moderat_fokus_pan
Planet står här ute på bana 3 nu under morgonenFoto: Skärmdump/Flightradar24

Passagerarplan bombhotat på Arlanda

Ett flygplan på Arlanda evakuerades efter att blivit bombhotat på torsdag kväll. Ett stort pådrag kallades ut till flygplatsen för undersöka planet: – Det är riktat mot en specifik flight och det inkom via telefon, sa Sven-Erik Olsson, informatör vid polisens ledningscentral.

centrum_artikel_host

Under torsdagskvällen fick Arlanda flygplats in ett bombhot.
– Vi fick uppgifter till vår ledningscentral klockan 21.33 att en specifik flight utsattes för ett bombhot, säger Sven-Erik Olsson vid polisens regionledningscentral.

”Inkom via telefon”
Enligt Sven-Erik Olsson ska det handla om andrahandsuppgifter. Han vill dock inte gå in närmare på vad det är för form av hot.
– Det är allt jag kan säga, jag kan bara kommentera att det kom ett bombhot, det inkom via telefon men inte till oss direkt, säger han.

Hann nästan lyfta iväg
Händelsen är rubricerad som grovt olaga hot mot grupp. Det bombhotade planet hade precis lämnat sin gate när man fick kännedom om hotet. Polisen hann stoppa planet precis innan den skulle lyfta iväg.
– Den höll på att taxas ut men stoppades och evakuerades, planet kommer att undersökas av tekniker med speciell kompetens, vi har också ett antal polispatruller där.

Finns det någon misstänkt?
– Inte vad jag känner till.

”Stängt av två pirer”
Enligt Ulrika Fager, pressansvarig på Swedavia, är det ett flygplan från Thai Airways med cirka 300 passagerare. Planet skulle lyfta från Arlanda klockan 20.45 och hade Bangkok, i Thailand, som destination. I samband med bombteknikernas arbete spärras också delar av flygplatsen av.
– Polisen har rått oss att spärra av och vi har även evakuerat det plan som är berört, utifrån det sen utrymde vi även två pirer på utrikesterminalen, på terminal 5, det är pir F och A. Den här tiden på dygnet så har vi lite trafik så vi har liten påverkan men den påverkan vi har är att resenärer som kommit in har inte fått komma in via vanliga vägen. Vi försöker ta hand om resenärer på bästa sen i avvaktan på polisens, säger Ulrika Fager.

En uppgiftslämnare berättade klockan 3 i natt för märsta.nu att de flesta resenärer slussats till hotell runt omkring i området:
– Vi kommer inte iväg förrän någon gång under fredagen, sa resenären.

Enligt sajten Flightradar24 står planet igång ute på bana 3 nu vid  6.50 på morgonen. Planet har flyttats längst bort från flygplatsområdet.
– Det kommer att ske en teknisk undersökning under dagen, planet har flyttats till säker plats på flygplatsen, uppger Sven-Erik Olsson vid Polisens ledningscentral vid 7.30-tiden

Än vid 13.30 står planet kvar, den tekniska undersökningen har inletts och väntas pågå ett tag enligt Polisen.

Uppdaterad kl. 13.46

ica_helsida
defacto_helsida
connys_helsida

Sydkorea vill lära av Sigtunas barnomsorg

Nyheter Sydkorea står inför en utmaning när det kommer till den minskande födelsetal i landet, och politikerna letar nu efter lösningar genom att satsa på högkvalitativ barnomsorg. För att hitta inspiration har de vänt sig till de nordiska länderna och specifikt till Sigtuna kommun i Sverige.

nrh_sigtuna

Misstänkt för olaga intrång och hot greps av Polisen

Blåljus En man har gripits inom kommunen av polisen efter misstankar om olaga intrång och hot mot ett brottsoffer på hans före detta arbetsplats. Händelsen utspelade sig tidigt på morgonen den 18 september, då polisen snabbt agerade för att lösa fallet.

Långtidsarbetslösheten ökar

Nyheter Nyligen släppta arbetsmarknadsstatistik visar att långtidsarbetslösheten i Sigtuna kommun har ökat under den senaste månaden. Samtidigt har den jämfört med samma period föregående år minskat något, enligt rapporter från arbetsförmedlingen.

moderat_fokus_helsida

Inga fall av svinpest i kommunen

Nyheter Ett utbrott av afrikansk svinpest har satt svenska myndigheter på högsta beredskap. Med konsekvenser som hotar grisnäringen, friluftslivet, jaktsäsongen och skogsbruket, är det en utmaning som kräver både omedelbara åtgärder och samhällets samlade ansträngningar.

Morgonkollen

Notiser En kylig morgon välkomnar kommuninvånare idag med temperaturer som kryper ned till 4 grader. Det är dags att plocka fram höstjackan och varma handskar när du ger dig ut. Men vad har dagen att erbjuda i övrigt?

skanela_helsida
pantamera_avc_helsida
sap_sep23_helsida
centrum_host_helsida

Morgonkollen

Notiser Sigtuna kommun, 15 september 2023 - Här är Morgonkollen med märsta.nu för den 15 september:

hockeyskola_helsida

Ung Företagsamhet och Sigtuna kommun inspirerar nior att utforska framtiden och utmana fördomar om yrkesval

Nyheter Vilka fördomar och förväntningar finns det egentligen kring vem som väljer vilket yrke? Den frågan, tillsammans med många andra, ställs till kommunens alla 550 nior under temadagen "Framtidskoll," som arrangeras av Ung företagsamhet i samarbete med Sigtuna kommun. Lokala förebilder från olika yrkesroller kommer att dela med sig av sina erfarenheter och ge eleverna en unik inblick i arbetslivet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
ica_outsider
moderat_bli_medlem
skanela_outsider
pantamera_out
connys
hockeyskola_outsider
ridskola_2020_outsider
joes_outsider
nrh
centrum_outsider_host
socialdem_sep23_outsider