eldsjal2024_pan
Bromma flygplatsFoto: Swedavia/Jonas Borg

Arlandas återhämtning en av orsakerna till att lägga ner Bromma

Den rödgröna koalitionen i Stockholm avser säga upp avtalet med Swedavia gällande Bromma flygplats. En bidragande orsak är att Arlanda återhämtat sig snabbare efter pandemin och att flera bolag återetablerat på Arlanda och inte Bromma.

centrum_artikel_host

Sammanfattningsvis handlar det om planerna för att omvandla Bromma flygplats till en ny stadsdel, Bromma parkstad. På grund av bostadsbrist och trångboddhet i Stockholm ses flygplatsområdet som en möjlighet för bostadsbyggande och stadsutveckling. För närvarande hindrar flygplatsverksamheten även bostadsbyggande i närliggande områden på grund av bullerstörningar. Avsikten är att skapa en blandad stadsdel med cirka 16 000 nya bostäder, varav minst hälften ska vara hyresrätter. Detta förväntas möta den växande befolkningens behov och stärka Stockholms konkurrenskraft. Planerna för Bromma parkstad inkluderar även ny infrastruktur, skolor, förskolor, idrottsplatser, kulturlokaler och butiker. Fokus ligger på att bygga en miljö- och klimatvänlig stadsdel med grönområden och hållbar mobilitet. Genom att bygga på redan hårdgjord yta kan grönytor bevaras i andra delar av staden samtidigt som bostadsbehoven tillgodoses.

Utöver planerna för att omvandla Bromma flygplats till Bromma parkstad, är det värt att nämna att flera flygbolag har aktivt flyttat från flygplatsen, medan andra visat intresse för att flytta till Arlanda. Bromma flygplats har sett en minskning av passagerare, med 1 184 293 under förra året, jämfört med Arlandas 21 818 580 passagerare. Innan pandemin, 2019, hade Arlanda 25 642 623 passagerare.

EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

eldsjal2024_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

mp_helsida_eu

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
pantamera_out
connys
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider
eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider