socialdemokraterna_maj_panorama
Foto: Daniel Iskander/Genrebild

Ökad befolkning trots färre födda barn

Antalet nyfödda i Sverige fortsätter att minska enligt ny statistik från SCB. I Sigtuna kommun var antalet nyfödda det lägsta på elva år under 2023, med endast 546 levande födslar. Även om antalet nyfödda minskar, ökade den totala folkmängden i Sigtuna med 653 invånare.

centrum_artikel_host

Barnafödandet minskade i samtliga län och i 197 av Sveriges 290 kommuner jämfört med 2022. Den nedåtgående trenden blir tydligare när man tar hänsyn till befolkningens storlek och sammansättning. År 1999 var barnafödandet det lägsta någonsin i Sverige med 1,5 barn per kvinna enligt summerat fruktsamhetstal. Trots en ökning under början av 2000-talet har barnafödandet minskat sedan 2010, och förra året sjönk det under 1,5 barn per kvinna för första gången.

I Sigtuna kommun bor nu 52 529 personer, en ökning med 653 personer jämfört med 2022. Inflyttningen är den främsta faktorn bakom ökningen, med 5 120 personer som flyttade in under förra året jämfört med 4 741 som flyttade därifrån. Trots de låga födelsetalen var det fortfarande fler födslar än dödsfall i kommunen.

Stockholms län har nu en befolkning på 2 454 821 personer, en ökning med 0,6 procent jämfört med året innan. I majoriteten av kommunerna ökar befolkningen, med Nykvarns kommun som noterar den största ökningen med 3,8 procent och Ekerö kommun med den största minskningen på 1,1 procent.

connys_helsida
centrum_host_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

forstamaj_helsida
mp_helsida_eu
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

pantamera_avc_helsida

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

eldsjal2024_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

nrh_sigtuna
mp_eu_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
eldsjal2024_out
pantamera_out
centrum_outsider_host