panorama_stationshusen
Foto: Sigtuna Naturskola/Facebook

6000 planetskötare har utbildats

Sigtuna kommun startade för tio år sedan ett projekt med att utbilda planetskötare där grundskoleelever får skriva ner sina löften.

centrum_artikel_host

Efter FN:s klimatmöte 2009 i Köpenhamn tog Naturskolan och Peja Snöbohm initiativ till att utbilda planetskötare. Det innebär att alla grundskoleelever får driva ner sina löften, lösningar och önskningar kring miljö- och klimatfrågor. Detta i form av en klimathand där man skriver en tanke per finger.

I sin tur blev det grunden till en Handbok för Planetskötare som är mer aktuell än någonsin.
– Vi sa att vi skulle sprida barnensbudskap så långt vi kunde – och det blev hela vägen till makthavarna som deltog i klimatkonferensen, säger Peja till kommunens hemsida

Peja åkte själv ner till Köpenhamn 2009 med 4000 klimathänder i en glasbehållare. Under sin skolgång kommer samtliga kommunens elever i kontakt med med naturskolan och Peja.
– Vår natur är ju själva förutsättningen för vår tillvaro, för vårt liv. För att vi ska kunna göra det arbete som krävs för att bevara naturen och planeten, tror jag att det är nödvändigt att utveckla ett engagemang och en relation till naturen redan i tidig ålder. Jag skulle uppskatta att vi de senaste tio åren utbildat omkring 6000 planetskötare i Sigtuna kommun, berättar Peja.

pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
forstamaj_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

eldsjal2024_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
mp_eu_outsider
stationshusen_outsider
centrum_outsider_host
connys