moderat_fokus_pan
Foto: Pressbild/E.ON

Avfallsförbränningen blir mer hållbar

De tre kommunerna Sigtuna, Håbo och Upplands-Bro har enats med E.On som bränner avfall åt kommunerna att återvinna även flygaska som uppstår i samband med förbränningen.

centrum_artikel_host

I samband med avfallsförbränning uppstår flygaska, den ska nu återvinnas. Kommunerna Sigtuna, Håbo och Upplands-Bro är en av de första kommunerna som testar att återvinna askan.
– Att askan i stället för en miljöbelastning nu blir en resurs, till exempel vägsalt för vinterns halkbekämpning, hjälper oss att nå våra hållbarhetsmål, säger Winand Hendriks, Avfallschef på Sigtuna Vatten & Renhållning.

Askan uppstår när rökgaser renas i samband med förbränningen, då bildas flygaska som är ett farligt avfall med höga halter av tungmetaller och klorider. Men saftigt innehåller den värdefulla råvaror som kalium, natrium och kalcium. Ragn Sells har via sitt innovationsbolag utvecklat en lösning som innebär att råvarorna kan återvinnas och miljögifterna samtidigt tas bort ur kretsloppet. De tre kommunerna får sitt insamlade avfall bränt i Högbytorp, Upplands Bro, där E.On har en anläggning. En ny anläggning för återvinning av flygaska tas i drift det första halvåret i år och beräknas ha kapacitet att behandla upp till 150 000 ton flygaska varje år.

pantamera_avc_helsida

Kommunen växer mest i Skånela och Märsta

Nyheter Sigtuna kommun har under de senaste åren varit på stark tillväxtspår, och enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har befolkningen ökat betydligt. Vid årsskiftet 2023 hade kommunen nått en befolkning på 51 876 invånare, en ökning med imponerande 20 procent under den senaste tioårsperioden.

connys_helsida

Man greps med vapen och kniv

Blåljus En dramatisk händelse utspelade sig idag på Terminal 5 på när en man greps vid säkerhetskontrollen med ett vapen och en kniv i sitt handbagage.

SJ utökar trafiken till Arlanda

Nyheter Från och med den 10 december 2023 kommer SJ att implementera en spännande ny tidtabell som kommer att påverka resenärer över hela landet. En av de mest efterlängtade förändringarna är återinförandet av direkttåg mellan Stockholm och Uppsala, som lovar att minska restiden mellan de två städerna avsevärt.

adhd_kommun
hockeyskola_helsida

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

mp_ute_helsida
defacto_helsida

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

nrh_sigtuna

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

moderat_fokus_helsida
EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

centrum_host_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

ica_helsida

Man misstänkts för våldsamt motstånd och olaga hot på Arlanda

Blåljus Under de tidiga morgontimmarna på utspelade sig en händelse på Terminal 5 vid en av Sveriges mest trafikerade flygplatser, där en man greps av polisen efter att ha misstänkts för våldsamt motstånd mot tjänstemän. Händelsen ägde rum i avgångshallen på terminalen och ledde till ett pådrag av polis och säkerhetsvakter.

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu, din dagliga uppdatering om vad som händer i kommunen. Här är dagens sammanfattning:

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

moderat_bli_medlem
kommun_skoterska_outsider
ica_outsider
kommun_adhd_outsider
ridskola_2020_outsider
hockeyskola_outsider
pantamera_out
nrh
swedol_outsider
centrum_outsider_host
connys
mp_ute_outsider