

Sigtuna tappar kraftigt i Svenskt Näringslivs ranking över Företagsklimat: - För att klättra i rankingen behöver Sigtuna fokusera på förbättrad dialog mellan företagen och kommunens beslutsfattare och på förbättrad service i företagarärenden, säger Olle Karstorp, regionchef Svenskt Näringsliv i Stockholms län.

centrum_artikel_host

Solna är återigen etta i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimat. Sigtuna är dock nere på en rekordlåg nivå för 2020. 2011 var man sjua, sedan dess har man i stort sett tappat år efter år. Nu tappar kommunen hela 25 placeringar och är nere på plats 72 av 290.

Rankingen bygger på ett antal faktorer, en enkätundersökning har gjorts bland företagare i kommunen som väger tungt. Dessutom har man med tjänstemän och politikers attityd till företagande. Sigtuna får plusbetyg gällande infrastruktur som vägar, tåg och flyg samt mobilnät och bredband.

Men kommunpolitikers attityd till företagande, tillgång till kompetens, konkurrensutsättning, service och bemötande samt brottslighet är faktorer som drar ner helhetsbetyget.
– För många av företagen vi möter är brottslighet ett stort orosmoln. Butiker vittnar om problem med stölder och hot mot personalen och åkerier om hur de inte vågar märka kartonger med värdefullt innehåll, för att nämna några exempel. När företagen själva får ange vilka frågor som är mest prioriterade för att förbättra företagsklimatet kommer frågan högst upp, säger Olle Karstorp.

Kommunens agerande i samband med coronakrisen var något som uppskattades av det lokala näringslivet enligt Karstorp.
– Nu önskar vi att kommunerna funderar över om det finns åtgärder som kan behållas och att de funderar på om det finns ytterligare saker de kan göra för att underlätta återstarten av länets ekonomi. Svenskt Näringslivs vill bland annat se tidigarelagda investeringar och en ökad satsning på kompetensförsörjningen säger Olle Karstorp.

wenngarn_helsida

Supersnabbladdare öppnar på OKQ8 i Arlandastad

Näringsliv Skellefteå Kraft lanserade en supersnabbladdare med två laddpunkter. Det här initiativet är en del av en stor plan för att bygga ut elbilsladdningsinfrastrukturen i Sverige. Målet är att skapa landets största nätverk med 800 laddpunkter fördelade över 300 OKQ8-stationer senast 2026.

joes-helsida
oppethus_dec

KICKS inviger lager i Rosersberg

Näringsliv KICKS Group har tagit ett stort steg framåt i sin logistikstruktur med invigningen av sitt högautomatiserade omnilager, en investering på 200 miljoner som nu är i full drift i Rosersberg.

pantamera_avc_helsida

Minskad tillgänglighet från Arlanda de senaste fem åren

Näringsliv En nyligen genomförd undersökning av tillgängligheten till Arlanda flygplats avslöjar en oroande trend för turismen till Sverige. Enligt analysen, utförd av Copenhagen Economics i samarbete med SEO Economic Research på uppdrag av Visit Sweden, Region Stockholm och Swedavia, har tillgängligheten till Arlanda från utlandet minskat med hela -25 procent mellan 2018 och 2023.

connys_helsida

Norwegian fortsätter satsningen på Arlanda

Näringsliv Norwegian Airlines meddelar en betydande expansion av sitt linjenät på både Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport inför sommarprogrammet 2024. Sammanlagt lanserar Norwegian sex nya linjer, varav två är helt nya destinationer.

ica_helsida

Stark efterfrågan för resor med Norwegian

Näringsliv Norwegian redovisar starka trafiksiffror för oktober med 2,1 miljoner passagerare och en imponerande kabinfaktor på 86,1 procent. Efterfrågan på flygresor var särskilt hög under höstlovsveckorna i Norden, då många reste till olika destinationer i Europa. Det är värt att notera att 99,4 procent av planerade flygningar genomfördes, vilket visar på hög regularitet.

storemore_helsida
vinter_helsida
defacto_helsida
nrh_sigtuna

Meliva tar över Märsta Närvård

Näringsliv Meliva, en ledande vårdgivare i Sverige, har nyligen välkomnat två nya verksamheter, Kvartersakuten Mörby Centrum och Märsta Läkarhus/Märsta Närvård, till sitt nätverk.

Tufft för småföretagare i kommunen

Näringsliv Förutsättningarna för små företag i Sigtuna är sämre än i de flesta andra kommuner i landet, enligt en kartläggning av Småföretagarnas Riksförbund med hjälp av Småföretagarindex.

Stockholms Handelskammare: Arlanda kan förlora på SAS-försäljning

Näringsliv Stockholms Handelskammare oroas över konsekvenserna av Sveriges planer att avveckla sitt ägande i SAS och varnar för att Arlanda flygplats kan förlora ännu fler direktlinjer till affärskritiska destinationer. Flygplatsen har länge tappat mark gentemot konkurrenter som Kastrup och Vanda, där flygbolag och stater har investerat kraftfullt.

Weldegiorgis vann europeisk kocktävling

Näringsliv De pittoreska omgivningarna vid Rungstedgaard i Danmark var platsen för en kulinarisk uppgörelse den 7 oktober när Copper Skillet, världens främsta tävling för konferenscentralkockar, nådde sin europeiska höjdpunkt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

joes_outsider
storemore_out
pantamera_out
swedol_outsider
oppethus_out
ica_outsider
nrh
wenngarn_outsider
connys
vinter_outsider
ridskola_2020_outsider