eldsjal2024_pan
Flera av de folkvalda politikerna har hamnat hos Kronofogden.Foto: Daniel Iskander/Arkiv

Var femte politiker i Kronofogdens register

Flera politiker i kommunen dras med tidigare betalningsförelägganden, Lola Svensson (S), som märsta.nu tidigare rapporterat om har skulder till Skatteverket på 62 000 kronor: - Jag är medveten om skulderna och ska betala dem i mars har jag tänkt, sa Lola till märsta.nu när vi sökte henne i ärendet i februari.

centrum_artikel_host

Flera av de folkvalda politikerna har haft problem med sin privata ekonomi, märsta.nu har kontrollerat samtliga 51 ledamöter och ersättare mot Skatteverket och Kronofogdens register. Det framgår att 11 av 51 ordinarie ledamöter har eller har haft förelägganden hos Kronofogden under de senaste fem åren samt 8 av 31 ersättare. Bara en ordinarie ledamot har fortfarande aktiva förelägganden samt skulder till Skatteverket; Lola Svensson (S).

Avgick 2014
Lola Svensson avgick under uppmärksammade former 2014 då märsta.nu kunde avslöja att hon och flera andra partikollegor haft skulder och betalningsförelägganden. Dåvarande ordföranden för Socialdemokraterna i Sigtuna kommun, Björn von Sydow, slog fast att man inte kan ha politiker som är skuldsatta. Svensson fick lämna uppdragen som ordförande i två nämnder men kvarstod som fullmäktigeledamot och valdes in för en ny mandatperiod 2014-2018.

Haft tufft med ekonomin
Enligt Skatteverket är Lola Svenssons skuld 62 690 kronor. Skulden ska enligt Lola Svensson ha uppstått de senaste åren då hon fått minskad inkomst till följd av att de politiska uppdragen minskat. Lola Svensson taxerade 2014 ca 530 000 kronor, trots den höga inkomsten har hon även flera aktuella betalningsförelägganden hos Kronofogden och den totala skulden uppgår till ca 74 000 kronor. Av dessa har Radiotjänst en fordran på 1477 kronor samt Transportstyrelsen avseende trängselskatt på 1020 kronor.
– Jag är medveten om skulden och hoppas kunna betala den nu i mars, jag har haft det tufft ekonomiskt under en tid, säger Lola Svensson till märsta.nu

Moderat med miljonskuld
Men Lola Svensson är inte den enda med skulder. En moderat ersättare som nu valt att avgå av privata skäl har en skuld på 1,9 miljoner kronor för indrivning. Enligt ersättaren beror skulden på att denne för 30 år sedan ingick ett borgensavtal. Moderaten avser heller inte att betala skulden, dessutom har Kronofogden fått i uppdrag att driva in uteblivna licenspengar för Radiotjänst.
– För att inte betala så mycket för den här borgenssumman så får jag restskatt där jag får tillbaka 13-17000 om året. Och då tar Kronofogden pengar direkt till Tv-licensen.

Ordinerad vila av läkare
Enligt moderatpolitikern får alltså Radiotjänst till slut sina pengar via restskatten men inkassobolaget som driver borgensfallet får mindre. Trots att politikern förlorat ett allmänt mål  så är denne alltså inte medgörlig till att göra rätt för sig. Anledningen är att personen anser sig lurad borgensaffären. Orsaken till avgången uppges dock inte ha med att märsta.nu börjat kontrollera politikernas privatekonomi utan av hälskoskäl. Läkaren ska ha ordinerat politikern att ta det lugn 3-4 månader. En begäran om entledigande från fullmäktige lämnades in förra veckan.

Harvey redde ut problemen
Michael Harvey hade ett flertal betalningsförelägganden för två år sedan när märsta.nu gjorde sin granskning, idag ligger dessa i hans förflutna och han lämnade sitt fullmäktigeuppdrag nyligen för att satsa mer på sin taxiverksamhet.

Jamshid Jamshidi, Research & Sammanställning
Daniel Iskander, Text

eldsjal2024_helsida

EPA-bil körde in i mur i Sigtuna

Blåljus Tidigt på eftermiddagen den 15 april rapporterades en trafikolycka i Sigtuna där en A-traktor påstås ha kört in i en mur längs Drottning Kristinas väg och Stora gatan. Polisen fick larm om händelsen vid 15-tiden på måndagen.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida

Nu har akutskolan öppnat

Nyheter Akutskolan som är en del av kommunledningens tiopunktsprogram har öppnat: - I Sigtuna kommuns skolor ska man känna trygghet och studiero. Att etablera en akutskola är vårt sätt att skapa goda förutsättningar för en trygg tillvaro där förutsättningar ges för att eleverna ska klara grundskolan med godkända betyg, samtidigt som vi får möjlighet att bryta destruktiva beteenden hos de som stör och förstör för andra, säger Mattias Askerson, ordförande i förskole- och grundskolenämnden

spedition_helsida
steningekompani_helsida
centrum_host_helsida
mp_helsida_eu

Bevakningsbolaget Avarn riskerar böter

Nyheter Transports skyddsombud har slagit larm om bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket. Efter en inspektion på Arlanda flygplats riskerar bevakningsbolaget Avarn Security böter på upp till 100 000 kronor om inga åtgärder vidtas.

storemore_helsida

Stor risk för gräsbrand i Sigtuna kommun

Notiser Under fredagen varnar SMHI för en hög risk för gräsbrand i Sigtuna kommun och omkringliggande områden. Det torra vädret har ökat risken för att gräsbränder lätt kan uppstå och spridas i det torra fjolårsgräset.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

ridskola_2020_outsider
mp_eu_outsider
pantamera_out
spedition_outsider
stentekompani_outsider
eldsjal2024_out
nrh_sigtuna
connys
storemore_out
centrum_outsider_host