Foto: Jamshid Jamshidi

Beslut om att undantas från EBO-lagen

På måndagskvällen fattades beslut om att kommunen ska begära av regeringen att undantas från den så kallade EBO-lagen.

centrum_artikel_host

märsta.nu rapporterade i helgen om kommunledningens planer om att Sigtuna kommun ska undantas från EBO-lagen vilket innebär att nyanlända själva kan få bosätta sig var de vill i landet om de ordnar eget boende.

Hög segregation och arbetslöshet
Nu har ett politiskt beslut fattats i Kommunstyrelsen vilket innebär att Sigtuna kommun kommer att gå framåt officiellt för att förmå regeringen att undanta kommunen från lagen. Bakgrunden till det är hög segregation, många utrikesfödda i arbetslöshet och med ekonomiskt bistånd. Näst efter Botkyrka är Sigtuna den kommun som ha högst andel asylsökande i eget boende per invånare enligt ett pressmeddelande. trångboddheten uppges också vara stor då många nyanlända flyttar in i lägenheter där det redan bor någon.

”Måste minska trycket”
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) säger i pressmeddelandet att regeringen måste minska trycket.
– Det är inte rimligt att Sigtuna ska fortsätta ta ett mycket större ansvar än de flesta andra kommuner i Sverige, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mister dagersättning
Regeringen har fattat beslut om att 32 kommuner får undantas av EBO-lagen. Om asylsökande ändå väljer at flytta till en av dessa 32 kommuner innebär de att de inte har rätt till dagersättning:
– Vi arbetar för att Sigtuna kommun ska vara en av Sveriges bästa kommuner att leva, bo och verka i och det ska gälla för alla. Som utvecklingen ser ut mäktar vi inte med detta. Trots att vi exempelvis tillhör toppskiktet bland landets kommuner när det gäller att få nyanlända i arbete eller studier efter den tvååriga etableringen, är arbetslösheten i kommunen hög. Enligt Arbetsförmedlingens statistik för januari var 73 procent av de arbetslösa i kommunen utrikesfödda, säger kommundirektören Birgitta Pettersson.

ica_helsida
storemore_helsida
slottsby_helsida
joes-helsida

Övervåningarna öppnas upp på Mälartåg

Notiser Från och med torsdagkväll och successivt under natten mot fredag den 8 december kommer övervåningarna på Mälartågs dubbeldäckare att åter öppnas för resenärer. Detta sker efter att en säkerhetsutredning konstaterat att ingen säkerhetsrisk föreligger.

defacto_helsida
centrum_host_helsida
wenngarn_jul_helsida

Tekniska Problem Störde VMA-testet

Nyheter Måndagens välkända VMA-test (Viktigt Meddelande till Allmänheten) ställdes inför oväntade tekniska hinder, vilket resulterade i att varningssignalen inte nådde stora delar av centrala Stockholm och norra delar av länet.

pantamera_avc_helsida

Misstänkt brand i byggbarack

Blåljus Tidigt på morgonen den 5 december rapporterades en brandincident i Steninge slottsby, där en byggbarack på Mejeriets väg engagerade räddningstjänsten och polisen.

connys_helsida

Konkurserna ökar med 59 procent i kommunen: Uppgifter från UC

Notiser Under de elva första månaderna i år har konkurserna i kommunen skjutit i höjden och nått en ökning på hela 59 procent jämfört med föregående år. Enligt färska siffror från UC, ett kreditupplysningsföretag, har antalet konkurser ökat dramatiskt från 29 till 46.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

swedol_outsider
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
ica_outsider
wnngarn_jul_outsider
slottsby_outsider
connys
storemore_out
joes_outsider