vinter_pan
Foto: Genrebild/Daniel Iskandar

Barnperspektivet saknas

Inte någonstans i sitt svar på vår kritik om de höjda taxorna nämner Lars Björling(SfS) att han tillsammans med resten av den moderatledda kommunledningen med stöd av SD redan har lagt ett sparbeting 2023 på skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur- och fritid.

centrum_artikel_host

27 miljoner ska det sparas, men än så länge har kommunledningen inte ens vågat specificera vad man ska skära ned på. ”Det får vi se i januari” är svaret vi får när vi frågar om besparingarna. Inte heller berör han att kommunledningen lägger 1 miljon kronor på ett experiment med kulturcheckar som direkt konkurrerar med Kulturskolans verksamheter. Ta bort kulturcheckarna så behöver ni inte höja taxorna för fotbollsplaner, sporthallar och lokaler. Pengarna finns inom nämndens budget.

Det som berör mig mest är avsaknaden av barnperspektivet och det långsiktiga folkhälsoperspektivet. Jag hävdar med bestämdhet att det vi satsar på kommunens barn och ungdomar idag har vi igen mångfalt framöver. Goda möjligheter att kunna delta i föreningslivet på fritiden skapar friska starka ungdomar som också lyckas bättre i skolan. Det visar all forskning.

Att samhället står inför en vargavinter i dubbel bemärkelse är det ingen att tvekan om. Inflation med ökade levnadskostnader, höjda räntor och dyr el är kännbart för alla den här vintern. Att då salta föreningarnas kostnader är inte att ta ansvar. Tvärtom, det är en kortsiktig manöver som kommer att straffa sig i längden.

Konsumentprisindex har stigit med 18 % sedan borgarna tog över styret i Sigtuna kommun för drygt fem år sedan. Taxorna inom kultur- och fritid har stigit mer än dubbelt så mycket (40%)under samma tid. Det känns orimligt men M, C, L, Kd och Sfs håller inte med. Resultaten lär visa sig under 2023.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd

Läs mer: Extraordinära påfrestningar

slottsby_helsida
storemore_helsida
vinter_helsida
nrh_sigtuna

slutreplik Bostadskrisen är här och nu

Insändare Tre erfarna moderatpolitiker borde kunna bättre än så här. Nivån i deras replik är pinsamt låg. Den bostadspolitiska debatten är för viktig för att fintas bort på det här sättet.

repliken: Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Insändare Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

oppethus_dec
joes-helsida

Socialliberala segrar i höstbudgeten

Insändare Regeringens satsningar under nästa år visar att Liberalerna gör skillnad i svensk politik. Vi har prioriterat skolan, det förebyggande arbetet och Sveriges klimatomställning.

pantamera_avc_helsida

repliken: Kommunledningen undviker siffrorna

Insändare Inför 2024 aviseras hela 34 miljoner kronor i nedskärningar inom skolverksamheten i Sigtuna kommun. Det motsvarar 3 % av Barn- och ungdomsnämndens hela budget. Detta är fakta och vi vill stoppa nedskärningarna.

ica_helsida

slutreplik Kommunens medarbetare är inte gränspoliser

Insändare Naturligtvis finns det många stora utmaningar som vi som politiker behöver arbeta med så att vi får ett bättre samhälle. Det Moderaterna då vill göra är att fokusera på enskilda personer i utsatt läge och önskar transformera välfärden till att bli angivare. Den väg som den högernationalistiska regeringen slagit in på är på många sätt oerhört skrämmande.

connys_helsida

repliken: Vänstern är skuggsamhällets bästa vänner

Insändare Sverige har stora utmaningar, gängkriminalitet, bidragsbrott och ett växande skuggsamhälle för att nämna några. Ansvarsfulla partier föreslår, med rätta, åtgärder för att förhindra den utveckling vi ser. Tyvärr kan det inte sägas om vänsteroppositionen. De har snarare tagit ställning som bidragsbrottslingarnas och skuggsamhällets nyttiga idioter.

Angiveri hör inte hemma i Sverige

Insändare Regeringen vill att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa. Det är ett förslag som inte hör hemma i det fria, öppna och demokratiska samhället. Vänsterpartiet ställer sig starkt kritiskt till detta och föreslog att kommunstyrelsen skulle tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet. Dessvärre gick det inte igenom och det var ingen av den styrande minoritetens ledamöter som ställde sig bakom det.

defacto_helsida

Nöjesflyg mindre – för klimatets skull!

Insändare Rapporteringen om flygresandets utveckling efter Covid-pandemin har ett konsekvent mönster. Researrangörernas och flygbolagens pressmeddelanden berättar om ökade volymer, fler destinationer, nya flygplan, rusning efter sistaminuten-biljetter etc och media vidarebefordrar den bilden utan nämnvärt ifrågasättande.

Centerpartiet jobbar för små och stora marknader

Insändare Det är på marknaden du hittar det du behöver och ibland det du inte visste du behövde. Det är här säljare och köpare möts, ibland personligen, mellan fyra ögon. Det är så jobb och tillväxt skapas. Det är viktigt med små och stora marknader, från minsta bondemarknad till världshandel.

Ge flickor och pojkar lika möjligheter att förverkliga sina fotbollsdrömmar!

Insändare Intresset för damfotboll har skjutit i höjden på senaste tiden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på den framgångssaga vårt landslag levererat: ett VM-silver, två OS-silver och två EM-semifinalistplaceringar, för att nämna några meriter från de senaste mästerskapen. I sommar får vi återigen njuta av ett fotbolls-VM i våra blågula tröjor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
vinter_outsider
pantamera_out
slottsby_outsider
storemore_out
oppethus_out
ica_outsider
nrh
connys
joes_outsider
swedol_outsider