eldsjal2024_pan
Foto: Insändarbild/Vänsterpartiet

Borgarna är inte hyresgästernas vän

Sedan valet 2018 har den borgerliga majoriteten i Sigtuna kommit med flera beslut där kommunen på olika sätt tjänar pengar på hyresgäster.

centrum_artikel_host

Det inleddes med att majoriteten i budgeten valde att införa ett avkastningskrav på SigtunaHem om 7 miljoner för att stärka kommunens finanser. Nu har man även beslutat att skapa en bostadsförmedling. I köer till allmännyttans egna hyreslägenheter är det nämligen inte tillåtet att ta ut en köavgift, vilket man får i en separat bostadsförmedling.

För den som står i kö till en bostad kommer kostnaden bli 200 kronor om året. Förutom köavgiften så vill majoriteten dessutom, mer kontroversiellt, införa en så kallad förmedlingsavgift, en engångskostnad om 625 kronor för den som skriver på ett kontrakt. Detta är något så ovanligt i vårt land att de bostadsförmedlingar som har en sådan avgift går att räkna på ena handens fingrar.

Som alla extra kostnader blir även dessa betungande för individen. Låginkomsttagare och de som går igenom en tuff period riskerar att ramla ur kön. Bolaget räknar med att över hälften av de drygt 55 000 personer som i dag står i kö kan komma att försvinna från den nya kön. Den nya förmedlingens ekonomi påverkas dock inte. Även om två tredjedelar lämnar kön så kommer bostadsförmedlingen nämligen fortfarande att gå med vinst.

Men det stora problemet är trots allt ändå förmedlingsavgiften. En avgift som har visat sig slå så fel att flera av de bostadsförmedlingar som har haft den har valt att ta bort den – även under borgerligt styre. Stockholm är en av de orter där erfarenheterna med förmedlingsavgift var så dåliga att man till sist valde att ta bort den. Fakturahanteringar, förfrågan om uppskov, delbetalningar och till sist inkassohantering gjorde att det kostade mer än det smakade.

För låginkomsttagare och den som i samband med flytt har dubbelt boende så kan varje extra utgift te sig oöverstiglig. En enad opposition vädjade därför i Kommunstyrelsen förgäves om att högermajoriteten skulle ta bort förmedlingsavgiften ur sitt förslag. Men vi lyckades inte ens få igenom ett yrkande om att undanta särskilt sårbara grupper från avgiften.

Sigtunas nuvarande styre har varit tydliga med sina prioriteringar. Både när det gäller olika planer på hur man kan göra vinster på kommunens hyresgäster och när det gäller de många nedskärningarna så är syftet, vilket majoriteten har deklarerat i sin budget, framtida sänkningar av kommunalskatten. Utfallet blir tydligt. Gruppen hyresgäster som generellt sett har lägre inkomster ska bidra till kommunens budget. Samtidigt kommer de skattesänkningar som planeras att krona för krona ge mest till kommunens höginkomsttagare vilka oftast äger sina bostäder.

Det här skulle kunna ses som ett förbiseende från majoritetens sida om det inte vore en del i den större omfördelning i samhället som högern är drivande i. I fjol gick 15,9 miljarder kronor i ränteavdrag till de som äger sina bostäder medan 4,9 miljarder gick till bostadsbidrag till låginkomsttagare. Samtidigt som 9,4 miljarder gick till ROT-avdrag för privatbostäder så gick trots bostadsbristen endast 1,4 miljarder till investeringsstöd till nya hyresrätter. Klyftorna mellan fattig och rik ökar snabbare i Sverige än i något annat OECD-land.

När ni läser det här så har Sigtunas borgerliga majoritet redan röstat igenom sina förslag. Vänsterpartiet lovar att aldrig sluta kämpa för en socialt hållbar bostadspolitik. Vi börjar gärna med att avskaffa förmedlingsavgiften och se till att SigtunaHems vinster investeras i nybyggnation av klimatsmarta hyresrätter med hyror som folk har råd med. Så bygger vi ett rättvist Sigtuna för alla som bor här.

  • Niklas Andersson (V), gruppledare
  • David Granquist (V), ersättare i styrelsen för SigtunaHem

Fotnot: Moderaterna har inte bemött insändaren

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

connys_helsida

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

eldsjal2024_helsida
pantamera_avc_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

mp_helsida_eu

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

centrum_host_helsida

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider