centrum_panorama_hostshopping
Marie Unander-Scharin, ordförande i Kvinnojouren SigtunaFoto: Arkiv

Anmälningar om kvinnomisshandel ökar efter jul

Efter jul brukar anmälningar om kvinnomisshandel öka och många väntar med att be om hjälp tills barnen börjar i skolan igen: - Det vi upplever är att många kvinnor inte vill förstöra för sina barn och lämna sitt hem, säger Marie Unander-Scharin, ordförande i Kvinnojouren Sigtuna till P4 Stockholm.

centrum_artikel_host

Många kvinnor väntar med att be om hjälp tills barnen börjar i skolan igen, uppger Kvinnojouren Sigtuna för P4 Stockholm:
– Det vi upplever är att många kvinnor inte vill förstöra för sina barn och lämna sitt hem. När skolorna har börjat ser vi en ökning. Då tar man kontakt med en kvinnojour eller en socialförvaltning, säger ordförande Marie Unander-Scharin.

Många stannar i hemmet
På grund av #metoo ska jouren i år ha fått kontakt med fler kvinnor, många som medverkat i gruppsamtal ska nu vara redo att ta sig ur våldsamma relationer. Fast om det ska följa samma mönster som tidigare så väntar man till efter jul:
– Där så här, vi ser att många kvinnor stannar kvar i hemmet under julhelgen. För barnens skulle inte lämna familjen, alltså lämna pappa. Förövaren är ju ofta en man, uppger Marie Unander-Scharin.

Stress och alkohol bidrar
15 kvinnor och 27 barn har placerats i skyddade boenden i år i Sigtuna kommun. Kvinnojouren kan erbjuda boenden även under julen, mellandagarna och nyårshelgen, fast det dröjer i flera fall till efter nyår innan man ber om hjälp. Kombinationen av stress och alkohol kring julen ökar risken för våld i hemmet, en annan riskfaktor är höga förväntningar på firandet:
– Den här dåliga relationen blir ju inte bättre när allting, inom citationstecken, ska ”fungera väldigt bra”. Det är misshandel, det är psykisk och sexuell misshandel som ökar – det är det kvinnorna berättar, fortsätter Unander-Scharin enligt P4 Stockholm.

centrum_host_helsida

Andelen arbetslösa bland utrikesfödda går ner

Nyheter I maj noterade Sigtuna kommun den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan februari 2020. Enligt Arbetsförmedlingen sjönk arbetslösheten bland utlandsfödda med 0,3 procentenheter till 13,4 procent.

fritidsbanken_helsida
mp_tack_helsida

Ekonomisk kris i regionen kan leda till högre SL-priser

Politik SL står inför en ekonomisk kris med ett budgetunderskott på 1,3 miljarder kronor nästa år, enligt Trafikförvaltningens egna beräkningar. Detta kan leda till nya prishöjningar och ytterligare nedskärningar. Moderaterna i Region Stockholm kräver nu en kriskommission för att hantera situationen.

connys_helsida
brobygget_2024
pantamera_avc_helsida

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

Skyfall förväntas i kommunen idag

Notiser Meteorologerna har utfärdat en varning för skyfallsliknande regn i Sigtuna kommun och övriga delar av södra Svealand och norra Götaland. Enligt prognoserna kommer kraftiga skurar att bildas under eftermiddagen, vilket kan ge stora mängder regn lokalt och orsaka översvämningar.

SSHL satsar på ny belysning som en del av energieffektiviseringen

Nyheter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) har genom finansiering från EU tagit ett stort steg mot hållbarhet och energieffektivisering. Med stöd från Signify och EU-projektet "Eco2 Schools as New European Bauhaus Lab" har skolan sett märkbara förbättringar i både energieffektivitet och studiemiljö.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
pantamera_out
mp_tack_outsider
brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
fritidsbanken_outsider
nrh_sigtuna
connys