centrum_panorama_hostshopping
Henrik Thureson, bibliotekschefFoto: Kari Kohvakka/Sigtuna kommun

Bibliotekschefen: TV-spel ska få fler unga att läsa

Biblioteket i Märsta ska locka till läsning och workshops med tv-spel under sportlovsveckan.

centrum_artikel_host

Sigtuna kommun storsatsar på aktiviteter under sportlovet. Ett 30-tal aktiviteter finns för barn och inga. Många är fysiska eftersom det är sportlov men inte alla. Den som vill kan aktivera hjärnan och utmana sin kreativitet. På biblioteket kommer man ha workshops i animation och stop-motion samt tv-spelsturnering i FIFA. Syftet är att få fler att läsa böcker. Enligt bibliotekschefen Henrik Thureson finns det en koppling mellan tv-spel och ökad läsning.
– Om vi kan få ungdomarna att komma till biblioteket genom att spela spel och umgås, kan det också leda till att de lånar hem en bok eller två. Under hela 2023 har vi en ungdomssatsning för att locka unga invånare till biblioteken, där utgångspunkten är berättelser. Genom att få upp intresset för berättandet, som ju kan ske genom exempelvis film, dataspel, brädspel, tidningar och böcker, hoppas vi kunna uppmuntra och inspirera ungdomar till mer läsning.

Ökad klyfta mellan läsare och icke-läsare
Klyftan blir allt större mellan ungdomar som läser mycket och de som inte läser allt. Dessutom minskar intresset ännu mer hos de som inte hittat läslusten.
– Vi vill förbättra vårt utbud för de ungdomar som inte läser alls eller läser lite och det kan vi göra på många olika sätt, exempelvis genom inbjudande lokaler och ett relevant utbud. Med allt från bokprat och studiemöjligheter till filmvisningar och workshops vill vi motivera till läsande och berättande. Vi vill utveckla biblioteket som plats för unga att trivas, mötas, verka och inspireras på och tar tacksamt emot idéer från ungdomarna själva, fortsätter Henrik Thureson.

ica_helsida

Vill skapa en inbjudande byggnad

Kultur & Nöje Arkitektbyrån White som fått uppdraget att bygga det nya kultur- och aktivitetscentret i Valsta har som mål att skapa en uttrycksfull och inbjudande byggnad med fokus på delaktighet och trygghet.

dack_helsida
joes-helsida
connys_helsida

Arlandasamlingars arkiv hamnar i Gävle

Kultur & Nöje Järnvägsmuseet i Gävle får en del av Arlandasamlingarna: - Det är mest praktiskt eftersom vi har ytterligare ett arkiv här, det vill säga det järnvägshistoriska, säger Kjell Åström, samlingschef, till SVT Gävleborg.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
defacto_helsida

Silverskatter ställs ut igen

Kultur & Nöje Olika silverskatter ställs ut igen på Sigtuna Museum 1:a december: - Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

höstlov

Stort intresse för musikproduktion

Kultur & Nöje Ungdomar i kommunen har stort intresse för musikproduktion och under Höstlovet arrangeras en kurs inom området: - Eftersom vår terminskurs i musikproduktion på kulturskolan är fullbokad och intresset är så stort, ville vi skapa den här möjligheten under höstlovet, säger Beata Alving, kulturskolechef i Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

centrum_outsider_host
joes_outsider
dack_outsider
nrh
ica_outsider
connys
pantamera_out
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider