valstadagen_pan
Foto: Sigtuna kommun

Askerson kritiseras för brev till migrationsministern

Socialdemokraterna riktar ny kritik mot Mattias Askerson (M), denna gång för att han skickat brev till migrationsminister Morgan Johansson.

centrum_artikel_host

Förra veckan rapporterade märsta.nu om Socialdemokraternas kritik mot Mattias Askerson (M) för att han JO-anmälde Migrationsverket på ”eget bevåg”. I samband med senaste mötet i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska det framkommit att Askerson skickat brev till migrationsminister Morgan Johansson (S) i kommunens namn i mitten av september. Kritiken handlar nu om att han inte informerat nämnden i samband med sammanträdet i september utan först en månad senare.
– Varför rapporterade inte Askerson om brevet redan i september? Brevet borde absolut ha varit ett beslut för nämnden och detta är alltså ytterligare ett ordförandebeslut som mörkats för nämndledamöterna. Så här får det inte gå till inom politiken, säger Mia Hämäläinen Persson(S), 2:e vice ordförande i Utbildnings och arbetsmarknadsnämnden.

Socialdemokraterna skriver i ett pressmeddelande att man inte kan ha ett läge i politiken där kommunala beslut inte fattas rättsenligt, man hänvisar till ett fall från 2018 där Askerson fattade beslut om att neka personer som vistas illegalt i landet försörjningsstöd. Ett ärende som då inte anmäldes till nämnden trots att det var rätt i sak, men fel i hantering. Vilket Förvaltningsrätten slog fast.
– När ett fel har begåtts i någon kommunal verksamhet brukar normalt en utredning tillsättas för att vi i nämnden ska få information om omfattningen, har det gjorts på fler ställen och hur undviker vi att det sker igen. När det är en moderat ordförande som styr är det tydligen inte längre viktigt att utreda, säger Mia Hämäläinen Persson (S).

Mattias Askerson vill i nuläget inte bemöta kritiken från Socialdemokraterna. Socialdemokraterna anser att revisorerna borde granska samtliga ordförandebeslut som Askerson fattat, något som nämnden inte vill gå med på enligt (S).

Wenngarns_cafe_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu om det senaste vädret, blåljushändelser, kollektivtrafiken och trafiksituationen i kommunen. Här är en sammanfattning av morgonens nyheter:

joes-helsida
mp_helsida

Morgonkollen

Notiser märsta.nu välkomnar läsarna till ännu en dag med den dagliga Morgonkollen för att hålla sig uppdaterade om det senaste som händer i kommunen. Här är de senaste nyheterna för den 2 juni.

connys_helsida

Nationaldagsfirande i Sigtuna och Valsta

Nyheter Invånarna i Sigtuna och Valsta ser fram emot att fira den svenska nationaldagen den 6 juni med en dag full av festligheter och samhörighet. Borgmästarängen i Sigtuna stad och Valsta centrum förbereder sig för att bli epicentrum för det spännande firandet, där invånare i alla åldrar förväntas samlas.

defacto_helsida
centrum_host_helsida

Stulen moped hittades och återlämnades

Blåljus I en snabb och framgångsrik insats återlämnade polisen en stulen moped till dess ägare efter en kontroll i Valsta under tisdagen. Händelsen inträffade klockan 16:50 och resulterade i att den efterlysta mopeden nu har tagits bort från vägtrafikregistret.

Morgonkollen

Notiser märsta.nu ger dig den senaste morgonkollen med aktuella nyheter och information för dagen. Här är sammanfattningen:

valstadagen
elon_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu 30 maj! En vacker morgon hälsar oss välkomna till en ny dag i kommunen med behagliga temperaturer och en del trafikrelaterade nyheter att hålla koll på.

pantamera_avc_helsida

Rekordmånga butiksstölder och snatterier

Nyheter Enligt nyligen släppt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) har antalet anmälda butiksstölder och snatterier i Sigtuna kommun nått en alarmerande nivå. Under april 2023 rapporterades fler brott av denna typ än någon annan månad sedan november 2012.

nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu - 29 maj: Väder, kollektivtrafik, blålju och trafikläge

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
swedol_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
student_outsider
joes_outsider
wenngarn_outsider
valstadagen_outsider
mp_outsider
nrh