aldreomsorg_sigtunakommun_pan
Foto: Pressbild/Vattenfall

Vindkraftsbolaget får tillskottet

Som väntat var det heta känslor kring ärendet att skjuta in 750 000 kronor i Energioperatörerna AB som är kommunens vindkraftbolag. Kommunalrådet Dan Rosenholm (FP) motiverade tillskottet med att det är det bästa för kommunen idag.

Skillnaderna mellan majoritet och opposition var glasklar på fullmäktige när aktieägartillskottet till Energioperatörerna AB skulle diskuteras. Majoriteten och Vänsterpartiet yrkade bifall för att göra det bästa av situationen. Oppositionen plus Sverigedemokraterna var kritiska. Mårten Fintling (C) vars parti klubbade igenom köpet av vindkraftverket 2012 medgav att det nu har blivit en dålig affär för kommunen. Petri Perälä (V) gick igång när det skulle pratas ägande av produktionsmedlen. Perälä hade kvällen till ära ett Karl Marx-inspirerat skägg:
– Äntligen får vi diskutera detta i kommunfullmäktige. Självklart ska produktionsmedlen ägas av folket. Vi vill skjuta in pengar och yrkar bifall, sa Perälä i talarstolen.
Holst: Ingen el till kommunen
Olov Holst (M) var engagerad i frågan och visade uppgifter på att det aktuella verket som Energioperatörerna äger inte levererar el till kommunen utan till den öppna marknaden där det säljs. Holst var kritiskt mot att kommunen på detta sätt subventionerar ett företag på en fri marknad. Dan Rosenholm (FP) medgav att vindkraften var en dålig affär för kommunen men för att inte göra situationen sämre så var det bäst att skjuta in pengarna. Kommunledningen presenterade siffror om att om man säljer idag så backar man 9,5 miljoner kronor eftersom det bokförda värdet och marknadsvärdet skiljer sig. Lars Bryntesson (S) poängterade att även om det är en dålig affär så har kommunen tagit ansvar för att det byggts vindkraftverk. Efter votering blev det bifall för kommunstyrelsens förslag med siffrorna 27-24.
Öppet för privata aktörer i skolan 
I övrigt var det ett lugnt fullmäktige där Pernilla Bergqvist (FP) fick svara på frågor om etablering av friskolor i kommunen, något som hon sa att kommunledningen var öppna för. Det anmäldes motioner om otryggheten i kommunen från Mattias Askerson (M) och Sören Sundh (SD) om kontanta betalmedel i kommunala verksamheten. Tre medborgarförslag anmäldes också; Bygge av stor lekplats för barn i alla åldrar, tillsättning av fältassistenter och en nattlig förbindelse mellan Sigtuna och Arlanda.
brobygget_pask
connys_helsida
eu-valet

Pinbackshallen ny plats för förtidsröstningen

Politik Inför det kommande valet till Europaparlamentet den 9 juni introducerar Sigtuna kommun nya möjligheter för förtidsröstning. Från och med den 22 maj kommer väljare att kunna förtidsrösta i Pinbackshallen, vilket är en nyhet för i år.

pantamera_avc_helsida
sd_pask_helsida
centrum_host_helsida
storemore_helsida
EXTRA

Utreds för mord – Häktas för narkotikabrott

Nyheter Polisen utreder ett misstänkt mordfall efter att det kommit uppgifter om att ett spädbarn försvunnit i Märsta. Under en undersökning av de misstänktas bostad upptäcktes en betydande mängd narkotika. En man har häktats för grovt narkotikabrott medan en kvinna har frisläppts.

steningekompani_helsida

Höjt pris på tilläggsavgift

Notiser SL höjer tilläggsavgiften till 1 850 kronor från och med den 2 april. Detta beslutades av Trafiknämnden i november förra året med syftet att minska fuskåkandet och öka intäkterna för kollektivtrafiken.

Påsken högrisk för trafikolyckor

Nyheter Påsken är en av årets största högtider, men tyvärr är den också en högriskhelg för rattfylla. Vägarna 263 och E4 är två av vägarna som är intensiva under påskhelgen.

Grus- och sandupptagning inleds från 1 april

Nyheter Varje vår, när vinterns frost börjar släppa sitt grepp, inleds arbetet med sandupptagning i Sigtuna kommun. Enligt kommunens rutiner planeras sandupptagningen att börja tidigast den 1 april, men tidpunkten kan variera beroende på väderförhållandena.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

connys
sd_pask_outsider
stentekompani_outsider
centrum_outsider_host
pantamera_out
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
outsider_aldreomsorg
brobygget_pask_outsider
storemore_out