eldsjal2024_pan
Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen

Arbetslösheten ökar bland utrikesfödda för första gången på över två år

Arbetslösheten bland utlandsfödda invånare i Sigtuna kommun har vänt uppåt, enligt den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen.

centrum_artikel_host

Siffror som Newsworthy sammanställt från Arbetsförmedlingen visar att under januari månad ökade arbetslösheten med 0,3 procentenheter jämfört med samma period året innan, vilket resulterade i en arbetslöshetsnivå på 14,6 procent bland utrikesfödda invånare. Detta innebär en avvikelse från den tidigare trenden, då arbetslösheten bland utlandsfödda hade varit lägre än föregående år under de 31 föregående månaderna.

I januari 2023 rapporterade Sigtuna kommun en total arbetslöshet på 8,8 procent, vilket är en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med samma tidpunkt föregående år. Trots att antalet inskrivna arbetssökande minskade med 2 218 personer jämfört med januari året innan, ökade den totala arbetslösheten. Ungdomsarbetslösheten ökade också under samma period med 0,5 procentenheter, där 9,4 procent av 18-24-åringarna var inskrivna som arbetssökande.

I jämförelse med hela Stockholms län ligger Sigtuna kommun högre än genomsnittet vad gäller arbetslöshet, med 8,8 procent jämfört med länsmedelvärdet på 6,6 procent. Skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda invånare är 5,8 procentenheter i Sigtuna kommun. Även ungdomsarbetslösheten i Sigtuna är högre än i hela Stockholms län med en differens på 2,7 procentenheter.

Arbetsförmedlingens Platsbanken visade att det fanns totalt 225 arbetsplatsannonser i Sigtuna kommun den 13 februari, motsvarande cirka 450 lediga jobb. Trots den ökade arbetslösheten finns det alltså möjligheter till arbete i kommunen.

centrum_host_helsida
spedition_helsida
storemore_helsida

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

eldsjal2024_helsida
connys_helsida

Stor risk för gräsbrand i Sigtuna kommun

Notiser Under fredagen varnar SMHI för en hög risk för gräsbrand i Sigtuna kommun och omkringliggande områden. Det torra vädret har ökat risken för att gräsbränder lätt kan uppstå och spridas i det torra fjolårsgräset.

steningekompani_helsida
pantamera_avc_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
stentekompani_outsider
pantamera_out
connys
storemore_out
eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
spedition_outsider