Foto: Håll Sverige Rent

Även julskräpet kan återvinnas

Julen resulterar i många fina stunder och god mat men även en hel del nedskräpning.

En skräpfri jul är en omtänksam gåva till både naturen och framtiden. Genom enkla val kan vi alla bidra till att minska nedskräpning och göra julfirandet mer hållbart. I Sigtuna kommun kan exempelvis julgranar återvinnas enkelt genom att lämnas utanför fastigheten, där Sigtuna Vatten och Renhållning hämtar dem.

Det är viktigt att inte slänga julgranar i naturen, eftersom behandlade granar eller sådana med rester av pynt tar lång tid att brytas ner och kan räknas som nedskräpning. Plastgranar ska lämnas på återvinningscentralen och sorteras beroende på material.

Julgranspynt och glitter, som ofta består av plast eller metall, ska sorteras som brännbart avfall. För att minska avfallet kan pynt som är i gott skick återanvändas.

Presentpapper kan återvinnas som pappersförpackningar, men det är viktigt att ta bort tejp och snören först, då dessa stör återvinningsprocessen. Plastband och snören hör hemma i hushållssoporna.

Även marschaller och värmeljus behöver sorteras rätt. Metallkoppar från marschaller ska lämnas som metall, medan stearin slängs i hushållssoporna. För värmeljus ska vekeshållaren separeras från aluminiumkoppen, som kan återvinnas som metallskrot.

Tomtebloss slängs i hushållssoporna som brännbart avfall när de är helt avsvalnade. Genom att sortera rätt och återanvända det som går, kan vi alla bidra till en renare och mer hållbar jul.

Ny lag begränsar eldning av trädgårdsavfall

Notiser Från och med den 18 februari 2025 skärps reglerna för eldning av trädgårdsavfall. Enligt den nya lagen måste fastighetsägare i första hand kompostera eller lämna sitt avfall till en återvinningscentral.

JENSEN öppnar 2026

Notiser Hösten 2026 slår JENSEN upp dörrarna till en ny grundskola för F–9 i Steninge, Sigtuna kommun. Skolan har redan väckt stort intresse och har närmare 500 elever i kö.

Så många kallas till mönstring

Nyheter Antalet unga som kallas till mönstring ökar i takt med att värnplikten byggs ut. I år kallas 131 ungdomar från Sigtuna kommun, vilket motsvarar var sjätte 18-åring.

176 misstänkta brott anmälda i Sigtuna kommun

Blåljus Under vecka 10 registrerade polisen totalt 176 anmälningar om misstänkta brott i Sigtuna kommun. Av dessa rör 85 händelser som ska ha inträffat under samma vecka, medan övriga anmälningar gäller tidigare brott.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening