centrum_panorama_hostshopping
Hörseltest under mönstringenFoto: Kajsa Lorentzon/Plikt och prövningsverket

127 kommuninvånare kallas in till mönstring

Under den pågående mönstringsprocessen har 100 män och 27 kvinnor från Sigtuna kommun kallats in för att genomgå mönstring. Jämfört med grannkommunerna visar statistiken att 75 invånare från Upplands-Bro, 153 från Väsby och 314 från Sollentuna har blivit inkallade.

centrum_artikel_host

Det första steget mot en grundutbildning med värnplikt är att besvara mönstringsunderlaget, vilket skickades ut i januari till över 110 000 ungdomar födda år 2006. Av dem har 97 procent svarat, vilket enligt lagen om totalförsvarsplikt innebär att de har fullgjort sin skyldighet.

De individer som nu kallas in till mönstring förväntas enligt samma lag inställa sig. Om de klarar mönstringen och blir inskrivna kommer de att genomföra grundutbildning med värnplikt.

Mönstringsprocessen för ungdomar födda år 2006 kommer att pågå från maj i år till april 2025. De exakta tidpunkterna för mönstring kommer att meddelas cirka två månader innan mönstringsdagen.

Enligt Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket, syftar värnplikten till att fylla krigsförbanden med välutbildad och övad personal. De som väljs ut för grundutbildning bedöms ha bäst förutsättningar för respektive utbildning, med hänsyn tagen till både fysiska och psykiska förutsättningar.

Totalt förväntas cirka 8 000 ungdomar genomföra grundutbildning med värnplikt under perioden 2025-2026. Dessa utbildningar kommer att variera i längd, mellan nio och femton månader, och genomföras på olika förband runt om i Sverige. Den första utbildningsstarten för ungdomar födda år 2006 planeras att äga rum sommaren 2025.

pantamera_avc_helsida
fritidsbanken_helsida
connys_helsida

Renoveringen av Stora gatan pausas över sommaren

Notiser Renoveringen av Stora gatan i Sigtuna har gått enligt tidsplan och alla vårens etapper är nu färdiga. Som planerat kommer arbetet att pausas över sommaren för att inte störa handeln och turismen under högsäsongen, och det återupptas igen den 19 augusti.

Skyfall förväntas i kommunen idag

Notiser Meteorologerna har utfärdat en varning för skyfallsliknande regn i Sigtuna kommun och övriga delar av södra Svealand och norra Götaland. Enligt prognoserna kommer kraftiga skurar att bildas under eftermiddagen, vilket kan ge stora mängder regn lokalt och orsaka översvämningar.

mp_tack_helsida

SSHL satsar på ny belysning som en del av energieffektiviseringen

Nyheter Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) har genom finansiering från EU tagit ett stort steg mot hållbarhet och energieffektivisering. Med stöd från Signify och EU-projektet "Eco2 Schools as New European Bauhaus Lab" har skolan sett märkbara förbättringar i både energieffektivitet och studiemiljö.

brobygget_2024
centrum_host_helsida

Sommarlovsbiljetten är igång

Nyheter Under sommarperioden 5 juni till 27 augusti reser ungdomar mellan 12 och 18 år gratis med SL-trafiken. Initiativet med lovkortet är ett steg från Region Stockholm för att uppmuntra miljövänliga resor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

brobygget_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
mp_tack_outsider
fritidsbanken_outsider
connys
pantamera_out
centrum_outsider_host