moderat_fokus_pan
Henrik Thureson, bibliotekschefFoto: Kari Kohvakka/Sigtuna kommun

Bibliotekschefen: TV-spel ska få fler unga att läsa

Biblioteket i Märsta ska locka till läsning och workshops med tv-spel under sportlovsveckan.

centrum_artikel_host

Sigtuna kommun storsatsar på aktiviteter under sportlovet. Ett 30-tal aktiviteter finns för barn och inga. Många är fysiska eftersom det är sportlov men inte alla. Den som vill kan aktivera hjärnan och utmana sin kreativitet. På biblioteket kommer man ha workshops i animation och stop-motion samt tv-spelsturnering i FIFA. Syftet är att få fler att läsa böcker. Enligt bibliotekschefen Henrik Thureson finns det en koppling mellan tv-spel och ökad läsning.
– Om vi kan få ungdomarna att komma till biblioteket genom att spela spel och umgås, kan det också leda till att de lånar hem en bok eller två. Under hela 2023 har vi en ungdomssatsning för att locka unga invånare till biblioteken, där utgångspunkten är berättelser. Genom att få upp intresset för berättandet, som ju kan ske genom exempelvis film, dataspel, brädspel, tidningar och böcker, hoppas vi kunna uppmuntra och inspirera ungdomar till mer läsning.

Ökad klyfta mellan läsare och icke-läsare
Klyftan blir allt större mellan ungdomar som läser mycket och de som inte läser allt. Dessutom minskar intresset ännu mer hos de som inte hittat läslusten.
– Vi vill förbättra vårt utbud för de ungdomar som inte läser alls eller läser lite och det kan vi göra på många olika sätt, exempelvis genom inbjudande lokaler och ett relevant utbud. Med allt från bokprat och studiemöjligheter till filmvisningar och workshops vill vi motivera till läsande och berättande. Vi vill utveckla biblioteket som plats för unga att trivas, mötas, verka och inspireras på och tar tacksamt emot idéer från ungdomarna själva, fortsätter Henrik Thureson.

sap_sep23_helsida

Många nyheter för årets Kulturskola

Kulturnyheter Vid höstens terminsstart har över tusen barn och ungdomar i Sigtuna kommun anmält sig för kurser på Sigtuna kulturskola. Med ett omfattande utbud av både nya kurser och klassiker har skolan noterat ökad efterfrågan på aktiviteter som filmproduktion och gruppövningar. Piano fortsätter att vara en favorit bland instrumenten.

joes-helsida

Skepptunabon 12:a på SM

Märstafolket Jimmy Jansson från Skepptuna kom på 12:a plats i Burgar-SM: - Oavsett pallplats eller inte så öppnar detta resultat upp dörrar till andra saker som väger upp mycket mer, säger Jimmy i ett uttalande.

Jimmy laddad inför Burgar-SM i Gråbo

Nöjesnyheter Om en vecka äger Burger-SM rum i Gråbo, där Jimmy Jansson från Shiptune Burgers har förberett sig noggrant inför tävlingen. Över 70 lag kommer att delta i årets tävling, som har tre grenar: Freestyle, Vegetariskt och Hemlig låda.

defacto_helsida
bildextra

Folkfest under Märsta Kalaset

Nöjesnyheter Märsta centrum blev på lördagen platsen för en spektakulär folkfest när Märsta kalaset ägde rum. Evenemanget lockade flera tusen besökare som samlades för en dag fylld med musik, dans och underhållning.

hockeyskola_helsida

Säsongsavslutning för Steninge Motorträff

Nöjesnyheter En minnesvärd säsongsavslutning av Steninge Motorträff ägde rum under onsdagskvällen och slog alla förväntningar. Evenemanget, som har blivit en väntad höjdpunkt för motorentusiaster, samlade en imponerande samling fordon från när och fjärran för att fira kärleken till motorvärlden.

connys_helsida
centrum_host_helsida

Inga Landgré har avlidit

Kulturnyheter Skådespelerskan Inga Landgré som under en tid bodde i Sigtuna avled under måndagen. Landgré var en av sin tids största svenska skådespelerskor och belönades med en Hedersguldbagge 2023.

sigtuna art walk

Arrangören: Fantastiskt tillfälle att uppleva konst på nära håll

Kulturnyheter Förra årets Art Walk blev en succé som nu återupprepas. En av initiativtagarna är sigtunabon Anna Forster som själv bjuder in till sin ateljé: - Sigtuna Art Walk är ett fantastiskt tillfälle för besökare att både uppleva konsten på nära håll och också få en chans att interagera med konstnärerna bakom verken, hälsar Anna Forster.

ica_helsida
adhd_kommun

Hyllad konstnär ställer ut på Valstakonst

Kulturnyheter Värmländska konstnären Leif Engström har nått stora framgångar med sin senaste utställning "Fönsterband" på ValstaKonst. Den här utställningen är den största han haft hittills, både när det gäller yta och antalet verk som visas. Engström har på kort tid blivit ett av de stora namnen inom den svenska konstscenen.

nrh_sigtuna

Satsning på lokala artister under Summer Squeeze

Nöjesnyheter I år är det större satsning på lokala artister under Sigtuna Summer Squeeze: - Vi tycker att det är så kul att kunna samla en del av alla duktiga, lokala artister som finns i Sigtuna vid ett tillfälle, säger Göran Lundh, ordförande i Sigtuna Event.

pantamera_avc_helsida
moderat_fokus_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
ica_outsider
swedol_outsider
hockeyskola_outsider
kommun_adhd_outsider
kommun_skoterska_outsider
socialdem_sep23_outsider
connys
moderat_bli_medlem
nrh
pantamera_out