Foto: Socialdemokraterna

Bostadskrisen är här och nu

Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

centrum_artikel_host

Alla människor oavsett, vad man har för politisk ideologi, kan räkna ut att om man säljer ut totalt 122 hyresrätter från AB SigtunaHem så har bolaget 122 färre lägenheter kvar. Varje månad flyttar människor till andra kommuner, andra hyresrätter, villor och bostadsrätter. Det finns en naturlig rörelse på bostadsmarknaden. Möjligheten att flytta till en vakant hyresrätt försvinner nu helt på Karborrevägen och Haraldsborgsvägen i Sigtuna stad. Så var det även vid ombildningen av lägenheterna på Nyponvägen och Hagtornsvägen 2021.

Alla som står i kön har olika skäl till att de står kvar där, år efter år. Många är ungdomar som väntar på sitt första hyreskontrakt för att kunna flytta hemifrån och börja sitt vuxenliv. Andra har inget eget kontrakt utan hyr olovligt i andra hand eftersom de inte har något annat val. En del vill flytta till hyresrätt för att slippa ta ett dyrt lån eller att göra renoveringar själva. De är inte bostadslösa utan tak över huvudet, men de är i stort behov av ett eget förstahandskontrakt. Möjligheten att få det hyreskontraktet minskar när 122 hyresrätter försvinner ur beståndet.

I Sigtuna kommun är det brist på större hyresrätter av det slag som finns i just detta område. Barnfamiljer klämmer in sig i små lägenheter och statistiken säger att Sigtuna kommun är Sveriges fjärde mest trångbodda kommun. När fyrarummare försvinner ur hyresbeståndet blir familjerna allt mer trångbodda. Då ökar risken för psykisk ohälsa och även risken för våld i nära relation. Det är fakta.

De moderata kommunpolitikerna Holst, Langby och Holmgren verkar ha missat att det just nu råder en nationell och kommunal bostadskris. Den löser man inte genom att sälja ut hyresrätter. Den löser man genom att bygga nya bostäder, såväl hyresrätter som bostadsrätter och villor.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd
ica_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
connys_helsida

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

defacto_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

slottsby_helsida
storemore_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

wenngarn_jul_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

joes-helsida

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
connys
storemore_out
wnngarn_jul_outsider
nrh_sigtuna
ica_outsider
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
swedol_outsider
slottsby_outsider