vinter_pan
Foto: Privat

Blir det någon kommunalskattesänkning, M?

I Sigtuna-valrörelserna före maktskiftet 2017 pratade Moderaterna rätt mycket om kommunalskatten. Om de fick styra, skulle Sigtunas skattesats sänkas ner mot medelnivån i Stockholms län eller i vart fall till medelnivån i angränsade kommuner.

centrum_artikel_host

När Moderaterna fick chansen att göra budgeten för 2018 lät man dock skattesatsen ligga kvar på 20 kronor per beskattningsbar 100-lapp. Och så fortsatte det även därefter: skattesatsen förblev 20 kronor i kommunbudgetarna för 2019, 2020, 2021, 2022 och nu senast även för 2023.

De ca 37 000 kommunalskattebetalarna i Sigtuna tänker väl inte så mycket på de tidigare moderata löftena om en skattesänkning. Man kan inte minnas allt som M sade under förra decenniet. Men om de 37 000 nu 2023 ändå skulle ta Sigtuna-moderaterna på orden och jämföra, så är medelskattesatsen 2023 i Stockholms län-kommunerna 18,35 kronor per 100-lapp, och för de näraliggande norrortskommunerna 18,86 kronor. I sistnämnda fall är skillnaden alltså 1,14 kronor. Målet för M skulle därmed kunna beskrivas som att Sigtunaskatten ska ner från 20 kronor till 18,86 kronor per 100-lapp. Det skulle betyda ca 110 miljoner mindre i årlig skatteintäkt för kommunen.

Det ska, till Sigtuna-moderaternas fördel, sägas att de i sitt kommunala valprogram för 2022-2026 inte talade om att sänka kommunalskatten. Tidigare löften fanns alltså inte med. Men i en valbroschyr påstod ändå M att ”vi fått ordning på ekonomin”. Och då borde det väl ändå, utifrån det påståendet, vara möjligt för M att längre fram under mandatperioden börja sänka skatten för de 37 000 kommunalskattebetalarna?

Och jo, faktiskt – detta antydde Sigtuna-moderaterna i SVT Nyheters valkompass inför senaste valet. Där svarade M om skatten: ”Sigtuna har idag bland Stockholmsregionens högsta kommunalskatter. Det beror till stor del på socioekonomiska utmaningar och en kommunal organisation som inte är hundraprocentigt effektiv. Arbetet med att ändra detta är igångsatt och när vi börjar se effekterna av effektiviseringsarbetet kommer skatten sänkas.”

Nog anser sig väl Moderaterna se effekterna? Visst har det väl låtit så på sistone? Frågan är då när skattesänkningen kommer – 2024, 2025 eller 2026? Och hur stor den blir. Här kommer dock M på riksplanet med utspel som kan sätta käppar i hjulet för Sigtuna-moderaterna. På partiets ”Sverigemöte” i Karlstad i slutet av mars sades, att regeringen ska sänka skatten före nästa val. Detta har nu konkretiserats från finansministerns (M) sida (DN 230429). Hon vill införa bland annat ett par ytterligare jobbskatteavdrag.

Men – sådana avdrag slår mot kommunernas skatteintäkter. Det betyder att utrymmet – om det finns något – för att sänka Sigtunas kommunalskatt, det kan därmed på förhand vara uppätet. Så vad gör Sigtuna-moderaterna?

Jag kräver personligen inte lägre kommunalskatt. Men nu styr ju M Sigtuna kommun, och M har faktiskt lovat även mig att försöka sänka min kommunalskatt. Så jag tycker mig trots allt ha anledning att ta upp frågan. Och det finns säkert bland de 37 000 skattebetalande invånarna de som vill ta M på orden.

För övrigt: under 2000-talet är det bara S-ledda kommunledningar som har sänkt skatten i Sigtuna kommun. 2005 sänktes skatten med 10 öre, 2006 med 23 öre och 2010 med 12 öre.

  • David Lundqvist, enskild S-debattör,
    kommunalskattebetalare
storemore_helsida
defacto_helsida
nrh_sigtuna
vinter_helsida

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

pantamera_avc_helsida
ica_helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

connys_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

slottsby_helsida

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

joes-helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

oppethus_dec

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
vinter_outsider
oppethus_out
slottsby_outsider
ica_outsider
ridskola_2020_outsider
storemore_out
connys
nrh
swedol_outsider
joes_outsider