centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Daniel Iskandar

Barnperspektivet saknas

Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

centrum_artikel_host

27 miljoner ska det sparas, men än så länge har kommunledningen inte ens vågat specificera vad man ska skära ned på. ”Det får vi se i januari” är svaret vi får när vi frågar om besparingarna. Inte heller berör han att kommunledningen lägger 1 miljon kronor på ett experiment med kulturcheckar som direkt konkurrerar med Kulturskolans verksamheter. Ta bort kulturcheckarna så behöver ni inte höja taxorna för fotbollsplaner, sporthallar och lokaler. Pengarna finns inom nämndens budget.

Det som berör mig mest är avsaknaden av barnperspektivet och det långsiktiga folkhälsoperspektivet. Jag hävdar med bestämdhet att det vi satsar på kommunens barn och ungdomar idag har vi igen mångfalt framöver. Goda möjligheter att kunna delta i föreningslivet på fritiden skapar friska starka ungdomar som också lyckas bättre i skolan. Det visar all forskning.

Att samhället står inför en vargavinter i dubbel bemärkelse är det ingen att tvekan om. Inflation med ökade levnadskostnader, höjda räntor och dyr el är kännbart för alla den här vintern. Att då salta föreningarnas kostnader är inte att ta ansvar. Tvärtom, det är en kortsiktig manöver som kommer att straffa sig i längden.

Konsumentprisindex har stigit med 18 % sedan borgarna tog över styret i Sigtuna kommun för drygt fem år sedan. Taxorna inom kultur- och fritid har stigit mer än dubbelt så mycket (40%)under samma tid. Det känns orimligt men M, C, L, Kd och Sfs håller inte med. Resultaten lär visa sig under 2023.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd

Läs mer: Extraordinära påfrestningar

defacto_helsida
gott nytt år

Olov Holsts Nyårskrönika

Insändare Det är dags att lämna 2022 bakom oss. Ett dramatiskt år som skakat om hela världen genom Putins hänsynslösa krig i Ukraina.

humbacken_helsida

slutreplik: Ömma tår?

Insändare Olov Holst och Mats Weibull tycker sig ha lyckats med att ”fräscha upp” de centrala delarna av Sigtuna stad, inbegripet hamnplan. Där är vi oense.

connys_helsida
centrum_host_helsida

S säger NEJ till höjda föreningstaxor

Insändare Under det moderatledda styret har taxorna för plan-hall och lokalhyror ökat med hela 40%. Även badavgifterna på Midgårdsbadet har ökat med 40%. Igår röstades ännu en höjning igenom i kommunfullmäktige.

pantamera_avc_helsida
moderat_pan_helsida

En liberal skolpolitik för framtiden

Insändare Liberalerna gick till val på att göra så att svensk skola fungerar bättre för alla. Att stoppa stök och otrygghet. Att ge eleverna riktiga skolböcker. Att sätta kunskapen först. Nu levererar vi det vi lovade.

repliken: Vinterpengen har inte höjts på fem år

Insändare Små insatser kan ge stora förändringar skriver Centerns Gill Brodin och Marie Unander-Scharin. Och det är verkligen små insatser det rör sig om. Beloppet har inte höjts sedan det infördes och att Vänsterpartiet i år, när förvaltningen går med miljonöverskott, ville dubbla summan håller man tyst om.

Sigtuna bör välkomna Bromma-flyget till Arlanda

Insändare En av de frågor som den nya regeringen får på sitt bord är förslaget att flytta flygtrafiken på Bromma till Arlanda. Swedavia vill ha en sådan förändring. S-MP-regeringen har låtit utreda saken i två omgångar. Den senaste utredningen är nu ute på remiss fram till 31 oktober. Utredningarna utgår från att det är möjligt att följa Swedavias förslag.

Stoppa uttagen från SigtunaHem!

Insändare Hyresförhandlingarna för 2023 drar snart igång, förhandlingen med SigtunaHem startar under oktober månad. Vi vet inte hur högt yrkande blir i år, men vi befarar att det blir mycket högre än vad det brukar vara.

Små insatser kan ge stora förändringar

Insändare Sigtuna kommun betalar året runt ut försörjningsstöd till ett antal familjer i kommunen. Dessa familjer har ingenting över när allt är betalt. Barn som lever i fattigdom tillsammans med sina föräldrar.

valet2022

Krönika: Valet är över

Insändare Den intensiva valrörelsen är över. Det var i år en relativt odramatisk valrörelse där de två största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna inte hade några större skiljelinjer.

repliken: Nej, en bostad kan inte vara hur liten som helst

Insändare I en insändare den 4 september har styrelsen för hyresgästföreningen ställt frågan om en bostad kan vara hur liten som helst? Svaret är givetvis nej, vilket Hyresgästföreningen mycket väl borde känna till. Utformning av bostäder för permanent boende ska uppfylla en rad krav som Boverket utfärdar.

valet2022

Det oppositionsrådet föreslår är redan igång

Insändare I en insändare hävdar Marie Axelsson att trygghetsutvecklingen i Sigtuna kommun går åt fel håll. Hon baserar detta på ett program av SVT’s Uppdrag Granskning (UG). UG’s slutsats baseras på att Valsta fördes upp på polisens lista över utsatta områden för något år sedan. Med detta som bas hävdar Axelsson sedan att jag tappat kontrollen. Det är rätt magstarkt.

valet2022

Upp till bevis, Gill Brodin

Insändare När Miljöpartiet satt med i den politiska majoriteten var Sigtuna en ansedd miljökommun som låg i topp i alla mätningar. På fyra år har nuvarande kommunledning inte lyckats prestera ett framåtsyftande miljö- och klimatarbete, tvärtom. Kommunen tillhör nu bottenskiktet bland landets kommuner.

valet2022

Liberal politik botar vården

Insändare Sjukvården fångar upp oss när livet går sönder. Med Liberalerna får du långsiktiga satsningar på goda arbetsvillkor, nära vård och fler vårdplatser.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
humbacken_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
connys
nrh