Brand i bostad i MärstaFoto: MMS-Bild

Bostadsbränder ökar i kring jul

Bränder i bostäderna ökar under december enligt SOS Alarm: - Under julen vill vi gärna ha besök av tomten men helst inte av brandkåren, säger Helena Spets, platschef på SOS Alarm.

centrum_artikel_host

Även om ljusen innebär en ökad risk för bränder så är det många som missar att även spisen är en orsak till många bränder i bostäderna kring jul. Det visar statistik som SOS Alarm och Försäkringsbolaget If sammanställt. I Stockholms län kommer det in mer samtal om bränder i julhelgerna än vid någon annan period under året. Det kan vara så många som 290 samtal under december och januari, vilket motsvarar 32 samtal i veckan.
– Under julen vill vi gärna ha besök av tomten men helst inte av brandkåren. December och januari är de månader när det sker flest bostadsbränder i Sverige till följd av firanden, matlagning och fyrverkerier. Genom kunskap, förberedelse och vaksamhet kan man minska risken för bränder i sitt hem, säger Helena Spets, platschef på SOS Alarm.

En undersökning som If låtit göra visar att de flesta tror att ljusen är orsaken till bränderna och bara, bara drygt var tionde tror att det är spisen. Men i själva verket är det spisen som är största risken.
– Många av våra traditionella rätter, som julskinkan, tillagas under en lång tid – ibland till och med över natten utan uppsikt. När många kök går på högvarv i julstöket kan spisfläkten vara en oväntad källa till bränder. Om lager av fett från matlagning samlats i filtret i fläkten kan en eld på spisen snabbt förvärras, och om man har riktig otur kan den sprida sig till andra delar av huset via fläktkanalen, vilket kan leda till en stor brand, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på Försäkringsbolaget If.

Det är därför viktigt att rengöra spisen och fläkten ofta, att rengöra kontinuerligt innebär minskad risk för spisbränder. Förra vintern var det en av fem bränder som startade i köket. Tänk på att inte lämna spisen utan uppsikt och att ha uppsikt över lättantändliga saker nära spisen.
– Om det börja brinna ska man ta sig ut snabbt, och stänga dörren efter sig. Man ska inte dröja sig kvar och försöka samla ihop tillhörigheter eller börja med att ringa räddningstjänsten. Rädda, varna, larma, släcka. I den ordningen ska man gå till väga, säger Josefin Hamilton på If.

De allra flesta bränderna sker dock på nyår. 1 januari och 31 december anmäls 81 samtal om bränder. Det är även ett dygn som SOS Alarm får hantera en stor mängd andra samtal kring händelser av polisiär art eller skador.

storemore_helsida
ica_helsida
centrum_host_helsida
slottsby_helsida

Övervåningarna öppnas upp på Mälartåg

Notiser Från och med torsdagkväll och successivt under natten mot fredag den 8 december kommer övervåningarna på Mälartågs dubbeldäckare att åter öppnas för resenärer. Detta sker efter att en säkerhetsutredning konstaterat att ingen säkerhetsrisk föreligger.

pantamera_avc_helsida
joes-helsida
wenngarn_jul_helsida

Tekniska Problem Störde VMA-testet

Nyheter Måndagens välkända VMA-test (Viktigt Meddelande till Allmänheten) ställdes inför oväntade tekniska hinder, vilket resulterade i att varningssignalen inte nådde stora delar av centrala Stockholm och norra delar av länet.

defacto_helsida

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

connys_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
nrh_sigtuna
joes_outsider
storemore_out
connys
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
slottsby_outsider
ica_outsider
wnngarn_jul_outsider