Det är viktiga frågor som Anna-Karin Wetzig tar upp i sin artikel och i Konstrådet hade vi nyligen en lång diskussion om konst i offentlig miljö och den nu utpekade skulpturen på Arlandagymnasiet.
Det är en farlig utveckling om var och en utser sig till censor och vill bestämma vad som ska få visas och vad som ska bort. I förlängningen skulle man kunna förse sig med tuschpennor och gå in på biblioteken och stryka över texter i böcker som för dagen anses misshagliga. Kopplingen som Anna-Karin gör till utställningen i Valsta simhall om demokratifrågor är därför relevant och nödvändig.
Precis som Lill Sjöström föreslog 2017 och som Anna-Karin föreslår nu är det bättre att samtala med elever, lärare och föräldrar om dessa frågor. Att slippa prata om känsliga frågor löser inte problemen, snarare tvärtom underblåser det en utveckling som vi i förlängningen inte vill ha.
Jag vill gärna ta ett initiativ till ett öppet och konstruktivt samtal utan politiska förtecken om hur konsten och demokratin förhåller sig till varandra och vår vardag och en naturlig plats är ju skulpturen på Arlandagymnasiet. Här skulle lärare, elever och företrädare för Kultur- och fritidsförvaltningen kunna mötas och utbyta tankar och synpunkter.
På nästa sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden kommer jag därför att ge förvaltningen, genom &Art, uppdraget att erbjuda Arlandagymnasiet en samtalsträff och att genomföra detta i närtid.
Avslutningsvis är det riktigt, som Anna-Karin påpekar, att gåvobrevet säger att konstverket ska placeras så att allmänheten har tillträde. I och med att Arlandagymnasiet sedan en tid har spärrar som kräver passerkort uppfylls inte villkoren i gåvobrevet men jag är säker på att förvaltningarna kommer att hitta en bra lösning på det.
Det är viktigt att understryka att en ev. flytt av skulpturen är en annan fråga som inte ska sammanblandas med den principiella diskussionen om demokrati och konst. Den diskussionen måste fortgå.
Lasse Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden och ledamot i Sigtuna kommuns konstråd
Insändare Det finns mycket att undra om hur den nya fördelningsmodellen för förskolor och grundskolor påverkar respektive enheters möjlighet att nå sina mål. Majoritetens löfte om att den ska utvärderas och vid behov justeras välkomnas, det kommer vi bevaka noga. Den överskuggande orsaken till förändringen var att stärka grundfinansieringen, något man kan göra även utan att minska på den socio-ekonomiska ersättningen.
Insändare Sverige är sårbart när det gäller tillgången till mat. Idag produceras bara hälften av maten vi äter i Sverige inom landet, vilket är ett problem i en allt mer oberäknelig omvärld.
Insändare Vi håller med Socialdemokraterna (S) om att det krävs krafttag i politiken för att klara skolans kompensatoriska uppdrag. Och det är precis det vi tar när vi ifrågasätter gamla modeller och tar in expertis för att forma en ny och mer träffsäker resursfördelningsmodell.
Insändare I slutet av 2024 beslutades det att ändra det kommunala stödet till förskolor och grundskolor från januari 2025. Den nya modellen för resursfördelning togs fram av ett konsultbolag på uppdrag av den sittande majoriteten.
Insändare “Var ska människor bo?” undrar M-SD-styret i sin replik om exploatering vid Aspvägen, trots att de just nu är delaktiga i arbetet med en ny stadsdel med cirka 5000 bostäder i ett kollektivtrafiknära läge öster om Märsta station.
Insändare Marken som insändaren från Miljöpartiet (MP) handlar om ägs inte av kommunen. Den är privatägd och ingen annan än ägaren har någon självklar rätt att kräva evigt tillträde för rekreation i området.
Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.
Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.
Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?
Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.
Insändare Jag förstår att Moderaterna blev träffade, det brukar märkas när man lämnar sakfrågan och går över till personangrepp. Jag tänker försöka vara den vuxna i rummet. Jag måste ha varit otydlig i min insändare.
Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:
Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.
Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.
Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.
Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.
Insändare I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.
Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.
Insändare Nu är det klubbat! På Kultur- och fritidsnämndens möte under onsdagen bankade M, SfS, KD och SD igenom beslutet att simanläggningarna i Märsta och Sigtuna ska ut på upphandling.
Insändare Allt fler unga i Sverige mår dåligt, samtidigt som stödet till psykiatrin är otillräckligt. Det behövs stora satsningar i hela vårdkedjan för att inga människor ska falla mellan stolarna.
Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.