moderat_fokus_pan
Foto: Jamshid Jamshidi

Beslut om att undantas från EBO-lagen

På måndagskvällen fattades beslut om att kommunen ska begära av regeringen att undantas från den så kallade EBO-lagen.

centrum_artikel_host

märsta.nu rapporterade i helgen om kommunledningens planer om att Sigtuna kommun ska undantas från EBO-lagen vilket innebär att nyanlända själva kan få bosätta sig var de vill i landet om de ordnar eget boende.

Hög segregation och arbetslöshet
Nu har ett politiskt beslut fattats i Kommunstyrelsen vilket innebär att Sigtuna kommun kommer att gå framåt officiellt för att förmå regeringen att undanta kommunen från lagen. Bakgrunden till det är hög segregation, många utrikesfödda i arbetslöshet och med ekonomiskt bistånd. Näst efter Botkyrka är Sigtuna den kommun som ha högst andel asylsökande i eget boende per invånare enligt ett pressmeddelande. trångboddheten uppges också vara stor då många nyanlända flyttar in i lägenheter där det redan bor någon.

”Måste minska trycket”
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) säger i pressmeddelandet att regeringen måste minska trycket.
– Det är inte rimligt att Sigtuna ska fortsätta ta ett mycket större ansvar än de flesta andra kommuner i Sverige, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mister dagersättning
Regeringen har fattat beslut om att 32 kommuner får undantas av EBO-lagen. Om asylsökande ändå väljer at flytta till en av dessa 32 kommuner innebär de att de inte har rätt till dagersättning:
– Vi arbetar för att Sigtuna kommun ska vara en av Sveriges bästa kommuner att leva, bo och verka i och det ska gälla för alla. Som utvecklingen ser ut mäktar vi inte med detta. Trots att vi exempelvis tillhör toppskiktet bland landets kommuner när det gäller att få nyanlända i arbete eller studier efter den tvååriga etableringen, är arbetslösheten i kommunen hög. Enligt Arbetsförmedlingens statistik för januari var 73 procent av de arbetslösa i kommunen utrikesfödda, säger kommundirektören Birgitta Pettersson.

connys_helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

sap_sep23_helsida
EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

joes-helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

ica_helsida

Man misstänkts för våldsamt motstånd och olaga hot på Arlanda

Blåljus Under de tidiga morgontimmarna på utspelade sig en händelse på Terminal 5 vid en av Sveriges mest trafikerade flygplatser, där en man greps av polisen efter att ha misstänkts för våldsamt motstånd mot tjänstemän. Händelsen ägde rum i avgångshallen på terminalen och ledde till ett pådrag av polis och säkerhetsvakter.

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu, din dagliga uppdatering om vad som händer i kommunen. Här är dagens sammanfattning:

moderat_fokus_helsida

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

centrum_host_helsida

Landshövdingen besökte kommunen

Nyheter Landshövdingen Anna Kinberg-Batra besökte Sigtuna kommun den 21 september. Under besöket betonade hon vikten av Arlanda och dess omgivningar för tillväxt, säkerhet och hållbarhet både för regionen och hela landet.

pantamera_avc_helsida
defacto_helsida
nrh_sigtuna
hockeyskola_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

pantamera_out
connys
socialdem_sep23_outsider
moderat_bli_medlem
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
nrh
ica_outsider
centrum_outsider_host
swedol_outsider
hockeyskola_outsider