centrum_panorama_hostshopping
Arlanda Flygsamlingar på Kabinvägen vid ArlandaFoto: Street view/Google

Arlanda flygsamlingar flyttas till Rosersberg

Arlanda flygsamlingar som funnits i en hangar på Arlanda har fått kontraktet med Swedavia uppsagt och kommer flytta till Rosersberg.

centrum_artikel_host

Swedavia har sagt upp kontraktet med Arlanda flygsamlingar. Nu ska den flyttas till Rosersberg istället rapporterar SVT Stockholm. Arlanda flygsamlingar består av ett stort antal flygföremål och flygmotorer från tiden mellan 1935-1950 samt ett 50-tal flygplan. Bland annat finns delar av planet som störtade i Gottröra i samlingen.
– Det är synd. Det här är ju en viktig del av svensk industrihistoria, säger Ove Andersson, ordförande i Arlanda flygsamlingars vänner, till SVT.

Tillgängligheten blir inte lika god som på Arlanda där man hade öppet två dagar i veckan samt en lördag i månaden. Nu blir det begränsat och den som begär att få ta del av samlingen kan göra det enligt Sophie Nyman, avdelningschef vid Statens maritima och transporthistoriska museer som äger samlingen. Sista dagen som flygsamlingen håller öppet är 7:e januari.

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Nöjesnyheter På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

defacto_helsida

Sigtunabo ger ut ny bok om skolan

Kulturnyheter Sigtunabon John Steinberg som är fil.dr. i pedagogik vid Uppsala Universitet har gett ut en ny bok som vänder sig till lärare "Elevers lärande - Handledning i klassrummet".

connys_helsida
centrum_host_helsida

Arlandasamlingars arkiv hamnar i Gävle

Kulturnyheter Järnvägsmuseet i Gävle får en del av Arlandasamlingarna: - Det är mest praktiskt eftersom vi har ytterligare ett arkiv här, det vill säga det järnvägshistoriska, säger Kjell Åström, samlingschef, till SVT Gävleborg.

pantamera_avc_helsida
moderat_pan_helsida
humbacken_helsida
oppethus_helsida_2023
idol 2022

Albin föll i finalen

Nöjesnyheter Albin Tingwall räckte inte till i Idolfinalen utan fick ge sig mot Nike Sellmar: - Det gick inte att vinna mot Nike, det visste jag ju när jag fick reda på att jag skulle till final med henne, sa Albin till Aftonbladet.

Silverskatter ställs ut igen

Kulturnyheter Olika silverskatter ställs ut igen på Sigtuna Museum 1:a december: - Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
swedol_outsider
centrum_outsider_host
oppethus_agy_2023_outsider
nrh
humbacken_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out