centrum_panorama_hostshopping
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Nya tag mot tiggare

Regeringen presenterade på onsdagen sin plan för att lösa problemet med tiggare utanför offentliga platser samt olagliga boplatser. Moderaterna i Stockholm föreslår samtidigt att kommunala ordningsvakter ska få vissa polisiära befogenheter.

centrum_artikel_host

Det ska bli lättare att avhysa tiggare som bosatt sig på allmän, kommunal eller privat mark. Moderaterna i Stockholm föreslår att kommunerna kan utbilda ordningsvakter som avhyser tiggare. Enligt Moderaternas oppositionsråd i Stockholm Anna König-Jarlemyr finns det ett stort stöd för Moderaternas förslag bland andra partikollegor i länet:
– Vi får mycket stöd i Stockholm för att vi föreslår konstruktiva vägar framåt. Vi tar frågan på allvar, det är den mest diskuterade frågan nu, säger Anna König-Jarlemyr enligt SVT Stockholm.

Problem i kommunen
König-Jarlemyr är på det klara att det inte går att ha det som idag eftersom det är ohållbart för många kommuner. I Sigtuna kommun har det sedan vintern skett ett antal avhysningar från flertal platser, både från EU-migranter och från de så kallade ”hantverkarna”. Regeringens förslag går ut på att det ska bli lättare att köra bort tiggare som olagligen bosatt sig på mark de inte har rätt att bo på. Men det handlar inte om någon lösdriverilagstiftning, poängterar justitieminister Morgan Johansson (S).
– Det är en sak att vilja förbjuda tiggeri och återinföra en slags lösdriverilagstiftning, det ska vi inte göra. Men tre inslag kan vi inte acceptera. Om de som tigger utnyttjas av starkare, mäktigare, överordnade personer. Att det växer upp hundratals spontana bosättningar på privat eller kommunal mark. Det tredje är att vi inte kan acceptera trakasserier och våld mot de utsatta, säger Morgan Johansson till SVT.

Finns 300 bosättningar
Enligt Morgan Johansson finns det 300 olagliga bosättningar i Sverige idag, det kan handla om mark som allmänhet inte har tillträde till och där är lagstiftningen mer komplicerad enligt Johansson. Enligt EU-rätt så råder fri rörlighet av människor i EU-länderna men är man medborgare i ett EU-land så måste kan kunna finansiera sitt uppehälle på något sätt i det land man kommer till och det är inte ett enskilt medlemslands ansvar att försörja andra länders medborgare. Många av tiggarna idag är romer från Rumänien och ett avtal mellan Sverige och Rumänien har ingåtts. Företrädare för länderna ska träffas efter sommaren och därefter kommer en konkret handlingsplan. Vilka konkreta befogenheter kommunerna får i nuvarande stund framgick dock inte av regeringens presskonferens.

pantamera_avc_helsida
centrum_host_helsida
connys_helsida
fritidsbanken_helsida
brobygget_2024

14 miljoner till utsatta skolor i kommunen

Nyheter Skolverket har delat ut cirka 14,5 miljoner kronor till tre skolor i kommunen: - Regeringen vill göra det mer attraktivt att arbeta på skolor med svårare förutsättningar, uppger skolminister Lotta Edholm.

Nedfallet träd blockerar väg 893

Notiser På väg 893 mellan Starmossen och Benstocken har ett nedfallet träd blockerat stora delar av körbanan i båda riktningarna. Personal är på väg för att åtgärda situationen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

klara_outsider
brobygget_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
pantamera_out
centrum_outsider_host
fritidsbanken_outsider