moderat_fokus_pan
Marie Unander-Scharin, ordförande i Kvinnojouren SigtunaFoto: Arkiv

Anmälningar om kvinnomisshandel ökar efter jul

Efter jul brukar anmälningar om kvinnomisshandel öka och många väntar med att be om hjälp tills barnen börjar i skolan igen: - Det vi upplever är att många kvinnor inte vill förstöra för sina barn och lämna sitt hem, säger Marie Unander-Scharin, ordförande i Kvinnojouren Sigtuna till P4 Stockholm.

centrum_artikel_host

Många kvinnor väntar med att be om hjälp tills barnen börjar i skolan igen, uppger Kvinnojouren Sigtuna för P4 Stockholm:
– Det vi upplever är att många kvinnor inte vill förstöra för sina barn och lämna sitt hem. När skolorna har börjat ser vi en ökning. Då tar man kontakt med en kvinnojour eller en socialförvaltning, säger ordförande Marie Unander-Scharin.

Många stannar i hemmet
På grund av #metoo ska jouren i år ha fått kontakt med fler kvinnor, många som medverkat i gruppsamtal ska nu vara redo att ta sig ur våldsamma relationer. Fast om det ska följa samma mönster som tidigare så väntar man till efter jul:
– Där så här, vi ser att många kvinnor stannar kvar i hemmet under julhelgen. För barnens skulle inte lämna familjen, alltså lämna pappa. Förövaren är ju ofta en man, uppger Marie Unander-Scharin.

Stress och alkohol bidrar
15 kvinnor och 27 barn har placerats i skyddade boenden i år i Sigtuna kommun. Kvinnojouren kan erbjuda boenden även under julen, mellandagarna och nyårshelgen, fast det dröjer i flera fall till efter nyår innan man ber om hjälp. Kombinationen av stress och alkohol kring julen ökar risken för våld i hemmet, en annan riskfaktor är höga förväntningar på firandet:
– Den här dåliga relationen blir ju inte bättre när allting, inom citationstecken, ska ”fungera väldigt bra”. Det är misshandel, det är psykisk och sexuell misshandel som ökar – det är det kvinnorna berättar, fortsätter Unander-Scharin enligt P4 Stockholm.

Mälardslasrådet träffas om Arlandas framtid

Politik 70 politiker från Mälardalsrådets infrastruktursamarbete kommer att samlas på Clarion Hotel Arlanda Airport för att diskutera och fatta beslut om framtiden för transportnätverket i Stockholm-Mälarregionen. Målet är att förbättra regionens internationella tillgänglighet och öka konkurrenskraften.

adhd_kommun
centrum_host_helsida

Idoler och fältare gör gemensam sak mot psykisk ohälsa

Nyheter I en inspirerande sammanslagning av engagemang och kreativitet samlades Sigtuna kommuns fältassistenter Pelle, Camilla, Roger och Carina tillsammans med välkända artister och en passionerad föreläsare i Råbergshallen förra lördagen. Syftet med evenemanget var att sprida medvetenhet om psykisk hälsa och samla in medel till förmån för Suicide Zero.

connys_helsida

Pristak på Arlanda införs

Nyheter Arlanda har länge varit föremål för resenärers ilska över de hutlösa matpriserna som erbjuds vid terminalerna. Nu, som ett svar på dessa klagomål, tar Swedavia ett steg mot att sätta stopp för de tokdyra måltiderna.

hockeyskola_helsida
joes-helsida
EXTRA

Grov misshandel på buss

Blåljus Under natten till söndag inträffade en allvarlig misshandel på en buss mellan Märsta och Sigtuna där fem okända gärningspersoner är nu misstänkta för brottet. Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen 24 september: märsta.nu ger dig den senaste informationen

defacto_helsida

Man misstänkts för våldsamt motstånd och olaga hot på Arlanda

Blåljus Under de tidiga morgontimmarna på utspelade sig en händelse på Terminal 5 vid en av Sveriges mest trafikerade flygplatser, där en man greps av polisen efter att ha misstänkts för våldsamt motstånd mot tjänstemän. Händelsen ägde rum i avgångshallen på terminalen och ledde till ett pådrag av polis och säkerhetsvakter.

ica_helsida

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu, din dagliga uppdatering om vad som händer i kommunen. Här är dagens sammanfattning:

nrh_sigtuna

Fler parkeringsplatser utanför Forum

Nyheter Arbetet med att utöka antalet parkeringsplatser vid Forum, beläget i korsningen Ringvägen/Stockholmsvägen i Märsta, har nu påbörjats. Detta efterlängtade projekt är en välkommen nyhet för anställda och besökare i området.

Landshövdingen besökte kommunen

Nyheter Landshövdingen Anna Kinberg-Batra besökte Sigtuna kommun den 21 september. Under besöket betonade hon vikten av Arlanda och dess omgivningar för tillväxt, säkerhet och hållbarhet både för regionen och hela landet.

pantamera_avc_helsida
moderat_fokus_helsida
sap_sep23_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

socialdem_sep23_outsider
nrh
pantamera_out
hockeyskola_outsider
ica_outsider
kommun_skoterska_outsider
joes_outsider
connys
swedol_outsider
moderat_bli_medlem
centrum_outsider_host
ridskola_2020_outsider
kommun_adhd_outsider