sap_feb_pan
Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Anhöriga: Äldre smittas av Corona

Ett coronautbrott ska ha inträffat inom äldreboenden och hemtjänsten i kommunen: - Vi har brukare som har coronaviruset och har hamnat på sjukhus, säger en person med insyn.

centrum_artikel_host

märsta.nu har de senaste dygnet fått flera rapporter om att brukare drabbats av corona på grund av att personal smittat dem. Sedan en tid får man som anhörig inte besöka, men nu är det alltså personal som dragit in smittan enligt flera uppgiftslämnare.
– Det är en vårdskandal, säger en anhörig som hört av sig.

Sigtuna kommun som driver det aktuella omsorgsboende bekräftar flera fall av Corona på det, man har också fall på särskilda boenden och inom hemtjänsten.
– För att minimera risken för smittspridning har all personal fått noga restriktioner om att stanna hemma vid minsta tecken på symtom, även milda, och inte gå tillbaka till arbetet förrän de haft två helt symtomfria dagar. Vi samarbetar med Region Stockholm och ansvarig läkare i samråd med Smittskydd Stockholm och vi är beredda att förstärka insatserna och ställa om våra verksamheter om det bedöms nödvändigt. Vi utgår från, och planerar för, att ytterligare personer inom äldre- och omsorgsförvaltningens verksamheter kommer att drabbas, säger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i Sigtuna kommun

Hemtjänsten övergår från första april till privat drift. Dock så riktar personal kritik mot deras chefer. Detta sedan de varit i kontakt med brukare som är smittade och vårdats på sjukhus.
– Kom ändå till jobbet svarade chefen. Under dagen får denna personal feber och fick då gå hem. Även denna personals dotter jobbar hos oss och får vara kvar på jobbet. detta känns oprofessionellt samt en samhällsfara, säger en uppgiftslämnare inom hemtjänsten.

Hemtjänstpersonal varnar också för att man arbetar utan munskydd trots att man utryckt oro för det.
– Många personal snörvlar, nyser hostar men är ändå på jobbet? En del har anhöriga som är förkylda, vuxna och barn. Känner mig frustrerad över allt som händer och ganska maktlös av en så slapp ledning.

Carola Ålstig Andersson, kommunikationsstrateg vid Kommunledningskontoret, skriver i mail till märsta.nu att personal som är sjuka, även vid milda symtom uppmanas att vara hemma. De ska stanna hemma i två dagar efter att de blivit symtomfria. Om man misstänker att en brukare har smitta så ska man använda skyddsutrustning som visir. Användning av arbetskläder, skyddshandskar och skyddskläder är en grundläggande förutsättning.

pantamera_avc_helsida
steningekompani_helsida
connys_helsida
centrum_host_helsida
skridskodisco_helsida

Före detta finansregionsrådet lämnar sitt uppdrag

Politik Oppositionsregionrådet Irene Svenonius meddelade vid ett extrainsatt möte med den moderata regiongruppen i Stockholm att hon lämnar såväl sina uppdrag för Moderaterna i Region Stockholm som övriga uppdrag för Moderaterna. Efter sju år som gruppledare på heltid, varav sex år som finansregionråd (2017-2022) under en turbulent period för Stockholmsregionen.

funkisfest_helsida
foraldranatverk_helsida

Trafikverket arbetar med att åtgärda potthål

Nyheter Trafikverket upplever för närvarande ökade problem med potthål på vägarna. Vägnätet är omfattande, vilket gör det till ett betydande arbete att åtgärda dessa problem. De stora vägarna som påverkas i kommunen inkluderar 263, 273 och 255, där det är särskilt många potthål mellan Märsta och Sigtuna i båda riktningarna.

A-traktorer fortsätter öka

Notiser Den senaste utvecklingen inom användningen av A-traktorer i Sverige och särskilt i Sigtuna kommun visar en markant ökning under det senaste decenniet, med fortsatt tillväxt under 2023. Enligt nyligen publicerade siffror från Trafikanalys har antalet A-traktorer i Sigtuna ökat för tredje året i rad, vilket pekar på en stadigt växande trend i regionen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

foraldranatverk_outsider
stentekompani_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
funkisfest_outsider
centrum_outsider_host
connys
skridskodisco_outsider