nationaldagen_pan
Pernilla Bergqvist (L)Foto: Insändarbild

Bergqvist med på Landsmötet

Under helgens Landsmöte för Liberalerna, det högsta beslutande organet för partiet, samlades över 500 motioner för att forma partiets nationella ställningstaganden i kommande politiska frågor. Pernilla Bergqvist, representant för Liberalerna i Sigtuna kommun, var en av deltagarna som aktivt medverkade i omröstningarna.

centrum_artikel_host

Under temat ”Ansvar för framtiden” debatterades och röstades det om flera centrala ämnen. Pernilla Bergqvist uttryckte sin tillfredsställelse över besluten som fattades, inklusive de kloka besluten kring skolpolitik, informationsplikt, EBO-lagen, klimatpolitik och stärkt trygghet i samhället.

Ett av de viktiga besluten inkluderade undantaget för lärare, vårdpersonal och socialtjänst från informationsplikten, samt att bibliotekarier också ska omfattas av denna undantagsregel. Liberalerna fastslog sitt motstånd mot att Sverigedemokraterna får ministerposter med hjälp av liberala mandat. Vidare stödde partiet avskaffandet av EBO-lagen, vilket är särskilt betydelsefullt för Sigtuna kommun.

Inom skolpolitiken fastställdes nuvarande inriktningen med betoning på fler utredningar och reformer som rör nationellt skolpengssystem, friskolor, läroboksreformer och större trygghet i skolan. Dessutom beslutades att införa ett gemensamt skolval i hela landet.

En annan central fråga gällde skapandet av en europeisk polisstyrka för att bekämpa den organiserade brottsligheten, särskilt dess gränsöverskridande natur. Landsmötet tog ställning för möjligheten att bedriva förundersökningar över gränserna och ge en EU-åklagare mandat att väcka åtal i Sverige vid gränsöverskridande brottslighet.

Diskussioner uppstod kring förbud mot slöjor för barn i förskola och lågstadiet, där partiet landade i att avslå förslaget men arbeta för ett starkare stöd till personalen att motstå hedersrelaterade krav. Vidare stärkte Liberalerna sin position inom klimat- och miljöpolitik genom att insistera på principen att de som släpper ut också ska stå för kostnaderna för saneringen.

Även beslut togs för att verka för öppettider till klockan 20 på Systembolaget alla dagar i veckan, inklusive försäljning av kylda drycker. Dessutom önskar partiet att licensbutiker ska få sälja öl, vin och cider som komplement till Systembolaget.

bygdensdag_helsida

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

seniormassa_pan
mp_helsida_eu
connys_helsida
eldsjal2024_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
seniormassa_outsider
nrh_sigtuna
pantamera_out
connys
eldsjal2024_out
bygdensdag_outsider
eu_valet_outsider
nationaldag_outsider
centrum_outsider_host