panorama_stationshusen
Rektorn Andreas Eriksson och eleven Emma Thyberg bjöds in till Tv4 i veckanFoto: Skärmdump/TV4

Sju startar i historiskt e-sportprogram

18:e augusti börjar 261 elever på Arlandagymnsiet åk 1. Sju av dessa, sex pojkar och en flicka, kommer att gå i den historiska e-sportutbildningen: - När eleverna har gått ut härifrån vill vi att de ska ha fått de bästa tänkbara möjligheterna att kunna försörja sig på detta, men att de också ska ha ett alternativ om det inte blir så, säger rektorn Anders Eriksson i ett pressmeddelande.

centrum_artikel_host

Intresset för landets första gymnasieprogram i e-sport var stort med 70 sökande. Arlandagymnasiet antog sju elever för att kunna göra det riktigt professionellt, det anses vara en lagom start enligt rektorn Anders Eriksson. Även Woxnadalens Gymnasium i Edsbyn har ett e-sportprogram och de båda skolorna är därmed först i landet. E-sport är stort och många försörjer sig på det idag. Målet är att när eleverna ska kunna försörja sig på spelandet efter gymnasiet men om det inte går vägen så ska det finnas alternativ. Därför var ett av kraven för att få komma med att man kommer in på något av de nationella programmen.
– Vi tycker att det är viktigt med skolarbetet och ser e-sporten som en helhet. I e-sportandet kommer de till exempel att öva upp koncentrationen, vilket de även har nytta av i de övriga studierna, fortsätter Anders Eriksson.

Ultimata förutsättningar
Arlandagymnasiet ger e-sportarna ultimata förutsättningar för att lyckas under sina tre år. De får ett helt nytt klassrum med nya datorer, skärmar och e-sportstolar. Eleverna kommer ha tillgång till samma saker som de andra idrottarna på skolan i form av gym, fystränare, idrottslärare, kostrådgivning, kiropraktor och psykolog. Huvudspelet i utbildningen kommer att vara Counter Strike Global Offensive och för att välja ut de sju eleverna medverkade e-sportkommentatorn Jonas Dahl, känd som ”Iceman”, för att bedöma de sökandes speluppfattning. Men Anders Eriksson är noga med att poängtera att det inte bara blir en massa spelande utan eleverna ska ha en sund inställning till spelandet:
– Vi kommer också att arbeta mycket med värderingar och att ha ett juste språk. Det har förekommit en hel del mobbning inom sporten och det accepterar inte vi.

mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
1:a maj

Så firades första maj i Valsta

Politik Socialdemokraterna höll 1 maj-firande i Valsta Centrum. LO:s ungsekreterare Elsa Alm höll tal tillsammans med Marie Axelsson och Ann-Bly Lässman.

pantamera_avc_helsida

Liberalerna starta om seniorrådet i kommunen

Politik Liberalerna vill att seniorrådet som lades ner 2020 återupptas: – Äldre, som utgör en växande andel av befolkningen, har specifika behov och erfarenheter som måste beaktas för att Sigtuna kommun ska kunna erbjuda tjänster och stöd som verkligen möter deras förväntningar och förbättrar deras livskvalitet, uppger Liberalernas ordförande Anders Eriksson för tidningen Senioren.

connys_helsida
valborg

Samtalen till 112 ökar med 25 procent under Valborg

Nyheter SOS Alarm har i 50 år varit den centrala punkten för Sveriges nödnummer 112. Valborgsmässoafton är en av de mest anmärkningsvärda dagarna för blåljusinsatser, med en dramatisk ökning av samtal som kopplas till polis och vård.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
nrh_sigtuna
mp_eu_outsider
stationshusen_outsider
eldsjal2024_out
connys
pantamera_out
ridskola_2020_outsider