valstadagen_pan
Arlanda Flygsamlingar på Kabinvägen vid ArlandaFoto: Street view/Google

Arlanda flygsamlingar flyttas till Rosersberg

Arlanda flygsamlingar som funnits i en hangar på Arlanda har fått kontraktet med Swedavia uppsagt och kommer flytta till Rosersberg.

centrum_artikel_host

Swedavia har sagt upp kontraktet med Arlanda flygsamlingar. Nu ska den flyttas till Rosersberg istället rapporterar SVT Stockholm. Arlanda flygsamlingar består av ett stort antal flygföremål och flygmotorer från tiden mellan 1935-1950 samt ett 50-tal flygplan. Bland annat finns delar av planet som störtade i Gottröra i samlingen.
– Det är synd. Det här är ju en viktig del av svensk industrihistoria, säger Ove Andersson, ordförande i Arlanda flygsamlingars vänner, till SVT.

Tillgängligheten blir inte lika god som på Arlanda där man hade öppet två dagar i veckan samt en lördag i månaden. Nu blir det begränsat och den som begär att få ta del av samlingen kan göra det enligt Sophie Nyman, avdelningschef vid Statens maritima och transporthistoriska museer som äger samlingen. Sista dagen som flygsamlingen håller öppet är 7:e januari.

centrum_host_helsida
connys_helsida
defacto_helsida

ADAAM vann en Grammis

Nöjesnyheter Under onsdagskvällen hölls Grammisgalan, den årliga musikprisutdelningen som hyllar det bästa inom svensk musik. Bland de vinnarna fanns Märstaartisten ADAAM, som tillsammans med Loam var nominerad för låten "Fakka ur".

elon_helsida

Brännplattan Open gör comeback

Nöjesnyheter Efter två års uppehåll på grund av pandemin är Brännplattan Open brännbollsturnering tillbaka i Sigtuna kommun. Evenemanget, som syftar till att utse kommunens bästa brännbollslag, kommer att hållas lördagen den 3 juni på Vikingafältet i Märsta.

mp_helsida

Sigtuna stad firar Valborg med traditionell sång och brasa

Nöjesnyheter Sigtuna stad har en lång tradition av att fira Valborg med majbrasor och körsång. Sedan början av 1900-talet har invånarna i Sigtuna stad samlats för att välkomna våren med eld och sång. Ursprungligen tändes majbrasan på Harberget, men på 1920-talet tillkom traditionen med körsång och tal när Sigtunastiftelsen etablerades, och firandet hölls då uppe på Klockbacken. På 1950- och 1960-talen hölls firandet nere vid hamnen.

Nu finns samtidsbilder från kommunen

Kulturnyheter Stockholms läns museum har lanserat 10 000 bilder från länsbor i ett samtidsalbum: - Jätteroligt att vi nu har nått 10 000 fotografier i Samtidsbild. De uppladdade fotografierna en unik bild av det samtida livet och vardagen i vårt län som bidrar till vårt gemensamma kulturarv, säger museichef Annelie Kurttila.

Wenngarns_cafe_helsida

Kulturpriset och Årets ungdomsledare utsedda

Kulturnyheter Kultur- och fritidsnämnden i Sigtuna kommun har nyligen beslutat om vilka som kommer att ta emot Kulturpriset och Årets ungdomsledare för år 2022. Priset delas ut till personer som utfört intressefyllt och framgångsrikt arbete inom kulturella eller idrottsliga områden i kommunen.

nrh_sigtuna

Wetzig släpper barnbok efter tre års arbete

Kulturnyheter Efter tre års hårt arbete är det äntligen dags för Anna-Karin Wetzig att släppa sin första barnbok, Årstider. Boken är en lekfull inbjudan till att reflektera över skillnader i månader och årstider, och riktar sig till barn mellan 2 och 6 år.

Spred påskglädje i Valsta

Kulturnyheter Ungdomsstyrelsen och Söndagsskolagruppen arrangerade påskhälsning och överraskning för barnen i S:t Johannes Syrisk Ortodoxa kyrkan i Märsta, med syfte att sprida glädje och påminna om påskens betydelse.

pantamera_avc_helsida

FunkisFiket invigdes

Nöjesnyheter Förra veckan invigdes FunkisFiket i Träffpunkten, en plats där personer med funktionsvariationer kan träffas en kväll i veckan.

valstadagen
joes-helsida
ica_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

student_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
ica_outsider
pantamera_out
nrh
valstadagen_outsider
centrum_outsider_host
connys
joes_outsider
wenngarn_outsider
mp_outsider