eu_valet_panorama
Foto: Sigtuna kommun/Rosie Alm

Allt fler tar studenten inom tre år

Andelen elever som tar studenten från Arlandagymnasiet med godkända betyg ökar.

centrum_artikel_host

Idag onsdag är det sista dagen för gymnasievalet för elever i åk 9 runt om i kommunen. Inför valet meddelar Arlandagymnasiet att andelen med godkända betyg ökat i samband med studenten ökat. 80 procent av eleverna tog examen för de högskoleförberedande programmen 2022 och 74 procent på yrkesprogrammen.
– Att gå ut gymnasiet med en examen är en viktig faktor för att lyckas som vuxen i arbetslivet. Vi har i flera år haft fokus på att öka arbetsro och trygghet på Arlandagymnasiet och det har gett resultat, säger Mattias Askerson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Siffrorna är på uppåtgående och några orsaker är att elevernas utveckling på väg mot examen följs redan från åk 1 och sedan löpande under gymnasietiden så att skolan kan anpassa förutsättningar för extra stöd om det är nödvändigt. Arlandagymnasiet hat också satsat på heltidsmentorer som coachar eleverna och satsningen på Arlandalektionen för studiero där varje lektion följer samma pedagogiska modell med struktur oavsett vilket ämne eller vem som leder lektionen. 86 procent känner sig även trygga i skolan vilket är ett betyg över länssnittet bland åk 2-elever.
– Vi har duktiga pedagoger som engagerar sig i eleverna varje dag, och alla som jobbar på skolan gör sitt bästa för ungdomarna. Vårt långsiktiga arbete har lönat sig och det är jätteroligt att fler av våra elever kan springa ut på studentdagen med en gymnasieexamen efter tre år. Vi ska jobba hårt för att de blir ännu fler under kommande år, säger Erik Ryding, verksamhetschef på Arlandagymnasiet.

mp_helsida_eu
centrum_host_helsida
connys_helsida
sigtunakampen_helsida

Sveriges Lärare larmar: För stora barngrupper

Nyheter Enligt nya rapporter är över hälften av alla barngrupper i förskolan i Sverige större än de rekommenderade riktlinjerna. I Sigtuna kommun är 67 procent av de åldersindelade barngrupperna för stora, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek för att säkerställa barnens välbefinnande och pedagogiska kvalitet.

pantamera_avc_helsida
eldsjal2024_helsida

Axelssons motion om lustgasförbud får stöd

Politik Kommunstyrelsen har ett viktigt steg i kampen mot missbruk av lustgas genom att bifalla Socialdemokraternas motion om förbud mot dess användning i berusningssyfte. Förslaget, framlagt av Marie Axelsson (S), har stöd från kommunstyrelsen, där Moderaterna har majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna.

Så motverkas isolering och ensamhet bland seniorer

Nyheter Sigtuna kommun har tagit initiativ till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att genomföra hälsosamtal med kommuninvånare över 80 år under våren, i samarbete med företaget Seniorglädje. Syftet med samtalen är att fånga upp signaler om social isolering och informera om olika senioraktiviteter i kommunen.

Sigtuna långt ner som barnvänlig kommun

Nyheter En ny sammanställning från Länsförsäkringar har avslöjat vilka kommuner som erbjuder de mest barnvänliga miljöerna i Sverige, sedda ur barnens perspektiv. Resultaten pekar tydligt på att Vellinge, beläget i Skåne, är landets mest barnvänliga kommun, med Lidingö och Danderyd som tätt följande på andra och tredje plats.

Färre än en tredjedel har cykelavstånd till jobbet

Notiser Enligt den senaste analysen från Statistiska Centralbyrån (SCB) har nästan en tredjedel av svenskarna möjlighet att cykla till jobbet på bara 15 minuter. Detta är en del av den vision som kallas för 15-minutersstaden, där det ska vara möjligt att på kort tid nå viktiga destinationer som jobb, skola och affärer genom hållbara transportmedel som cykel eller gång.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eu_valet_outsider
pantamera_out
nrh_sigtuna
centrum_outsider_host
sigtunakampen_outsider
eldsjal2024_out
ridskola_2020_outsider
connys
mp_eu_outsider