eu_valet_panorama
Foto: Insändarbild

39-åring döms till rättspsykiatrisk vård

En 39-årig man dömdes för dråp till rättspsykiatrisk vård efter att en man bragts om livet på Tingvalla i höstas.

centrum_artikel_host

I höstas dödades en man på Tingvallavägen. I direkt anslutning till händelsen greps en misstänkt som häktades. Den misstänkte genomgick en så kallad paragraf 7-undersökning som slog fast att han vid tillfället för mordet inte var vid sina sinnes fulla bruk. Därmed kunde han inte dömas till fängelse vid en fällande dom.

När domen meddelades på torsdagen stod det klart att 39-åringen fälls för dråp samt ett antal mindre brott som skedde innan händelsen på Tingvalla. Påföljden blir således att han överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska också utge skadestånd till den avlidnes anhöriga.

Åklagaren hade yrkat på att 39-åringen döms för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död. Men istället landar det i dråp. Något som rätten förklarar med att uppsåtet också måste motiveras av den avlidnes skador. Mannen avled av ett flertal stick och förblödde. Det fanns också en konflikt dem emellan som gjorde att den dömde hade med sig en kniv för att skrämmas men inte i uppsåt att döda mannen. 39-åringen har brukat livsfarligt våld med en kökskniv där bladet var 20 centimeter långt. Men det dödande sticket utdelades i en situation där 39-åringen haft rätt till nödvärn.

bygdensdag_helsida
pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

mp_helsida_eu
centrum_host_helsida
seniormassa_pan
eldsjal2024_helsida

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

bygdensdag_outsider
seniormassa_outsider
pantamera_out
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
centrum_outsider_host
eu_valet_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
nationaldag_outsider