sap_feb_pan
Foto: Sigtuna kommun

Andelen biståndstagare minskar i kommunen

Sigtuna kommun uppger att andelen kommuninvånare med biståndstagare minskar: - Det är glädjande att se att våra satsningar ger goda resultat och färre behöver ekonomiskt bistånd, kommenterar Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

centrum_artikel_host

I våras gick kommunen ut med att man skulle minska antalet felaktiga utbetalningar av försörjningsstöd. Redan 2021 inleddes en satsning på att minska bidragsberoendet i kommunen och nu verkar det ha gett effekt. 0,58 procent av kommuninvånarna har bistånd från kommunen enligt ett pressmeddelande.
– Det är glädjande att se att våra satsningar ger goda resultat och färre behöver ekonomiskt bistånd. Det finns en stor efterfrågan på arbetskraft i kommunen och tack vare Arbetsmarknadspaketet har fler nu den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar och kan få jobb, säger Mattias Askerson, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Bland insatserna finns fler anställda i kommunen som ska hjälpa invånarna som får ekonomiskt bistånd att komma i arbete och fler får nu erbjudande om individuell coachning i att hitta jobb eller studier. Det finns också ett samarbete med Arbetsförmedlingen kring subventionerade anställningar som öppnar dörren för framtida jobb samt projektet Etableringslyftet för utrikesfödda. Ytterligare en insats är att man identifierat ansökningar från personer som inte har rätt tull bistånd och därmed motverkat bidragsbrott och felaktiga utbetalningar. I länet är det i snitt 0,9 procent som får ekonomiskt bistånd per första halvåret 2022.
– En egen inkomst har inte bara stor betydelse för individen, utan också för personerna i samma hushåll. Vi är fler som följer upp ansökningarna regelbundet för att kunna ge rätt stöd till varje person. Det har bidragit till att vi nu avslutar fler ärenden än nya som kommer in, säger Olive Carlson, chef för enheten Arbete och försörjning på Sigtuna kommun.

2020 var det 0,72 procent av invånarna som fick bistånd, 2021 0,76 procent och i år det första halvåret alltså 0,58 procent enligt Sigtuna kommun.

Läs mer Krafttag mot Bidragsfusk

connys_helsida
funkisfest_helsida
steningekompani_helsida
centrum_host_helsida
skridskodisco_helsida

Före detta finansregionsrådet lämnar sitt uppdrag

Politik Oppositionsregionrådet Irene Svenonius meddelade vid ett extrainsatt möte med den moderata regiongruppen i Stockholm att hon lämnar såväl sina uppdrag för Moderaterna i Region Stockholm som övriga uppdrag för Moderaterna. Efter sju år som gruppledare på heltid, varav sex år som finansregionråd (2017-2022) under en turbulent period för Stockholmsregionen.

foraldranatverk_helsida
pantamera_avc_helsida

Trafikverket arbetar med att åtgärda potthål

Nyheter Trafikverket upplever för närvarande ökade problem med potthål på vägarna. Vägnätet är omfattande, vilket gör det till ett betydande arbete att åtgärda dessa problem. De stora vägarna som påverkas i kommunen inkluderar 263, 273 och 255, där det är särskilt många potthål mellan Märsta och Sigtuna i båda riktningarna.

A-traktorer fortsätter öka

Notiser Den senaste utvecklingen inom användningen av A-traktorer i Sverige och särskilt i Sigtuna kommun visar en markant ökning under det senaste decenniet, med fortsatt tillväxt under 2023. Enligt nyligen publicerade siffror från Trafikanalys har antalet A-traktorer i Sigtuna ökat för tredje året i rad, vilket pekar på en stadigt växande trend i regionen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
funkisfest_outsider
connys
skridskodisco_outsider
nrh_sigtuna
foraldranatverk_outsider
stentekompani_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out