centrum_panorama_hostshopping
Foto: Tullverket

Tullverket: Miljontals kronor i beslag och nära hundra fall av bidragsfusk

Tullverket genomförde under april en omfattande kontrolloperation på Arlanda flygplats för att bekämpa kriminell penningtvätt och smuggling av värdefulla tillgångar utanför EU.

centrum_artikel_host

Resultatet av operationen visade att över 4,5 miljoner kronor i kontanter och guld stoppades, och Kronofogden kunde utmäta över 1,6 miljoner kronor i skulder. Dessutom rapporterades 95 misstänkta fall av bidragsfusk till Försäkringskassan.

Johan Norrman, vikarierande generaltulldirektör på Tullverket, uttryckte sin tillfredsställelse över resultatet och betonade vikten av samverkan med andra myndigheter. Kontrolloperationen leddes av Tullverket men utfördes i samarbete med Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Polismyndigheten. Samarbetet möjliggjorde effektiva åtgärder mot misstänkt penningtvätt och bidragsfusk.

Norrman påpekade även behovet av lagstiftningsändringar för att ytterligare försvåra för kriminella att föra ut brottsvinster. Bland de föreslagna förändringarna finns en anmälningsskyldighet för stora kontantbelopp som förs ut till andra EU-länder, likt den som finns i Danmark.

Under den förstärkta operationen på Arlanda genomfördes 523 kontroller som resulterade i över 6,7 miljoner kronor till statskassan. 57 ärenden överlämnades till Kronofogdemyndigheten, medan polisen fick ta emot 16 penningtvättsärenden på totalt 4,5 miljoner kronor, inklusive guld till ett värde av 3,1 miljoner kronor. Tullverket rapporterade även tullförseelser för cirka en halv miljon kronor.

Det framgår också att förra året stoppade Tullverket kontanter och värdeföremål till ett värde av 9,7 miljoner kronor på Arlanda och 3,6 miljoner på Landvetter. Under de fyra första månaderna detta år uppgick summan till 6,2 miljoner på Arlanda och 0,7 miljoner på Landvetter. Totalt har över 19 miljoner kronor i kontanter och värdeföremål stoppats vid alla Sveriges gränsövergångar till länder utanför EU under årets fyra första månader.

connys_helsida
centrum_host_helsida
brobygget_2024
pantamera_avc_helsida
fritidsbanken_helsida

Flyg ställdes in: Man kastade sko

Blåljus En man kastade sin skog in i en fönsterruta när han fick besked om att hans flygplan ställts in i samband med de globala tekniska problemen som pågick under fredagen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
klara_outsider
fritidsbanken_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
brobygget_outsider