Foto: Insändarbild

Aldrig tidigare har så mycket satsats i Valsta

Ända sedan maktskiftet 2017 har Valsta fått stor uppmärksamhet och stora satsningar för ökad trivsel och trygghet har gjorts i området på flera olika sätt.

Den moderatledda kommunledningen har arbetat systematiskt, metodiskt och långsiktigt för att öka tryggheten, motverka den utbredda segregationen och bryta utanförskapet som tidigare kommunledningar låtit bita sig fast i kommundelen. Det är inte ett arbete som kunnat genomföras över natt, utan det kräver tid och stora resurser. Under hela mandatperioden har vi tilldelat Valsta större resurser än någon annan kommunledning någonsin gjort.

Kommunledningen arbetar som sagt metodiskt med de stora frågorna. Därför utgår allt det arbete vi nu gör i Valsta från den stora medborgardialog som utfördes med Valstaborna 2018-2019. Baserat på medborgardialogen har vi bland annat genom projekten Trygga Valsta och Valsta 2030 utfört konkreta åtgärder som röjning av otrygga buskage, förbättrad belysning, trygga och upplysta tunnlar, fler bänkar, utegym, en aktivitetsyta med isbana framför centrum mm. Valsta 2030 består också av ännu fler långsiktiga satsningar och mer omfattande utveckling av området över tid.

God tillgång till kultur och fritidsaktiviteter är viktigt för att skapa trivsel och glädje i samhället. Det ökar trygghetskänslan genom att vanliga invånare vill, och vågar, besöka området. I mål och budget för 2022-2024 gav vi uppdraget att genomföra uppförandet av ett Kultur – och aktivitetscenter (KAC) i Valsta. Även denna idé kommer från medborgardialogen då invånarna efterfrågade en samlingsplats att lätt kunna mötas på och som skulle kunna bidra till trygghetsskapande vuxennärvaro. KAC föreslås placeras precis framför Valsta centrum, vilket kommer göra den tillgänglig för alla och skapar bra förutsättningar för att locka till sig fler besökare. En arkitekttävling ska utlysas för att byggnaden ska sticka ut, väcka uppmärksamhet och samtidigt passa såväl behovet som miljön på bästa sätt.

KAC kommer fyllas med spännande och lockande aktiviteter. Bland annat bibliotek, café, kök som kan hyras av privatpersoner och föreningar, mediastudios, hantverksverkstad, en s.k. black box (för musikspelningar, teater, mässor och fester), lokaler för dans och musik och någon form av lekland och kanske klättercenter. Bara för att nämna något av allt som ska rymmas i den 2000kvm stora byggnaden.

Uppförandet av KAC är en del av Samhällsbyggnadslyftet, ett kommunövergripande reformpaket med syftet att minska och motverka segregationen i kommunen och stärka hela kommunens attraktivitet. KAC är, förutom satsningen på skolor och förskolor, den största enskilda satsningen för att motverka segregation, utanförskap och otrygghet som gjorts i Sigtuna kommun. Det är en mycket spännande reform som kommer tillföra mycket för området och för hela kommunen.

Parallellt med kommunledningens omfattande arbete basunerar Socialdemokraterna ut att det är ”Valstas tur nu”. Det ger upphov till så många frågor. Varför var det inte Valstas tur under de 15 år som de hade makten? Varför lät man den organiserade brottsligheten få fäste och äta sig in i samhällsstrukturen? Varför lovade man Valstas invånare storstilade satsningar som aldrig blev av? Varför blundade man för signalerna om att otryggheten ökade och segregationen bredde ut sig? Varför skulle Valstaborna lita på Socialdemokraterna den här gången?

För den här kommunledningen har det varit Valstas tur sedan vi tog över 2017 och vi blundar inte för problemen som tidigare kommunledningar skapat. Vi står för att vi inte nått alla våra mål ännu, men lovar samtidigt att vi kommer fortsätta vårt arbete för att göra Valsta och Sigtuna kommun bättre. Det går inte alltid så fort som vi önskar. Särskilt inte när två år av pandemi lamslagit våra verksamheter. Men vi släpper inte ögonen från bollen och det vi gör för Valsta är inget politiskt spel för gallerierna. Det är på riktigt och det kommer att hända.

  • Olov Holst (M)
  • Gill Brodin (C)
  • Pernilla Bergqvist (L)
  • Bengt Hellström (KD)
  • Lars Björling (SfS)
Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

eu-valet

Hjälp naturen att hjälpa oss

Insändare Idag är det biologiska mångfaldens dag. En dag när vi behöver påminna oss om vårt beroende av den värld som omger oss. En dag att stanna upp och se över hur vi behandlar vår natur.

eu-valet

Mycket kvar att göra inom jämställdhet

Insändare Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening