socialdemokraterna_maj_panorama
Här i Sigtunas numera öde hamn ska det inom några år vara möjligt att shoppa i en av världens mest unika shoppingcenter där man kan åka in med båt.Foto: Daniel Iskandar

Nya planer på Shoppingcenter i Hamnen

Det finns nya planer för Hamnplanen i Sigtuna, nu ska det byggas ett Shoppingcenter: - Sveriges första stad ska givetvis ha ett shoppingcenter på historisk mark, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

centrum_artikel_host
De gamla planerna för Hamnen i Sigtuna kastas i papperskorgen. Nu blir det istället ett Shoppingcenter på historisk mark i Sveriges första stad. Man ska kunna lägga till med båten direkt i centret och även kunna tanka båten i gästhamnen som byggs för fastigheten.
– Det blir ett unikt center där man kan ta rulltrappan nästan direkt från båten, vad jag vet finns inget liknande projekt i hela världen, säger Olov Holst (M) Kommunstyrelsens ordförande
Björling avgårMen räkna med att kommunledningen får en kamp. Dels internt där Samling för Sigtunas starke man Lasse Björling uppges sätta ner foten. Enligt uppgift till märsta.nu slog Lasse näven i bordet och stormade ut från ett möte på kommunhuset. Han ska även ha lämnat in sin avsägelse men det är ännu inte bekräftat.
– Detta är skandal, dundrade Björling enligt uppgiftslämnaren. 

Spräcker kommunledningen
Vad märsta.nu erfar är nu den borgerliga kommunledningen snart ett minne blott. Istället väntas kommunledningen få stöd från Socialdemokraterna som inte har några problem med att klubba igenom shoppingcentret:
– Detta är just vad Sigtuna behöver, det blir fler jobb och möjlighet att locka till sig besökare från hela världen, säger oppositionsrådet Marie Axelsson (S).

Protester väntas
Men inte bara Björling är upprörd. De sedvanliga intresseorganisationerna i staden samt diverse grannar gillar inte tankarna på ett betong/glaskomplex.
– Här ska man komma in och förstöra en så fin och historisk plats, vi har framfört våra synpunkter till Holst. Det ska inte bli varken shoppingcenter eller bodhandel, säger Pelle Karlsson representant för Intresseföreningen för Sigtuna stads bevarande, i ett uttalande.

Nekar överklaganden
Planerna är dock långt gångna. Spaden sätts i marken efter att kommunfullmäktige fattat beslut på ett extra kommunfullmäktigesammanträde i april. Överklagningar av diverse slag väntas kommunen avböja:
– Det finns ett starkt stöd och stort allmänintresse för detta. vi måste komma igång efter Corona med både byggprojekt och framtida kommande handel så att vi kan bygga upp kommunkassan och skapa arbetstillfällen, fortsätter Olov Holst (M).

Bio, shopping – äventyrsbad
Själva centret ska bestå av fem våningar, det ska innehålla biograf, restauranger, diverse shopping, lekpark, gym – och äventyrsbad.
– Vi bidrog med iden om biograf, det är på tiden att kommuninvånare ska kunna gå på en modern biograf istället för att behöva åka till Solna, Kista eller Täby för den sakens skull. Gröna Ladan i all ära men man vill kunna göra mer än att bara se på en film, säger Marie Axelsson (S).

Sigtunabor välkomnar
När märsta.nu besöker Hamnen och frågar förbipasserande om planerna är det positivt gensvar:
– Fantastiskt kul, man kan ju inte låtsas som att hela Sigtuna är ett museum. Staden måste utvecklas och leva. Man kan knappt varken handla, äta eller dricka som det är idag med det begränsade utbudet, sa Mirjam Svensson till märsta.nu

mp_helsida_eu
eldsjal2024_helsida
connys_helsida
EXTRA

Ungdomar slogs i Märsta

Blåljus Polis larmades till ett bråk i Märsta där ett 15-tal ungdomar ska ha varit inblandade strax före klockan 16.

centrum_host_helsida
pantamera_avc_helsida
EXTRA

Ytterligare beslag på Arlanda

Blåljus Gränspolisen har under söndagen upprättat ytterligare anmälningar om penningtvättsbrott, den andra denna helg då det i lördags också beslagtogs kontanter och klockor.

forstamaj_helsida

Morgonkollen

Notiser Här är morgonkollen med uppdateringar från märsta.nu för den 21 april:

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

pantamera_out
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
mp_eu_outsider
centrum_outsider_host
connys