helsida_bostad
SmedsgårdenFoto: NewFace/Jeanette Sundin
DebattörernaFoto: Miljöpartiet

Bevara Märstas kultur och historia – riv inte Smedsgården!

Moderatstyrda Sigtunahem har meddelat de boende i Smedsgården på Sätunavägen att deras hus ska rivas för att ge plats åt höghus. Miljöpartiet vill bevara gamla Märstas historia och anser att Sigtunahems hyresgäster ska bemötas mänskligt och sanningsenligt.

centrum_artikel_host

Sigtunahem har meddelat hyresgästerna att husen är i alltför dåligt skick, att de inte är energisnåla och att kommunens bostadsförsörjningsprogram uppger att höghus ska byggas på platsen. Tveksamma skäl för att riva några av de sista resterna av gamla Märstas värdefulla historia. Smedsgården är ett väl fungerande och tryggt område där de boende trivs.

Precis som vi vårdar byggnader i Sigtuna stad ska vi vara mycket försiktiga i de delar av Märsta som har en värdefull historik. Här finns minnen av en förortskultur från de första industrierna och det framväxande stationssamhället. Smedsgården byggdes med finansiering från gamla färgfabriken ”Färgen” och Beckers & Sörlings, som bostäder för inflyttade arbetare till industrin. Många Märstabor har anor från dessa de första arbetarbostäderna.

Det pågår nu en ombyggnad av centrala Märsta där vissa delar blir bättre. Ibland behöver vi riva och bygga nytt, men fungerande delar med historiska och kulturella värden måste vara kvar.

Det Moderatstyrda Sigtunahem har ett ansvar för hyresgäster och byggnader, men också för Märstas kulturhistoria, trivselpunkter och trygghet. Sigtunahem ska koncentrera sig på de områden som behöver åtgärder och inte fördärva väl fungerande områden.

  • Jan Franzén och Tove Björlin
    Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun
centrum_sommar2022_helsida
valet2022

Bergqvist: Jag skulle vilja fortsätta

Valet 2022 Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) har suttit vid makten sedan 2014: - Jag känner att jag skulle vilja fortsätta att göra mer, säger hon till märsta.nu

valet2022

MP siktar på att styra igen

Valet 2022 Miljöpartiet har tre mandat att försvara och har haft en tung valrörelse på riksnivå men man är redo att återta makten i kommunen.

defacto_helsida
valet2022

Centerpartiet: Omöjlighet att förhandla med SD

Valet 2022 Kommunvalet är långt ifrån räknat dock har Gill Brodin (C) gett ett tydligt besked redan i valdebatten att det inte blir något samarbete med Sverigedemokraterna: - Det är en omöjlighet, sa hon på partiets valvaka.

valet2022

Holst: Nu är det upp till väljarna

Valet 2022 Moderaterna har valvaka tillsammans med några av partierna i kommunledningen på O`Learys: - Känslan lokalt är bra. Vi har levererat under valrörelsen trots pandemin och krig i Ukraina. Vi har haft en otrolig valrörelse och nu är det upp till väljarna, sa Holst.

toppbanner
valet2022

Axelsson: Har en bra känsla

Valet 2022 Socialdemokraterna håller valvaka på Västra Bangatan och efter att Valundersökningar presenterats var det optimistiskt även för ett lokalt majoritetsskifte: - Jag har en bra känsla, vi har haft 5288 dörrsamtal och träffat många som röstade blått som nu röstar på oss, säger Marie.

connys_helsida
valet2022

Kan bli sista dagen som oppositionsråd

Valet 2022 Marie Axelsson mötte väljarna på Valdagen med rosor. Kampanjandet är lagt åt sidan nu är det fokus på att få kommuninvånare att komma till vallokalen: - Under valrörelsen har jag mött flera hundra kommuninvånare och berättelser om både framgångar och motgångar, men oavsett berättelse har den gemensamma nämnaren handlat om en kommun vi bygger upp tillsammans, som står upp för den lilla människan.

pantamera_avc_helsida
valet2022

Brixskiöld: Största dagen i vårt land

Valet 2022 Utanför S:t pers vallokal stod veteranen i politiska sammanhang Marcus Brixskiöld och delade ut valsedlar: - Demokratin fungerar som bäst när människor använder sin röst utifrån vad man själv vill, sa Marcus till märsta.nu

ungdomsarbete_helsida
valet2022

Partidebatt på fredag

Valet 2022 märsta.nu arrangerar på fredag en livesänd debatt där representanter för samtliga partier i fullmäktige medverkar.

valet2022

Lovar 50 nya poliser till kommunen

Valet 2022 Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell besökte Märsta Centrum under fredagen och lovade i samband med besöket kraftig mot kriminalitet med 50 nya poliser till Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
arbete_outsider
nrh
connys
centrum_sommar_outsider2022
pantamera_out