Att värna den biologiska mångfalden är nyckeln till ett långsiktigt hållbart samhälle
Den 22 maj är det FN:s internationella dag för biologisk mångfald. Det borde vara en dag för att fira naturens rikedom, men allt oftare blir det en väckarklocka för att agera. Förlusten av arter och livsmiljöer sker i en alarmerande takt. Forskningen är entydig: den biologiska mångfalden är hotad.
Biologisk mångfald är inte bara en fråga om att rädda utrotningshotade arter. Det handlar om att upprätthålla de ekosystem som allt liv, inklusive vårt eget, är beroende av. Utan pollinerare kollapsar livsmedelsproduktionen. Utan intakta skogar försvinner kolsänkorna som bromsar klimatkrisen. Utan biologisk mångfald blir naturen tyst, torftig och sårbar.
Vi kan inte fortsätta ha ett samhälle där naturen hamnar i andra hand. Naturen har ett egenvärde, och är inte en oändlig källa av resurser. Visst är det nödvändigt att naturen också brukas, men utan att förbrukas. Därför behöver vi övergå till mer skonsamma brukningsmetoder som värnar biologisk mångfald. Det handlar om att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle, för både människor och natur.
Därför vill Miljöpartiet:
• Skydda mer natur. Minst 30 procent av land och hav måste skyddas till 2030, i linje med det globala naturavtalet. Skyddet måste vara starkt och meningsfullt, inte bara på pappret.
• Ställa om skogsbruket. Det storskaliga kalhyggesbruket måste ersättas med hyggesfria metoder och stärkt hänsyn till biologisk mångfald. Skyddsvärda skogar som naturskogen ska bevaras, inte avverkas.
• Skydda haven och vattenmiljöerna. Övergödning, bottentrålning och exploatering utarmar våra hav. Miljöpartiet vill stoppa industritrålningen efter sill och strömming, gå över till skonsamma fiskemetoder, främja vandringsvägar för fisk och stärka strandskyddet så att kustnära ekosystem skyddas.
• Stoppa förlusten av våtmarker och restaurera de som utarmats. Våtmarker är ovärderliga för både biologisk mångfald och klimatet.
• Stärka det lokala arbetet. Kommunerna måste få mer stöd att ta ansvar för den biologiska mångfalden – inte minst i tätorter, där gröna miljöer är avgörande för både djur och människors hälsa. Sigtuna kommun kan ta ansvar genom att bevara naturområdet norr om Aspvägen i Märsta och ta ett helhetsgrepp om grön infrastruktur i hela kommunen.
Att främja biologisk mångfald är en förutsättning för att vårt samhälle ska fungera. Den påverkar allt från vår matförsörjning till vår hälsa och vår beredskap inför klimatförändringar. Det handlar om att ta ansvar för naturen här och nu, men också för framtida generationer.
Biologisk mångfald är inte ett särintresse. Det är själva grunden vi står på.
- Rebecka Le Moine (MP), talesperson för biologisk mångfald
- Tove Björlin (MP), ersättare kommunfullmäktige Sigtuna kommun
redaktion@marsta.nu