Foto: Press/SigtunaHem

SigtunaHem sänker inkomstkraven

SigtunaHem ändrar inkomstkraven vilket ska göra det lättare för unga och äldre att uppfylla kraven.

Tidigare har SigtunaHem bara tittade på bruttoinkomsten hos den som sökte lägenhet. Nu ändrar man kraven för att göra en mer rättvis bedömning av betalningsförmågan hos blivande hyresgäster.
– Den nya modellen tar hänsyn till hushållens sammansättning och är mer rättvis än den tidigare då vi uteslutande tittade på bruttoinkomsten, säger SigtunaHems kundservicechef Maria Lundqvist.

Med den nya modellen ska det bli lättare för unga och äldre att uppfylla kraven. De nya kraven uppges följa Kronofogdens beräkningsmodell där hyra och normala levnadskostnader räknas samman, summan utgör det krav på ett hushålls nettoinkomst som måste uppfyllas. Normalbeloppet är kopplat till konsumentprisindex som fastställs av SCB på uppdrag av regeringen.

I de flesta fall innebär det att inkomstkraven nu sänks jämfört med den förra modellen där hyran inte fick överstiga en tredjedel av hushållets bruttoinkomst. Enligt pressmeddelandet från SigtunaHem är modellen också mer flexibel och rättvis eftersom den tar hänsyn till levnadskostnader som individer och hushåll har. Tröskeln för ungdomar och pensionärer att ta sig in på bostadsmarknaden blir lägre. 1:a oktober träder de nya kraven i kraft.

EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening