valstadagen_pan
Foto: Swedavia/Peter Phillips

Arlandas bullerkartor krymper

Trafikverket har ritat bullerkartorna kring Aranda vilket innebär att man nu kan bygga bostäder på mark som tidigare varit stoppad för ändamålet rapporterar Dagens Nyheter.

centrum_artikel_host
Ett stort antal kommuner berörs av att Trafikverket ritat om bullerkartor på grund av Arlanda, rapporterar Dagens Nyheter. Sigtuna är en av dessa, likaså Knivsta, Norrtälje, Vallentuna, Upplands Väsby. Även Sollentuna och Bro berörs lite.
-Den tekniska utvecklingen med tystare och större flygplan innebär att vi kan strömlinjeforma markanspråken för en framtida utveckling av Arlanda, säger Rami Yones, enhetschef vid nationell planering på Trafikverket, till DN.
För Sigtunas del innebär det att påverkansområde för flygbuller krymper avsevärt och kryper närmare flygplatsen. Det handlar också om område som Swedavia tagit i prognos för framtida behov för eventuell utbyggnad av banor.
– Det är framför allt de som styr. Men vi har också gjort beräkningar baserade på flygplanstyper och motorer och gjort scenarioberäkningar. Vårt scenario är mer tilltaget än de prognoser som Swedavia har gjort, vi har lagt på ett antal flygrörelser, uppger Rami Yones enligt DN.
Uppdateringen av det så kallade riksintresset har inte skett sedan 2008. Förändringen sker bland annat med anledning av att flygplanen förändrats sedan dess. Markanspårket som nu tas ger dock Arlanda möjlighet för ytterligare två start- och landningsbanor. I så fall sätter det en maxkapacitet på 540 000 flygrörelser om året. Under 2019 hade Arlanda 233 000 rörelser.
De befintliga tätorterna nära Arlanda får växa vidare men man får inte etablera nya. Man har också i riksintresset tagit hänsyn till Arlandas miljödom från 2017 som reglerar lågafrtsflygtrafiken runt Arlanda, det vill säga trafik som staten upphandlat, exempelvis propellerplan som en del av inrikestrafiken till framförallt Norrland och Värmlands inland.

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu om det senaste vädret, blåljushändelser, kollektivtrafiken och trafiksituationen i kommunen. Här är en sammanfattning av morgonens nyheter:

defacto_helsida
valstadagen
nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser märsta.nu välkomnar läsarna till ännu en dag med den dagliga Morgonkollen för att hålla sig uppdaterade om det senaste som händer i kommunen. Här är de senaste nyheterna för den 2 juni.

Nationaldagsfirande i Sigtuna och Valsta

Nyheter Invånarna i Sigtuna och Valsta ser fram emot att fira den svenska nationaldagen den 6 juni med en dag full av festligheter och samhörighet. Borgmästarängen i Sigtuna stad och Valsta centrum förbereder sig för att bli epicentrum för det spännande firandet, där invånare i alla åldrar förväntas samlas.

elon_helsida
centrum_host_helsida

Stulen moped hittades och återlämnades

Blåljus I en snabb och framgångsrik insats återlämnade polisen en stulen moped till dess ägare efter en kontroll i Valsta under tisdagen. Händelsen inträffade klockan 16:50 och resulterade i att den efterlysta mopeden nu har tagits bort från vägtrafikregistret.

joes-helsida

Morgonkollen

Notiser märsta.nu ger dig den senaste morgonkollen med aktuella nyheter och information för dagen. Här är sammanfattningen:

connys_helsida
mp_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu 30 maj! En vacker morgon hälsar oss välkomna till en ny dag i kommunen med behagliga temperaturer och en del trafikrelaterade nyheter att hålla koll på.

pantamera_avc_helsida

Rekordmånga butiksstölder och snatterier

Nyheter Enligt nyligen släppt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) har antalet anmälda butiksstölder och snatterier i Sigtuna kommun nått en alarmerande nivå. Under april 2023 rapporterades fler brott av denna typ än någon annan månad sedan november 2012.

Wenngarns_cafe_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu - 29 maj: Väder, kollektivtrafik, blålju och trafikläge

Morgonkollen

Notiser I dagens morgonkoll med märsta.nu presenterar vi den senaste informationen om vädret, kollektivtrafiken och den senaste blåljusrapporten för Sigtuna kommun.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

student_outsider
centrum_outsider_host
joes_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
wenngarn_outsider
connys
swedol_outsider
mp_outsider
valstadagen_outsider
nrh