socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Sigtuna långt ner på skolranking

Sigtuna kommun anses ha för låg andel behöriga lärare och liten resurstilldelning vilket ger en låg placering i Lärarförbundets ranking för Bästa skolkommun.

centrum_artikel_host

På onsdagen släppte Lärarförbundet sin årliga ranking Bästa skolkommun. Sigtuna hamnar på plats 219 av 290 kommuner. Låg andel behöriga lärare och liten resurstilldelning gör att Sigtuna placerar sig på nedre halvan av rankingen.

Lärarförbundet har undersökt tio kriterier, bland plussen för kommunen är att elever i åk 9 har högt meritvärde och att andelen godkända är hög. Sigtuna kommun ligger dock bättre tull än grannkommunerna Bro och Väsby. I länet rankas Sigtuna på plats 15 av 26 kommuner.
– De kriterier vi mäter ger en tydlig bild av en kommun. När politiken vet att satsa på sina rektorer, lärare och elever så märks det i såväl elevresultat som i lärarnas arbetsförutsättningar. Det handlar om ekonomiska förutsättningar, politisk ambition och prioriteringar, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.

När det gäller andelen utbildade lärare ör kommunen på plats 288 av 290, alltså nästan sämst i länet. Lärartätheten är också låg med plats 251, många lärare är även sjuka samt att andelen barn i förskola är för liten. Till plussen hör löner samt att kommunen som huvudman är bra. Landets bästa skolkommun är Övertorneå, länets bästa är Salem som är på plats 66 i riket. Länets kommuner har således inga topplaceringar.

Lärarförbundet meddelar även att man nu kommer lägga ner sin ranking.
– Vi ser i vår granskning att kommunerna långt ned på listan lämnas i sticket. De har problem med resurser, resultat och lärartäthet och inget händer, år efter år. Sverige får inte nöja sig med detta. Det handlar om ett systemfel som kommunerna inte kan rätta till på egen hand. Staten måste kliva fram och säkra en likvärdig och bra skola i hela landet, säger Johanna Jaara Åstrand.

mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
centrum_host_helsida
forstamaj_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
mp_eu_outsider
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
connys
ridskola_2020_outsider
pantamera_out