defacto_pan2020
Foto: Swedavia/Daniel Asplund

Antalet flygtrafikrörelser på 1970-talsnivå

Landningarna på Arlanda under pandemiåret är nu på nivåer från 1970-talet.

centrum_artikel_host

Mellan mars 2019 och februari 2020 hade drygt 120 000 plan landat på Arlanda. ett år senare är antalet knappt 30 000 och det har inte flugits så här lite sedan 1970-talet enligt siffror som Newsworthy sammanställt. Medan resenärstrafiken kollapsat så har godstrafiken legat kvar eller ökar till och från de svenska flygplatserna, inklusive Arlanda.

Vad innebär då det minskade flygandet för klimatet. Newsworthy har gjort en analys tillsammans med hjälp av forskare från KTH. Totalt sparade svenskarna in under pandemin nio första månader fem miljoner ton koldioxidutsläpp. Det är lika mycket som Sveriges största enskilda utsläppare av koldioxid, ståltillverkaren SSAB, släpper ut.

Globalt sett står flyget för en relativt liten andel av koldioxidutsläppen, någon procent, enligt Newsworthy. Men i rika länder som Sverige utgör de en större del och är bland de största utsläppen som man kan styra över på individnivå.

Kommer då flygets dipp att bestå? Historiskt sett visar det sig att flyget studsade tillbaka snabbt efter både 11:e september-attackerna, SARS-epidemin och finanskrisen till högre nivåer än innan den tillfälliga dippen. Men enligt internationella flygbranschorganisationen IATA:s prognos så kommer det dröja till efter 2024 innan man är uppe på före-corona-siffror. I Sverige tror Transportstyrelsen att det dröjer till 2026 innan flyget återhämtat sig fullständigt.

connys_helsida

Fritidsbanken firar ett år i Humbacken

Nöjesnyheter På lördag firar Fritidsbanken ett år i kommunen och i samband med det kommer man finnas i Humbacken: - Totalt har vi lånat ut över 13 500 sport- och fritidsprylar till över 6 000 personer i alla åldrar som aktiverat sig fysiskt på sin fritid, berättar Ola Holmberg, platschef på Fritidsbanken.

Välbesökt jobbmässa på Arlanda

Nyheter Arlandas jobbmässa blev välbesökt och många var intresserade av jobb på flygplatsen: - Vi är givetvis mycket glada över det stora intresse som finns för att arbeta på Stockholm Arlanda Airport och för de många olika arbetsmöjligheter som flygplatsen erbjuder, kommenterar VD och koncernchefen Jonas Abrahamsson.

pantamera_avc_helsida
defacto_helsida

Så blir nya Kulturcentret i Valsta

Nyheter Valsta Torgs nya Kultur- och aktivitetscenter har röstats fram: - Det här ska bli en plats för människor att mötas, stimuleras och utvecklas som kommer att stärka hela kommunens attraktivitet, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

oppethus_helsida_2023
moderat_pan_helsida
humbacken_helsida
centrum_host_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
oppethus_agy_2023_outsider
nrh
humbacken_outsider
centrum_outsider_host
connys
pantamera_out