eu_valet_panorama
Foto: Pressbild

Borgmästarängen får samhällsbyggnadspriset

Borgmästarängen i Sigtuna har tilldelats Sigtuna kommuns arkitekturpris för 2023. Juryn, som bestod av både tjänstemän och politiker, utsåg parken till vinnare på samhällsbyggnadsutskottet den 3 maj. Priset delas ut en gång om året med syfte att uppmärksamma god arkitektur och betona arkitektonisk nivå, detaljernas betydelse och arkitektens engagemang för ett gott resultat.

centrum_artikel_host

Sigtunas kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) och ordförande i samhällsbyggnadsutskottet är nöjd med valet av Borgmästarängen. Holst invigde parken för snart tre år sedan, mitt under pandemin, men kunde ändå konstatera att parken blev en trygg, snygg och trivsam mötesplats för invånare och besökare i alla åldrar.

Kommunens stadsarkitekt, Mikael Mattsson, välkomnade Borgmästarängen som vinnare av arkitekturpriset och påpekade parkens höga arkitektoniska nivå. Han påpekade att parken har flera rumsligheter med ett stort öppet rum och små rum där man känner sig trygg med överblick. Parken är också väl möblerad med olika blommor och buskar som gör att parken förändras med årstiderna. Borgmästarängen erbjuder också plats för aktivitet och stillhet, samt fin belysning som gör att parken är en trevlig plats att vistas i även under mörka kvällar.

Invånarna i Sigtuna kommun och aktörer inom bygg- och arkitekturområdet har lämnat in nomineringar för priset, vilket gör att Borgmästarängens seger i år är ett resultat av en bred och omfattande bedömning av arkitekturen. Borgmästarängen är en park som har skapat ett starkt intryck på både invånare och besökare, och är väl förtjänt av detta erkännande från Sigtuna kommun.

Fotnot: Denna text genererades med en textrobot

eldsjal2024_helsida
seniormassa_pan

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

connys_helsida
centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
bygdensdag_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
mp_eu_outsider
connys
bygdensdag_outsider
centrum_outsider_host
eu_valet_outsider
pantamera_out
seniormassa_outsider
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out