karnkraft_m
Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Äldreomsorgspersonal genomgår språktest

Sigtuna kommuns anställda inom äldreomsorgen kommer att genomgå språktester.

centrum_artikel_host
Från och med denna vecka kommer kommunens anställda inom äldreomsorgen att genomgå språktester, även de som har svenska som modersmål.
– Vi gör detta för att öka kvaliteten och tryggheten för de äldre på våra boenden. Vi vill minska de risker och missförstånd som kan uppstå när språket är ett hinder. Men vi gör det också för att kunna stötta den personal som inte har tillräckliga språkkunskaper att få nödvändiga kompetenshöjande insatser i det svenska språket, säger Kerstin Eriksson (KD), ordförande äldre- och omsorgsnämnden.
Om den anställde inte klarar språktestet så kommer en handlingsplan att upprättas så att de kan få stöd i att utveckla det svenska språket. Målet är att de ska uppnå minimikrav vilket motsvarar åk 9-nivå för undersköterskor och gymnasienivå för legitimerad personal.
– Vi som arbetsgivare har en skyldighet och hjälpa alla våra anställda till att bli trygga i språket och därmed kunna utföra sitt jobb ännu bättre, både i relationen med våra äldre och mellan kollegor, säger Leena Vuorinen, verksamhetschef äldreomsorgen, som liksom övrig personal, också kommer att genomgå testet.
Enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun så behöver personal som arbetar inom äldreomsorgen bättre kunskaper på svenska rent generellt sett. Språket är viktigt för att förstå instruktioner, både muntligt och skriftligt för att säkerställa patient- och brukarsäkerheten. Det är också ett område som coronakommissionen konstaterar. Dock ses det som positivt att ha ett annat modersmål och kunna tala ett annat språk än svenska. Majoriteten av brukarna inom kommunen idag har annan härkomst, men det är en blandad grupp och kommunen vill ha flerspråkiga lärare.
connys_helsida
joes-helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med Märsta.nu, 27 maj: Väder, Kollektivtrafik, Trafik och Blåljusuppdateringar

ica_helsida
pendelkaoset

Kraftigt reducerad pendeltågstrafik under fredagen

Notiser Stor personalbrist påverkar pendeltågstrafiken under fredagen den 26 maj. Resenärer ombeds vara medvetna om att pendeltågen kommer att gå med kraftigt reducerad trafik under dagen. Denna åtgärd beror på den aktuella bristen på personal.

centrum_host_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonkollen med märsta.nu - 26 maj: Väder, kollektivtrafik, blåljus och trafikuppdateringar,

seniordag_helsida

Nu invigs Tandvårdshuset i Sigtuna

Nyheter Tandvårdshuset i Sigtuna inviger sina nyrenoverade lokaler idag, den 25 maj. Beläget på Olofsgatan 10 har detta tandvårdshus varit en viktig del av Sigtunas tandvårdssamhälle sedan slutet av 1990-talet. Innan det fungerade lokalerna som både en läkarmottagning och en vårdcentral. År 2020 slogs tre olika tandvårdskliniker samman och bildade den nuvarande verksamheten.

karnkraft_m_topp

Dörrarna stängs på pendeltågen för ett bekvämare ombordsklimat

Nyheter Från och med nästa vecka kommer pendeltågsresenärer behöva trycka på dörrknappen för att öppna dörrarna istället för att de öppnas automatiskt. Detta åtgärdas för att skapa ett bekvämare klimat ombord på tågen. För resenärer som behöver stöd eller ledsagning kommer det finnas möjlighet att beställa hjälp.

nrh_sigtuna

Morgonkollen

Notiser Välkommen till Morgonkollen med märsta.nu! Här är de senaste uppdateringarna för dagen.

defacto_helsida
mp_helsida

Morgonkollen

Notiser Morgonen den 23 maj presenterar märsta.nu en sammanfattning av vädret, trafikförhållandena och de senaste uppdateringarna om kollektivtrafiken.

pantamera_avc_helsida
EXTRA

Kvinna greps för grov fridskränkning i Märsta

Nyheter Ett brottsoffer lyckades fly från sin bostad för att larma polisen om att hans flickvän hotat och misshandlat honom. Polisen ingrep snabbt och grep gärningspersonen, som nu hålls anhållen misstänkt för grov fridskränkning.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

mp_outsider
seniordag_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
pantamera_out
ica_outsider
nrh
connys
joes_outsider
centrum_outsider_host