panorama_stationshusen
Sabah Aylo, Helena Eriksson och Zyad GhadriFoto: Pressbild/Sigtuna kommun

Syriska lärare gör praktik på Tingvalla

Syriska lärare får göra praktik på Tingvallaskolans fritids denna sommar: - Vi får två extra vuxna som ser och stöttar våra elever, säger Tingvallaskolans rektor i ett pressmeddelande

centrum_artikel_host

Sigtuna kommun har tidigare fattat beslut om att integrera nyanlända inom skolan. Nyanlända Iqra har exempelvis redan börjat arbeta på en förskola i kommunen. I sommar kommer Zyad Ghadri, 59, och Sabah Aylo, 56, att arbeta på Tångvallaskolans fritids som praktikanter. De har båda lång erfarenhet som lärare enligt kommunens pressmeddelande.
– I Syrien var jag grundskollärare för år 3 och 4. Kontakten med barnen fungerar på samma sätt här som i mitt hemland, men jag behöver bli bättre på svenska för att kunna ta lärarrollen helt. Och språket är svårt, berättar Sabah Aylo.

Gör skillnad
Skolans rektor Helena Eriksson är glad att få in två extra vuxna som går in i verksamheten.
– De kommer med erfarenheter som både elever och personal saknar och vi får bättre förståelse för andra kulturer. Sabah och Mohammads insats här gör skillnad, och att som nyanländ få känna att du gör nytta är viktigt. Praktikplatsen stärker skolan, individens självkänsla och språket hos de nyanlända, säger hon.

Krävs kreativa lösningar
Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) konstaterar att många flyktingar kommit till Sverige de senaste åren och att det krävs kreativitet och konkreta lösningar för att integrationen ska lyckas.
– En möjlighet är att ta tillvara nyanlända lärares kompetens genom att låta dem praktisera på skolor och fritids. Då kan Sigtuna kommun snabba på integrationsprocessen samtidigt som vi får mer resurser i våra skolor, uppger Bergqvist (L).

eldsjal2024_helsida
connys_helsida
mp_helsida_eu
centrum_host_helsida
forstamaj_helsida
pantamera_avc_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
connys
stationshusen_outsider
pantamera_out
mp_eu_outsider
nrh_sigtuna
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out