centrum_panorama_hostshopping
Delar av Everlövsskatten av silver lånas ut, bland mynten har ett hittats i Sigtuna.Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet/SHM

Arkeologiska mynt från Sigtuna ställs ut i Spanien

Den 12 juli öppnar utställningen ”A Viking Life” på Museo Centro Gaiás vid kulturcentret i Santiago de Compostela, Spanien. Utställningen kommer att visa upp 38 föremål lånade från Historiska museet i Sverige, inklusive föremål från Sigtuna.

centrum_artikel_host

Bland de föremål som lånas ut finns svärd, smycken som spännen och sköldbucklor, spjutspetsar samt vardagsföremål som en kanna, sked och ett lås. Även isläggar av ben, en sorts forntida skridskor, kommer att vara med i utställningen. Sven Kalmring från Historiska museet kommenterar att det är speciellt att så många föremål lånas ut, särskilt eftersom museer i norra Europa ofta har egna vikingatida föremål att bygga sina utställningar kring.

Föremål från Sigtuna
Bland de utlånade föremålen finns delar av den unika Everlövsskatten, som innehåller drygt 900 mynt och 40 silverföremål från vikingatiden. Urvalet som skickas till Spanien inkluderar 109 mynt från olika länder, några bitar hacksilver och en armring. Ett av mynten är en penning präglad i Sigtuna i början av 1000-talet, vilket ger en representativ bild av skattens omfattning.

Nya föremål i fokus
Utställningen kommer också att innehålla tre föremål som aldrig tidigare har lånats ut. Bland dessa finns ett hjalt av trä, som troligen suttit på ett miniatyrsvärd tillhörande ett barn, och en leksaksbåt. Dessa föremål hittades i Birkas hamn och är en del av projektet ”Maritima Birka” (2004–2014).

Stort internationellt intresse
Sven Kalmring påpekar att efterfrågan på att låna föremål från Historiska museet är stor i år. Efter pandemin har många museer börjat planera för större utställningar igen, och vikingatida föremål är särskilt eftertraktade. ”Vikingar är ett globalt fenomen,” säger Kalmring och betonar det stora internationella intresset för Historiska museets samlingar.

Utställningen ”A Viking Life” erbjuder en unik inblick i vikingatiden och visar på de kulturella och historiska samband som binder samman olika delar av världen. Besökare i Santiago de Compostela får nu möjlighet att se och uppleva dessa skatter från Sveriges rika vikingaarv.

centrum_host_helsida
fritidsbanken_helsida
connys_helsida

Succé för runmålningen vid S:t Lars ruin

Kulturnyheter En magisk kväll utspelade sig vid S:t Lars kyrkoruin i Sigtuna när runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet fyllde i Anundstenens inskriptioner med färg. Sakta men säkert trädde de gamla tecknen fram igen, de runor som Anund lät göra för över 1000 år sedan.

pantamera_avc_helsida
brobygget_2024

Feelgoodfestivalen i Sigtuna: En hyllning till Feelgoodlitteraturen

Nöjesnyheter Läsandet och lyssnandet av feelgoodlitteratur ökar för varje år, och för att hylla denna växande genre har Feelgoodfestivalen och tävlingen Årets feelgood etablerats. Festivalen äger rum i Sigtuna lördagen den 17 augusti, och bjuder på en dag fylld av litterära upplevelser och inspirerande möten.

Nytt konstverk invigs i Märsta Centrum

Kulturnyheter Invigningen av Märsta Centrums nya konstverk, som ursprungligen skulle ha ägt rum den 25 maj, har nu blivit framflyttad till den 16 juni kl. 12:00. Invigningen kommer att ske i samband med Märsta Centrums sommarfest.

uppdaterad Philip Alouch Årets Eldsjäl i Valsta

Märstafolket Philip Alouch, en välkänd och uppskattad profil i Valsta, har utsetts till Årets Eldsjäl av Vi är Valsta. Alouch, som föddes och växte upp i Valsta, känner sig hedrad över att ha blivit både nominerad och utvald för denna utmärkelse. Trots att han ogärna står i centrum, är han tacksam över erkännandet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

brobygget_outsider
pantamera_out
fritidsbanken_outsider
klara_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
centrum_outsider_host