panorama_stationshusen
Noa Örkmez, Barran Celik, Ali Wandi och Anna Kalles.
Kerim Youssef försökte stoppa ungdomarnas framfart häromdagen och hamnade i handgemäng.

Upprört bland företagare i Valsta

”Det drabbar våra affärer” klagar företagare i Valsta Centrum som märsta.nu träffat. Ni skulle löst detta för länge sen, säger en annan. Ali Wandi (S) och Anna Kalles (S) får hård kritik av företagarna.

centrum_artikel_host

Det har satsats många hundra miljoner i Valsta Centrum de senaste åren med ca 200 bostäder samt nya och uppfräschade kommersiella ytor. Men av hela den satsningen ser det ut att bli pannkaka så länge som det ska stå två väktare i ena hörnet och ungdomar ränner ut och in från en dörr till en annan, tycker en företagare:
– Det drabbar våra affärer, fram för allt efter klockan 16, det är ingen som vågar gå till centrumet, säger företagaren som vill vara anonym.

Måste öppna upp aktivitetscenter
märsta.nu stämde träffa i Valsta tillsammans med ordföranden i Valsta stadsdelråd Ali Wandi (S), medverkar gör även Anna Kalles (S) som sitter i kommunstyrelsen. Hon har vägarna förbi då hennes son går på taekwondo i Valsta. De båda är rörande överens om att det inte går att ha det så här med vandaliserade polisbilar, raketskjutningar, misshandel och skadegörelse. De båda tror att aktivitetscentret som deras partikollegor lovat i samband med valet 2010 behövs:
– Det måste prioriteras och göras på ett bra sätt, det räcker inte bara med att öppna centret, säger Anna Kalles.

Plöjt ner miljoner efter miljoner
Miljontals kronor har också av den socialdemokratiska kommunledningen sedan 2002 satsats i olika projekt och hos föreningar för att skapa en meningsfull fritid för ungdomar.
– Vad hade hänt om vi inte satsat pengar, jag säger inte att det kommer behövas 300 miljoner till, men vi behöver satsa rätt, menar Anna Kalles.

En företagare som vi träffar är mycket kritisk till både Ali Wandi och kommunstyrelsen, men han inser snabbt att det inte är Ali som är ”boven i dramat”:
– Ali kan inte göra så mycket verkar det som. Det är problem som jag tagit upp med honom för sex månader sedan. Han har tillsammans med Lars (Bryntesson, reds anm) sagt att säkerheten ska garanteras inne och ute. Men det blir bara fler och fler ungdomar här och det skrämmer oss samt handlarna.

Höjt hyran
Att konfrontera ungdomarna tycker företagaren inte är deras jobb. Det finns väktare som ska garantera säkerheten och man har också fått höjd hyra men samtidigt har handeln minskat, tycker handlaren.
– Mitt ansvar som företagare är att dra handel inte mot ungdomar. Jag har tjatat om befogenheter för Ali, inget händer. De (ungdomarna) har ingen respekt för polis eller någon annan.

Ali Wandi bemöter den kritik som företagaren riktar.
– Jag har gjort mitt. Vad får jag för möjligheter att agera här? Det enda jag kan göra är att tjata på mina partikamrater om ökade befogenheter. Valsta stadsdelsråd är inget beslutande organ, det har blivit ett forum för dialog. Jag vet nu att det finns en plan och att vi har ett möte inbokat på onsdag.

Ali fortsätter:
-Personligen tror jag att vi måste gå ner till roten av problemet. Att bekämpa utanförskap och segregation. Det finns inga bra förutsättningar för ungdomarna så de ränner runt här.

”De har redan förstört min reklam”
Företagaren tycker att man kan öppna upp Valstagården så kan de hänga där istället. Inne på kemtvätten sitter Kerim Youssef och arbetar. Han vill låta sig citeras:
– Vad ska jag vara rädd för, de har försökt krossa rutor, de förstör min reklam här ute för 8000 kronor som jag får lägga om nu. De har försökt göra inbrott. Häromdagen skulle jag be dom gå ut men vi hamnade i bråk. Det får vara nog, sen biblioteket öppnade har det blivit värre. Det sitter några damer och fältare på medborgarkontoret som inte har koll på läget.

Fanns vuxna i kafeterian
Noa Örkmez är valstabo sen 30 år tillbaka. Han drev tidigare pizzerian i centrumet. Det är nästan så han är skadeglad:
– När vi hade pizzerian och kafeterian satte det vuxna här inne, det fanns ingen som vågade göra nått. Nu har det blivit kaos. Jag varnade för detta men både politiker och centrumet ville bli av med mig.

Stökigt sen biblioteket öppnade
På hans plats finns numera biblioteket. Biblioteket som skulle ha en lugnande effekt på valstaborna och öka läsfrekvsensen hos ungdomarna har lett till stökigheter. Polis och väktare är där var och varannan kväll för att hantera stökiga ungdomar. Det springs ut och in, både Ali och Anna medger att biblioteket inte haft den effekt på ordning som man hoppades på från kommunens sida.

”Ge dem praktikplats”
En av ungdomarna vi pratar med är på snabbvisit, han ska bara passera på väg från Gröna huset där han spelat biljard till hemmet. Han brukar se en del ungdomar här men säger att han inte vet varför de hänger här. Det som slår oss är att många av besökarna är över 18 år och bara står och hänger i ett hörn:
– Ge dem jobb, ge dem praktik. Ge dem några tusen i månaden så slipper vi byta glasrutor för pengarna istället, dundrar Ali Wandi.

pantamera_avc_helsida
mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
1:a maj

Så firades första maj i Valsta

Nyheter Socialdemokraterna höll 1 maj-firande i Valsta Centrum. LO:s ungsekreterare Elsa Alm höll tal tillsammans med Marie Axelsson och Ann-Bly Lässman.

Liberalerna starta om seniorrådet i kommunen

Nyheter Liberalerna vill att seniorrådet som lades ner 2020 återupptas: – Äldre, som utgör en växande andel av befolkningen, har specifika behov och erfarenheter som måste beaktas för att Sigtuna kommun ska kunna erbjuda tjänster och stöd som verkligen möter deras förväntningar och förbättrar deras livskvalitet, uppger Liberalernas ordförande Anders Eriksson för tidningen Senioren.

valborg

Samtalen till 112 ökar med 25 procent under Valborg

Nyheter SOS Alarm har i 50 år varit den centrala punkten för Sveriges nödnummer 112. Valborgsmässoafton är en av de mest anmärkningsvärda dagarna för blåljusinsatser, med en dramatisk ökning av samtal som kopplas till polis och vård.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
stationshusen_outsider
centrum_outsider_host
mp_eu_outsider
pantamera_out
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out
connys