centrum_panorama_hostshopping
Brodd och ErikssonFoto: Pressbild

Borgerlig politik = utveckling, kvalitet och valfrihet

I en nyligen publicerad debattartikel hävdar oppositionen att borgerlig politik är ett dåligt val för äldre. Som grund för sitt påstående lyfts en rapport från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, där Sigtuna kommun hamnar lågt i rankingen.

centrum_artikel_host

Rapporten är baserad på en rad faktorer som kommunen inte kan påverka. Exempelvis hög flyttskatt och höga hyror. En naturlig konsekvens av att Sigtuna kommun finns i ett expansivt område där hyror är högre än i glesbygdskommuner och bostadspriserna stiger mer vilket leder till ökad reavinst eller flyttskatt.

Ett annat mått i rapporten är antal äldreboendeplatser i förhållande till invånare +65. Ett mer trovärdigt mått vore att titta på hur lång kö det är till äldreboenden. I Sigtuna kommun finns ingen kö som skulle motivera bygget av fler platser. Hur dumt vore det inte då att bygga fler? Intressant var också att bara två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer.

Samtidigt finns det siffror vi kan och behöver påverka. Vi är naturligtvis inte nöjda med dåliga resultat i brukarundersökningar. Värt att notera är ändå att brukarnöjdheten inom hemtjänsten har gått upp med 10% sedan förra mätningen. Hemtjänsten var inte bättre förr. Sedan 2012 har hemtjänsten i Sigtuna kommun varit bland de 25% sämsta i landet. Förändringar var nödvändiga, medborgarna ville ha valfrihet och kvaliteten behövde stärkas. En del i detta arbete är de kommande upphandlingarna där vi arbetar med att ytterligare stärka valfrihet och kvalitet.

Oppositionen kallar det för ”marknadsexperiment”. Lag om valfrihet, LOV, som öppnar upp för externa utförare har funnits sedan 2009. 156 kommuner har infört LOV. Det kan knappast kallas experiment utan är beprövade metoder. Oppositionen kritiserar också vad man menar är privatisering av särskilda boenden. Vi kommer tillåta privata utförare, ja. Men det betyder inte per automatik att våra egna boenden kommer att privatiseras. Kan de leverera samma höga service till samma kostnad som de privata har vi inga planer på att privatisera dem.

Förvaltningen har under våren, på eget initiativ, tagit fram 30 punkter för att presentera det arbete som pågår för att stärka kvaliteten inom äldreomsorgen. Utbildningsinsatser inom många olika områden, språkkunskaper, ökad bemanning, kvalitetscertifiering av samtliga boenden är bara några av dessa insatser. Andra insatser är att förbereda införandet av heltid som norm under 2023. Det är viktigt att sprida kunskap om det kvalitetsarbete som pågår och att visa uppskattning och respekt för det arbete som 500 medarbetare utför varje dag för att göra livet bättre för våra äldre.

  • Kerstin Eriksson (KD), ordförande äldre- och omsorgsnämnden
  • Josefin Brodd (M), vice ordförande äldre- och omsorgsnämnden
ica_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

nrh_sigtuna

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

pantamera_avc_helsida

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

joes-helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

hockeyskola_helsida

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

defacto_helsida

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

adhd_kommun

Socialdemokraterna slår in öppna dörrar

Insändare Marie Axelsson (S) skriver i en insändare på märsta.nu om våldsutsatta kvinnors situation. Det är mycket glädjande att Socialdemokraterna äntligen brinner för att sätta brottsoffret i fokus, något som S nationellt inte gjort under många år. Låt oss kroka arm och driva frågan om att det är våldsutövaren som borde placeras utanför det egna hemmet, inte den som utsatts för våld.

Låt inte bostadsbristen gå ut över våldsutsatta personer

Insändare Bostadsbristen i Sigtuna kommun och i övriga Stockholms län utgör ett allvarligt problem, särskilt för dem som lever i våldsamma relationer och söker ny bostad. Dessa människor ställs inför svåra val, inklusive att fly från sina hem och söka skydd på skyddade boenden. Tyvärr är tillgången till denna typ av boenden ofta begränsad, vilket lämnar många utan någonstans att ta vägen.

connys_helsida

Vatten – en källa till sommarglädje!

Insändare Vatten är en förutsättning för allt liv och vårt viktigaste livsmedel. Att få uppleva friheten att simma eller bara plumsa omkring i vattenbrynet är något vi tar för självklart, liksom att badvattnet ska vara rent utan risk när barn och barnbarn får en kallsup.

centrum_host_helsida

Blir det någon kommunalskattesänkning, M?

Insändare I Sigtuna-valrörelserna före maktskiftet 2017 pratade Moderaterna rätt mycket om kommunalskatten. Om de fick styra, skulle Sigtunas skattesats sänkas ner mot medelnivån i Stockholms län eller i vart fall till medelnivån i angränsade kommuner.

moderat_fokus_helsida

Årsredovisning 2022

Insändare Vi lägger nu ännu ett år till handlingarna. Ett år som i hög grad präglats av mycket stora oroligheter i vår omvärld. Redan innan pandemin fanns det tecken på att världen var på väg in i en lågkonjunktur.

slutreplik: Viktigt att stärka ungdomarna

Insändare Det är sorgligt att se hur Moderaterna, som också en gång stod för arbetslinjen nu tycks ha förlorat riktningen helt när det gäller sommarjobb för ungdomarna i kommunen. I deras replik om kommunala sommarjobb visar de tydligt att de inte förstår vad det handlar om, nämligen att stärka ungdomarna och förbereda dem för det kommande arbetslivet.

sap_sep23_helsida

Att ställa krav är att bry sig

Insändare I socialdemokraternas insändare rörande kommunala sommarjobb framkommer tydligt skillnaderna mellan våra partier. När Moderaterna ställer krav vill Socialdemokraterna återgå till kravlöshet och när Moderaterna tror att ett sommarjobb på den reguljära arbetsmarknaden är en bättre erfarenhet tror Socialdemokraterna på politiskt konstruerade jobb i kommunal verksamhet.

Ge kommunens ungdomar en chans

Insändare Vi socialdemokrater vill satsa fyra miljoner kronor mer än kommunledningen för att nästan 300 elever i årskurs 1 och 2 på gymnasiet ska bli garanterade kommunala sommarjobb. Oavsett om elever i gymnasiet har godkänt i matematik eller svenska anser vi att eleverna ska erbjudas sommarjobb och lovskola. Men det ena ska inte villkoras av det andra.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

kommun_adhd_outsider
centrum_outsider_host
connys
swedol_outsider
hockeyskola_outsider
nrh
kommun_skoterska_outsider
joes_outsider
socialdem_sep23_outsider
ica_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
moderat_bli_medlem