eu_valet_panorama
Planet står här ute på bana 3 nu under morgonenFoto: Skärmdump/Flightradar24

Passagerarplan bombhotat på Arlanda

Ett flygplan på Arlanda evakuerades efter att blivit bombhotat på torsdag kväll. Ett stort pådrag kallades ut till flygplatsen för undersöka planet: – Det är riktat mot en specifik flight och det inkom via telefon, sa Sven-Erik Olsson, informatör vid polisens ledningscentral.

centrum_artikel_host

Under torsdagskvällen fick Arlanda flygplats in ett bombhot.
– Vi fick uppgifter till vår ledningscentral klockan 21.33 att en specifik flight utsattes för ett bombhot, säger Sven-Erik Olsson vid polisens regionledningscentral.

”Inkom via telefon”
Enligt Sven-Erik Olsson ska det handla om andrahandsuppgifter. Han vill dock inte gå in närmare på vad det är för form av hot.
– Det är allt jag kan säga, jag kan bara kommentera att det kom ett bombhot, det inkom via telefon men inte till oss direkt, säger han.

Hann nästan lyfta iväg
Händelsen är rubricerad som grovt olaga hot mot grupp. Det bombhotade planet hade precis lämnat sin gate när man fick kännedom om hotet. Polisen hann stoppa planet precis innan den skulle lyfta iväg.
– Den höll på att taxas ut men stoppades och evakuerades, planet kommer att undersökas av tekniker med speciell kompetens, vi har också ett antal polispatruller där.

Finns det någon misstänkt?
– Inte vad jag känner till.

”Stängt av två pirer”
Enligt Ulrika Fager, pressansvarig på Swedavia, är det ett flygplan från Thai Airways med cirka 300 passagerare. Planet skulle lyfta från Arlanda klockan 20.45 och hade Bangkok, i Thailand, som destination. I samband med bombteknikernas arbete spärras också delar av flygplatsen av.
– Polisen har rått oss att spärra av och vi har även evakuerat det plan som är berört, utifrån det sen utrymde vi även två pirer på utrikesterminalen, på terminal 5, det är pir F och A. Den här tiden på dygnet så har vi lite trafik så vi har liten påverkan men den påverkan vi har är att resenärer som kommit in har inte fått komma in via vanliga vägen. Vi försöker ta hand om resenärer på bästa sen i avvaktan på polisens, säger Ulrika Fager.

En uppgiftslämnare berättade klockan 3 i natt för märsta.nu att de flesta resenärer slussats till hotell runt omkring i området:
– Vi kommer inte iväg förrän någon gång under fredagen, sa resenären.

Enligt sajten Flightradar24 står planet igång ute på bana 3 nu vid  6.50 på morgonen. Planet har flyttats längst bort från flygplatsområdet.
– Det kommer att ske en teknisk undersökning under dagen, planet har flyttats till säker plats på flygplatsen, uppger Sven-Erik Olsson vid Polisens ledningscentral vid 7.30-tiden

Än vid 13.30 står planet kvar, den tekniska undersökningen har inletts och väntas pågå ett tag enligt Polisen.

Uppdaterad kl. 13.46

pantamera_avc_helsida

Snart sommaruppehåll för renoveringen av Stora Gatan

Notiser Renoveringsarbetet på Stora gatan fortskrider enligt plan och den sista etappen för denna omgång påbörjas den 17 maj och avslutas den 11 juni. Därefter görs ett uppehåll fram till augusti, och arbetet återupptas den 19 augusti.

centrum_host_helsida
eldsjal2024_helsida
connys_helsida
mp_helsida_eu

Uppmaning att spara vatten: Hög vattenförbrukning

Nyheter I norra Storstockholm går det åt ovanligt mycket dricksvatten just nu. Norrvatten, som förser 14 kommuner i området med dricksvatten, uppmanar nu både privatpersoner och verksamheter att spara på kranvattnet. Detta är nödvändigt för att vattenverket ska kunna producera tillräckligt med vatten för alla.

bygdensdag_helsida
seniormassa_pan

Sigtunas rådhus fyllde 280 år

Nyheter I lördags firade Sigtuna en viktig milstolpe – det var 280 år sedan Sigtuna Rådhus invigdes av Eric Kihlman den 18 maj 1744. Detta historiska ögonblick markerades av invånarna med glädje och stolthet över stadens rika kulturarv.

Extra

Sigtunas befolkning minskade

Nyheter Sigtuna kommun upplevde en befolkningsminskning med 31 personer under första kvartalet 2024, vilket är den största minskningen under ett kvartal på hela 2000-talet. Trots att fler barn föddes än personer dog, var det fler som flyttade från kommunen än till den, vilket resulterade i en minskning av invånarantalet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
ridskola_2020_outsider
centrum_outsider_host
seniormassa_outsider
eldsjal2024_out
nationaldag_outsider
eu_valet_outsider
connys
nrh_sigtuna
bygdensdag_outsider