eldsjal2024_pan
Henrik Thureson, bibliotekschefFoto: Kari Kohvakka/Sigtuna kommun

Bibliotekschefen: TV-spel ska få fler unga att läsa

Biblioteket i Märsta ska locka till läsning och workshops med tv-spel under sportlovsveckan.

centrum_artikel_host

Sigtuna kommun storsatsar på aktiviteter under sportlovet. Ett 30-tal aktiviteter finns för barn och inga. Många är fysiska eftersom det är sportlov men inte alla. Den som vill kan aktivera hjärnan och utmana sin kreativitet. På biblioteket kommer man ha workshops i animation och stop-motion samt tv-spelsturnering i FIFA. Syftet är att få fler att läsa böcker. Enligt bibliotekschefen Henrik Thureson finns det en koppling mellan tv-spel och ökad läsning.
– Om vi kan få ungdomarna att komma till biblioteket genom att spela spel och umgås, kan det också leda till att de lånar hem en bok eller två. Under hela 2023 har vi en ungdomssatsning för att locka unga invånare till biblioteken, där utgångspunkten är berättelser. Genom att få upp intresset för berättandet, som ju kan ske genom exempelvis film, dataspel, brädspel, tidningar och böcker, hoppas vi kunna uppmuntra och inspirera ungdomar till mer läsning.

Ökad klyfta mellan läsare och icke-läsare
Klyftan blir allt större mellan ungdomar som läser mycket och de som inte läser allt. Dessutom minskar intresset ännu mer hos de som inte hittat läslusten.
– Vi vill förbättra vårt utbud för de ungdomar som inte läser alls eller läser lite och det kan vi göra på många olika sätt, exempelvis genom inbjudande lokaler och ett relevant utbud. Med allt från bokprat och studiemöjligheter till filmvisningar och workshops vill vi motivera till läsande och berättande. Vi vill utveckla biblioteket som plats för unga att trivas, mötas, verka och inspireras på och tar tacksamt emot idéer från ungdomarna själva, fortsätter Henrik Thureson.

Nu träder nya öppettider i kraft

Kulturnyheter Biblioteket i Märstas nya öppettider trädde i kraft under månaden: - Vi förstår att många tycker att det är tråkigt och vi har gjort vårt bästa för att hitta det alternativ som vi hoppas ska påverka våra besökare minst efter att ha studerat besöksstatistiken. Men förändringen kommer självklart ändå att märkas av för våra besökare, det är oundvikligt, säger bibliotekschef Åsa Veghed.

eldsjal2024_helsida
connys_helsida
steningekompani_helsida
pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
mp_helsida_eu

Nu ger förre polischefen ut bok om kriminaliteten i Märsta

Kulturnyheter Christoffer Bohman, en tidigare polischef, avslöjar i sin kommande bok "Hundra in i döden" den växande oorganiserade gängkriminaliteten i Sverige. Med ett unikt inifrånperspektiv beskriver han dramatiska händelser från knarkbeslag till dödligt våld, och belyser samtidens komplexa kriminella landskap.

Babblarna kommer till Kulturum

Kulturnyheter Babblarna kommer till Märsta den 28 december med en sprakande föreställning i Kulturum. Efter att ha genomfört imponerande 950 färgglada föreställningar tar de med sig något nytt och spännande för de små: ”Babblarna & Tjingeling-affären”.

storemore_helsida

Märstaborna bland de största semmelfrossarna

Nöjesnyheter Semlans magi sprider sig över landet när semmelperioden äntligen är här. Enligt Coops senaste rapport om semmelkonsumtionen är det ingen tvekan om att märstaborna gillar att frossa i det klassiska bakverket. Över två miljoner semlor försvann från Coops butiker under 2023, och även i år förväntas efterfrågan vara hög.

Nu ändras bidragen inom kultur- och fritid

Kulturnyheter Sigtuna kommun planerar för betydande förändringar i kultur- och fritidsbidragen för att främja ökat fokus på kultur och göra stödet mer ändamålsenligt. Beslutet togs under kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde, och förändringarna kommer särskilt att påverka bidragen inom kulturområdet.

Märstabo vann 1,7 miljoner på Lotto

Nöjesnyheter Två lyckliga invånare, en från Haninge och en från Märsta, kan nu skatta sig som miljonvinnare efter Lottos lördagsdragning. Båda spelarna matchade alla sju nummer och belönades med imponerande vinster på exakt 3 411 047 kronor var.

Ökat intresse för odling hos Herresta lada

Kulturnyheter I en tid av allmän oro och osäkerhet har intresset för odling och självförsörjning ökat markant. Hemarbete och en strävan efter en mer hållbar livsstil bidrar troligen till denna ökning. Herresta Lada, som redan har en populär odlingskurs, upplever nu ökat tryck på grund av den ökade efterfrågan på lokal matproduktion.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
pantamera_out
connys
storemore_out
mp_eu_outsider
stentekompani_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
eldsjal2024_out