sap_feb_pan
Matias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndenFoto: Pressbild
Marie Axelsson (S), oppositionsrådFoto: Pressbild

Askerson: Går inte med på förtur till nyanlända

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) får nu ny kritik för den så kallade "sociala dumpningen" där nyanlända slussats ut från kommunen.

centrum_artikel_host

SVT Stockholm rapporterar på torsdagen om att Sigtuna kommuns agerande kring nyanlända som inte får lägenhet erbjuds boende någon annanstans. märsta.nu har flera gånger rapporterat om företeelsen som benämns som ”social dumpning”. En rapport från revisionsbyrån KPMG ska också ha bekräftat att det rör sig om social dumpning. Något som Mattias Askerson (M) inte vill kalla det.
– Vad är alternativet, är det förtur till nyanlända, det kommer jag aldrig att gå med på sa Askerson till SVT.

Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) anser att kommunens agerande är moderatpolitk när den är som sämst. Man borde kunna integrera och få de nyanlända i arbete på Arlanda eller inom logistik och service. Kommunen ska också ha anställt två personer som arbetar med att ordna boende åt de nyanlända, dock görs ingen uppföljning kring hur deras situation blivit. Enligt den så kallade Bosättningslagen har kommunen ansvar för nyanlända med uppehållstillstånd i två år, därefter måste de ordna sin egna bostadssituation och försörjning.

A-traktorer fortsätter öka

Notiser Den senaste utvecklingen inom användningen av A-traktorer i Sverige och särskilt i Sigtuna kommun visar en markant ökning under det senaste decenniet, med fortsatt tillväxt under 2023. Enligt nyligen publicerade siffror från Trafikanalys har antalet A-traktorer i Sigtuna ökat för tredje året i rad, vilket pekar på en stadigt växande trend i regionen.

fritidsbanken_sportlov
skridskodisco_helsida
spedition_helsida

Nya insatser för att stoppa utbrottet av granbarkborre

Notiser I kampen mot granbarkborren tar Sigtuna kommun nu ett aktivt steg genom att bekämpa dess spridning. I skogskanterna kan du möjligen se nedfällda granar, en del av det pågående arbetet med att förbereda inför granbarkborrens svärmningssäsong senare i vår.

steningekompani_helsida
pantamera_avc_helsida

Gängkriminell greps på Arlanda

Blåljus En 31-årig man, känd som Foxtrotmannen, som varit jagad internationellt för flera grova brott, inklusive morden på två tonårspojkar i Stockholm, har gripits på Arlanda flygplats.

hamnplanen

Nya förslaget: Krögare får bekosta fastigheten

Nyheter Det tidigare förslaget om att Sigtuna kommun skulle bygga och förvalta en restaurang på Hamnplanen i Sigtuna har reviderats. I det nya förslaget söks en intressent som själv vill bekosta bygget och driva verksamheten.

centrum_host_helsida

Ny aktör tar över Mälartåg

Nyheter Transdev kommer att ta över driften av Mälartåg, som ansvarar för den regionala tågtrafiken i Stockholm-Mälardalen, från och med den 16 juni i år.

Ökad befolkning trots färre födda barn

Nyheter Antalet nyfödda i Sverige fortsätter att minska enligt ny statistik från SCB. I Sigtuna kommun var antalet nyfödda det lägsta på elva år under 2023, med endast 546 levande födslar. Även om antalet nyfödda minskar, ökade den totala folkmängden i Sigtuna med 653 invånare.

connys_helsida
funkisfest_helsida
sportlov

Varning utfärdad för ishalka i Sigtuna kommun

Nyheter En varning har utfärdats för plötslig ishalka i Sigtuna kommun och stora delar av Svealand samt sydostligaste Norrland. Underkylt regn eller regn på kalla vägytor kan orsaka svårigheter med plötslig ishalka.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
connys
stentekompani_outsider
funkisfest_outsider
pantamera_out
spedition_outsider
ridskola_2020_outsider
skridskodisco_outsider
nrh_sigtuna