moderat_pan_nov
Ljud- och ljusinstallation i Husby Ärlinghundra kyrkaFoto: Märsta Pastorat

Allahelgona uppmärksammas i Märsta Pastorats kyrkor

Märsta pastorat bjuder in till minnesstunder och öppna kyrkan i Allahelgonahelgen.

centrum_artikel_host

Nästa helg är det Allahelgonahelgen. På senare år har kyrkogårdarna blivit populära besöksmål bland anhöriga att komma förbi och tända ett ljus över sin anhörig som ligger begravd på kyrkogården. Förra året var det restriktioner varpå kyrkorna kunde inte hålla sammankomster. I år kommer Märsta Pastorat ordna en repris på fjolårets ljud- och ljusinstallation på Husby- Ärllinghundra kyrka:
– Idén att skapa ett mer levande rum på kyrkogården föddes ur de problem coronapandemin förde med sig. Under allhelgona 2020 fick vi inte mötas inne i kyrkorummet som vanligt och tända ljus för de som lämnat oss. Vad kunde vi göra som förenade oss, utan att skapa fysisk närhet? Lösningen blev installationen ”Ljus i mörkret”, berättar Gustav Jacobsson, församlingsherde i Husby-Ärlinghundra församling.

Pastoratets olika kyrkor kommer hålla öppet för besök, det kommer också finnas gudstjänster. Utöver kyrkorna ute i pastoratområdet har även Arlandas kapell öppet.
– Under pandemin har vi inte kunnat stötta varandra i sorg som vi brukar. Därför tror jag att allhelgonahelgens ljuständning är extra viktig. Att få tända ett ljus för den som man bär med sej i sitt hjärta, även om man är på resande fot, säger Ingrid Edgardh, flygplatspräst på Arlanda.

agy_oppethus
idol 2022

Albin föll i finalen

Nöjesnyheter Albin Tingwall räckte inte till i Idolfinalen utan fick ge sig mot Nike Sellmar: - Det gick inte att vinna mot Nike, det visste jag ju när jag fick reda på att jag skulle till final med henne, sa Albin till Aftonbladet.

defacto_helsida
advent_kyrka_helsida

Silverskatter ställs ut igen

Kulturnyheter Olika silverskatter ställs ut igen på Sigtuna Museum 1:a december: - Vikingatiden är ett begrepp laddat av spänning och äventyr. Med effektivare skepp och goda kontaktnät gav sig skandinaver ut på långa resor för handel och plundring. Om detta berättar vi i vår nya utställning, säger Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna Museum & Art.

centrum_host_helsida
julmarknad_2022
vintermarknad_helsida
halloween

Här är godischanserna störst

Nöjesnyheter Störst chans att samla på sig mycket godis har barnen på Sätuna. märsta.nu har sammanställt godismöjligheterna i din stadsdel med hjälp av siffror från SCB.

moderat_pan_helsida
höstlov

Stort intresse för musikproduktion

Kulturnyheter Ungdomar i kommunen har stort intresse för musikproduktion och under Höstlovet arrangeras en kurs inom området: - Eftersom vår terminskurs i musikproduktion på kulturskolan är fullbokad och intresset är så stort, ville vi skapa den här möjligheten under höstlovet, säger Beata Alving, kulturskolechef i Sigtuna kommun.

connys_helsida
pantamera_avc_helsida

Eatery hade bästa räkmackan

Nöjesnyheter Eatery på Arlanda hade den bästa räkmackan när sigtunabon Catarina König och "Matgeek" testade räkmackor på onsdagen inför Räkmackans dag som är idag fredag.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_outsider_host
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
nrh
connys
vintermarknad_outsider
kyrka_outsider_advent
marknaden_outsider