helsida_bostad
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Bostadsbyggandet ökade under mandatperioden

Bostadsbyggandet i kommunen ökar och det har i snitt byggts 37 procent fler bostäder per år denna mandatperiod jämfört med förra.

Newsworthy har tillsammans Dagens Samhälle analyserat bostadsbyggandet i landet den gångna mandatperioden. Det har denna mandatperiod byggts 37 procent fler bostäder per år denna mandatperiod jämfört med förra. Antalet invånare i kommunen har samtidigt ökat med nio procent. I landet har det byggts 12 procent fler nya bostäder per år jämfört med förra. Men problemet uppges vara att man inte bygger tillräckligt många bostäder som är överkomliga prismässigt.
– I storstäderna byggs det på dyr mark i lägen där bostadsutvecklare får ut mest vinst och då blir det dyra bostäder, säger Erik Stenberg, arkitekt och forskare i samhällsbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Merparten av bostäderna i kommunen under perioden 2019-2021 var lägenheter, 70 procent. Ett orosmoln för framtiden är kriget i Ukraina som påverkar pris på stål, betong och trä. Inflationen spär på problemen dessutom.
– Jag tror att byggandet generellt kommer att minska, särskilt om det blir lågkonjunktur. Med det svaga parlamentariska läget ser jag inte hur vi kan få igång den typen av nationella satsningar som vi behöver, fortsätter Stenberg.

bjurfors_helsida

JM utvecklar kvarter i Sigtuna

Bostad JM har fått ett uppdrag om att utveckla ett kvarter i Sigtuna stadsängar med inspiration från stadens äldre kärna: - Det är glädjande att JM beslutat sig för att utveckla ett kvarter i Stadsängarna. Vi har en bra variation av kvarter vilket berikar stadsdelen, säger Kim Hultén, projektledare för Sigtuna stadsängar.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022